FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 19. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

SIBINJ - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem očekuje da će sutrašnja rasprava u Saboru o prijedlogu proračuna "biti slojevita, ali i konstruktivna." "Mislim da će svi oni zastupnici koji razumiju gdje se danas Hrvatska nalazi i žele da Hrvatska izađe iz ove teške krize svojim prijedlozima pripomoći u tome. To je ono što ja očekujem kao predsjednik Hrvatskoga sabora od svojih kolega", rekao je Šprem odgovarajući na pitanje novinara u Sibinju gdje je bio na obilježavanju 77. obljetnice Sibinjskih žrtava. Na upit kako će reagirati na zahtjev antifašista koji su najavili da će od Sabora zatražiti prestanak pokroviteljstva nad bleiburškom komemoracijom, Šprem je odgovorio da će to razmatrati Predsjedništvo Sabora koje je i donijelo odluku o pokroviteljstvu 2000. godine, te da on ne može o tome zauzimati stav, prije no što to učini Predsjedništvo.

ZAGREB - Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić Fred najavio je u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija da će njegovom ministarstvu biti pripojen Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava zločina nakon Drugoga svjetskog rata. Kazao je da je u izradi prijedlog novog zakona koji će omogućiti da se "sve kosti koje se pronađu najprije dostojno identificiraju, a zatim dostojno pokopaju". Svima koji strahuju da će se ured na taj način "neutralizirati" ministar je poručio da će raditi u potpunosti politički neovisno te da će od njega osobno imati punu potporu. Pritom je kritizirao postojeći zakon prema kojem Ministartsvo branitelja financira rad neovisnog ureda i njegova upravnog vijeća s članovima izabranima na osam godina, a za koje se ne zna "ni gdje sjede, ni što rade, ni kome odgovaraju". Ured će se, prema Matićevom prijedlogu za koji očekuje da će u saborsku proceduru doći za mjesec dana, pridružiti Upravi za zatočene i nestale, s obzirom da se za pronađene posmrtne ostatke ne može "od oka" utvrditi je li riječ o žrtvama komunističkog režima. Kritičare takvog prijedloga pozvao je da se priključe povjerenstvu koje će nadzirati rad novog ureda i na taj način budu "kontrola cijele ove priče".

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskih laburista i predsjednik saborskog odbora za medije Branko Vukšić smatra da bi Vjesniku, koji je došao na rub, s novom upravom i menadžmentom trebalo dati šansu da pokuša u roku do godine dana opstati kao javni medij u državnim rukama, kao i Hrvatska radio televizija (HRT). Nije dobro gasiti Vjesnik kao kulturno dobro bez javne rasprave i da se sav teret prelama preko leđa njegovih zaposlenika u borbi oko kupnje zemljišta na dobroj lokaciji i nebodera u višemilijunskim eurskim iznosima, smatra Vukšić. Vjesnik je potpuno razvlašten, a ispostavljaju mu se računi i pokušava ga se istisnuti s medijskog tržišta, upozorio je. Vjesnik je bio politikantska novina, služio je interesima politike koja ga je plaćala, no on je također institucija koja je odgojila velik broj novinara i ostavila dubok pečat u povijesti hrvatskog novinarstva i društva, rekao je Vukšić gostujući u emisiji Hrvatske televizije "Nedjeljom u dva". Vukšić je upitan o radu Milanovićeve vlade ustvrdio kako ona nema osjećaj što treba sačuvati, budući planira prodati Hrvatsku poštansku banku i Croatia osiguranje. To je neoliberalna vlada kontinuiteta i po tome se bitno ne razlikuje od HDZ-ove, ustvrdio je Vukšić, koji smatra da Milanovićeva vlada ne radi energične poteze koje bi trebala.

SIBINJ - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg danas je u Sibinju rekao da HSS podupire prosvjed proizvođača mlijeka, ali da ne stoji iza organizacije prosvjeda. "Ako se ovako nastavi, to će rezultirati nestajanjem oko pet tisuća obiteljskih gospodarstava, proizvođača mlijeka. To znači da će negdje 20 tisuća ljudi biti ostavljeno bez prihoda. HSS kao stranka traži od Vlade da se aktivno uključi u pregovore između prerađivačke industrije i proizvođača mlijeka i da se ispoštuje ono što je dogovoreno 2009. godine. Proizvođači i ne traže ništa drugo", rekao je Hrg izražavajući žaljenje što još ne vide namjeru Vlade da se uključi i pomogne u rješavanju problema s proizvodnjom mlijeka.

ZAGREB - HSP dr. Ante Starčević na današnjoj je sjednici predsjedništva dao punu potporu proizvođačima mlijeka u nastojanju da im se osigura minimalna cijena od 2,70 kuna po litri, priopćeno je iz te stranke. "Pozivamo ministra poljoprivrede da prestane biti moderator već da kao postavljeni ministar štiti opstanak svih poljoprivrednih proizvođača pa tako i proizvođače mlijeka. Ne može se prepustiti tržištu pregovaranje multinacionalne kompanije Lactalis i čelnika Udruga proizvođača jer to je kao da pregovore vodi mačka s miševima", navodi se u priopćenju koje je potpisala predsjednica stranke Ruža Tomašić. Ističu da bi temelj određivanja cijena mlijeka morala biti Promemorija iz 2009. jer hrvatski proizvođači moraju imati minimalnu cijenu za svoj proizvod kao i proizvođači u drugim članicama EU.

SAMOBOR - Više od tisuću maskiranih učenika samoborskih osnovih škola i njihovih gostiju nastupilo je danas na Dječjem fašniku u sklopu tradicionalnog Samoborskog fašnika, koji se ove godine održava po 186. put. Samoborskim maskiranim skupinama pod nazivom "samoborski oblizeki", "euročarobnjaci i daromati", "svemirci", "knjiški moljci", "nore gljive" i "ježeki" podršku su došle dati maskirane grupe "Pinokio" iz Karlovca, "Stelline" iz Dječjeg vrtića Maksimir, koja njeguje talijanske običaje i kulturu, "bubamare ljubavi" iz Doma za djecu Laduč, "Snježne pahuljice" iz Zaprešića i "Glazbeni atelier Angelus" iz Zagreba. Proglašene su i nagrađene najbolje škole i maskirane skupine.

OSIJEK - U Osijeku je večeras pronađeno tijelo 81-godišnjaka, a pretpostavlja se da je umro nasilnom smrću, izvijestila je osječko-baranjska Policijska uprava (PU). Glasnogovornica PU Ivana Delaš kazala je kako je u tijeku očevid, kojeg obavljaju policijski službenici i zamjenik osječkoga Županijskog državnog odvjetnika, a više pojedinosti o događaju može se očekivati na sutrašnjoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙