FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Do konkurentne Hrvatske ulaganjima u ljude, učenje, inovacije i nova tražena radna mjesta

Autor: tmis
ZAGREB, 29. veljače 2012. (Hina) - Za povećanje nacionalne konkurentnosti i postizanje uspješne države i društva važnije je nego ikad promijeniti negativne trendove zaposlenosti, javnog duga, industrijske proizvodnje i obrazovnog sustava i to poticanjem ulaganja u cjeloživotno učenje, inovacije, ljudske potencijale i stvaranje novih, tržišno prihvatljivih radnih mjesta.

Istaknuto je to na današnjoj konferenciji "Znanjem i inovacijama do konkurentne Hrvatske" koja je u organizaciji tvrtke Microsoft Hrvatska okupila stotinjak sudionika, gospodarstvenike i političare, među kojima i ministre rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića te znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Osvrnuvši se na veliki hrvatski problem - nezaposlenost, ministar Mrsić je istaknuo da od 340 tisuća trenutno nezaposlenih više od 35 posto ili 127 tisuća mladih.

Veliki je problem i što Hrvatska među nezaposlenima nema profile zanimanja koji se traže na tržištu rada, što znači, kaže Mrsić, da u školstvu proizvodimo zanimanja i kadrove za Zavod za zapošljavanje.

To se mora hitno mijenjati, te njegovo ministarstvo planira utvrditi koje su potrebe i za kojim kadrovima do 2020. i to u suradnji s lokalnom samoupravom jer različite sredine imaju različite potrebe.

Radit će se i na promicanju mobilnosti radne snage, a kako je već utvrđeno da oko 31 posto ljudi dobivaju posao izvan mjesta stalnog boravka odlučeno je da će im se sufinancirati put i selidba, kazao je Mrsić.

Istaknuo je i da u Hrvatskoj treba raditi na promjeni svijesti da se tijekom života mogu raditi dva ili i tri zanimanja, a ne samo jedno, kao i da u sklopu obrazovnog sustava već za 2013. treba vidjeti upisne obrazovne kvote te je li to ono što Hrvatskoj treba za pokretanje gospodarstva.

Slično je kazao i ministar Jovanović istaknuvši da ljude treba obrazovati za ona zanimanja koja su zapošljiva, da je društvo znanja preduvjet uspjeha te je stoga cilj podići obrazovnu strukturu stanovništva da ih s VSS-om bude bar 30 posto, a ne kao danas 18 posto.

Dodavši da je nužno promijeniti i model financiranja obrazovanja, poručio je da velike mogućnosti nude strukturni fondovi EU-a iz kojih je samo za 2013. za obrazovanje predviđeno 30 milijuna eura. Stoga već sada treba pripremiti projekte za te fondove, na čemu intenzivno radi njegovo ministarstvo.

Kako bi se do konkurentne Hrvatske stvarno i došlo do primjerice 2020. važno je što prije unaprijediti i prilagoditi obrazovni sustav, posebno visoko školstvo, budućim potrebama gospodarstva i tržišta rada koje će se zasigurno mijenjati i tražiti zanimanja koja danas još i ne postoje, istaknuo je direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković.

Predsjednik Uprave Hrvatskog telekom Ivica Mudrinić te izvršni potpredsjednik Agrokora Damir Kuštrak naglasili su nužnost što hitnijih velikih novih investicija za razvoj Hrvatske u svim segmentima, za što u državi treba stvoriti pozitivnu klimu.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙