FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 28. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Stožer za obranu cijene mlijeka završava svoje aktivnosti, a prosvjednici će traktore sa prosvjednih punkova povući tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, izvijestili su predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) na popodnevnoj konferenciji za novinare. Kako je istaknuo član Saveza Branko Zorić, nakon propalih pregovora o novom modelu izračuna otkupne cijene mlijeka, te nakon konzultacija sa pravnom strukom, konstatirali su da se Sporazum o utvrđivanju modela izračuna cijene mlijeka, potpisan 23. veljače, ne može primjenjivati na proizvođače i udruge koje su svojim punomoćima ovlastile HSUPM za zastupanje u ovom sporu, kao i na proizvođače koji nisu potpisali sporni sporazum. Ustvrdio je da za proizvođače i udruge, koje su svojim punomoćima ovlastile Savez, kao i za sve ostale koji nisu potpisali sporazum, do daljnjeg ostaje na snazi način obračuna otkupne cijene mlijeka po promemoriji iz 2009. kojom se otkupna cijena određuje po prosjeku zemlja EU. Danas je 15-ti dan kako su započeli prosvjedi, a izazvao ih je Dukat, koji je krajem siječnja svojim kooperantima najavio otkupnu cijenu od 2,30 kuna po kilogramu mlijeka, to je oko 40 lipa manje nego do tada, istaknuto je.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u siječnju bilo ukupno 1.354.830 zaposlenih, što je za 13.042 osobe ili 1 posto manje nego u prosincu prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Pritom je broj zaposlenih u pravnim osobama u siječnju u odnosu na prosinac smanjen za 8.872 ili za 0,7 posto tako da su pravne osobe krajem siječnja zapošljavale 1.119.294 osobe. U obrtu i slobodnim profesijama u siječnju je bilo 205.501 zaposleni, što je za 1,8 posto ili 3.827 osoba manje nego u prosincu. Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika u prvom ovogodišnjem mjesecu bilo je 30.035 ili 1,1 posto manje nego u prosincu. Broj nezaposlenih u siječnju je u odnosu na prosinac povećan za 6 posto te je krajem siječnja bilo evidentirano 334.351 nezaposlen. Stopa registrirane nezaposlenosti povećana je sa 18,7 posto u prosincu na 19,8 posto u siječnju.

ZAGREB - Ponoviti lanjske odlične fizičke turističke rezultate, a možda ih i premašiti, te ostvariti 3 do 5 posto bolje financijske rezultate nego prošle godine veliki je ovogodišnji izazov hrvatskog turizma s obzirom na još uvijek nestabilnu gospodarsku situaciju u svijetu i na glavnim emitivnim tržištima za hrvatski turizam. Kazao je to ministar turizma Veljko Ostojić na današnjoj konstituirajućoj sjednici Sabora Hrvatske turističke zajednice, istaknuvši da dodatni optimizam za ovu sezonu daje njemačko tržište gdje je gospodarska situacija dobra, a to je jedno od najvažnijih tržišta za hrvatski turizam. Smatra kako će ove godine najvažniji biti rezultati pred i posezone, jer u glavnom ljetnom dijelu kapaciteti su najćešće popunjeni i nema prostora za povećanja te je stoga pozvao partnere iz privatnog i javnog sektora da ulože veće napore u 'odrađivanje' pred i posezone. Osvrnuvši se na ovogodišnji proračun Ministarstva turizma od 204 milijuna kuna, što je nešto manje nego lani, ministar je kazao da će sredstva morati racionalno trošiti.

ZAGREB - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (Hamag) mora postati referentno mjesto na koje će se ubuduće javljati investitori kako bi u koordinaciji s lokalnim jedinicama, razvojnim agencijama i financijskim institucijama pomagala bržem razvoju investicija, izjavio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na predstavljanju projekta poboljšanja administrativne učinkovitosti koji financira EU. Budući Hamag Invest mora služiti kao potpora malom i srednjem poduzetništvu koje će privlačiti investitore iz EU i drugih zemalja, rekao je. Maras je kritizirao ukidanje Agencije za promicanje izvoza i ulaganja te istaknuo da Hrvatska mora osigurati stabilnost i sigurnost investicija kako bi ulagači znali, primjerice, što mogu očekivati u poreznoj politici u idućih deset godina. Trenutno imamo dobar projekt koji će omogućiti osnivanje obrta u roku dva dana, a želimo osigurati da se tvrtke u Hrvatskoj mogu osnovati u roku sedam dana, najavio je ministar.

ZAGREB - Sabor Hrvatske turističke zajednice na današnjoj je konstituirajućoj sjednici prihvatio izmjene svog Statuta, prijedlog Programa rada HTZ-a za ovu godinu ukupno teškog 247,7 milijuna kuna, a imenovao je i novi sastav 13-oročlanog Turističkog vijeća i pet novih članova Nadzornog odbora HTZ-a. Istaknuvši uvodno da je nedopustivo i neodgovorno što je zadnji Sabor HTZ-a održan još u prosincu 2010., ministar turizma i predsjednik HTZ-a Veljko Ostojić kazao je da je to dokaz i dosadašnjeg osebujno nemarnog odnosa prema HTZ-u. Kazao je da se tako nešto više neće ponoviti te obećao drugačije ponašanje. Zbog te činjenice Sabor HTZ-a tek je danas prihvatio i izmjene Statuta HTZ-a usklađene sa zadnjim izmjenama Zakona o turističkim zajednicama kao i izvješće o radu HTZ-a za 2010., te imenovao nove članove Turističkog vijeća i Nadzornog odbora.

ZAGREB/BARCELONA - Končar - Institut za elektrotehniku predstavio je na Svjetskom mobilnom kongresu u Barceloni jedinstveni autonomni sustav napajanja baznih stanica razvijen za Vipnet, objavili su iz Končara i Vipneta. Inovativni proizvod, komercijalnog imena KONČAR Hybrid Power Supply, napaja se obnovljivim izvorima energije, a za proizvodnju električne energije, uz sunce i vjetar, po prvi put koristi i gorivne članke. Hibridni sustav bazne stanice primjer je da hrvatsko gospodarstvo može ponuditi inovativna rješenja energetske učinkovitosti spojena s poslovnom efikasnošću, poručili su iz Končara i Vipneta posjetiteljima najvećeg sajma mobilne industrije koji se održava u Barceloni od 27. veljače do 1. ožujka. Prva takva bazna stanica, koja objedinjuje energiju vjetra, sunca i vodika te osigurava stalno napajanje baznih stanica predstavljena je u lipnju 2011. za Vip mrežu i postavljena u Ladimirevcima u blizini Valpova, sljedeća u Novakima kod Virovitice, a uskoro će biti postavljena i treća.

VUKOVAR - Vukovarsko "Borovo" predstavilo je danas više od 700 modela muške i ženske obuće kolekcije za sezonu jesen/zima 2012. i 2013. godine. "Više od 700 modela najnovije kolekcije rezultat su kreativnog rada borovskih dizajnera i tehnologa uz primjenu suvremenih tehnologija razvoja proizvoda", rekao je glavni direktor "Borova" Mirko Ćavara, dodajući kako ono i dalje zadržava višedesetljetnu tradiciju korištenja kvalitetnih i prirodnih materijala u proizvodnji obuće. Trgovačka mreža "Borova" na području Hrvatske i Slovenije danas ima 159 prodavaonica obuće u kojima se na godinu proda oko 1,5 milijuna pari. "Borovo" na godinu proizvede 200.000 pari kožne obuće, 180.000 pari gumene i gumeno-platnene obuće te 1,5 milijuna metara industrijskog remena.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 27,8 milijuna kuna, što je za oko 17 milijuna kuna manje nego jučer, a nakon tri trgovinska dana rasta, danas su pale i vrijednosti dioničkih indeksa, Crobex je smanjen za 1,03 posto, na 1.769,25 bodova, a Crobex10 za 1,63 posto, na 986,03 boda. Najtrgovanija dionica Ingre, nakon tri dana snažnog rasta, danas zabilježila pad cijene za 29,45 posto, na 7,69 kuna, a ostvarila je 13,2 milijuna kuna prometa. Za 3,1 milijun kuna protrgovano je dionica HT-a uz porast cijene od 0,86 posto, na zadnjih 223,90 kuna. Inina je dionica uz blagi pad cijene od 0,08 posto, na 3.652 kune, ostvarila promet od 1,3 milijuna kuna. Pad cijene za 7,27 posto, na 139,10 kuna, zabilježila je dionica Dalekovoda ostvarivši 1,2 milijun kuna prometa. Promet od 1,1 milijun kuna imala je dionica IGH kojoj je cijena smanjena za 1 posto, na 1.000 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙