FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prinosi na 10-godišnje talijanske obveznice na najnižoj razini od kolovoza

Autor: vmom
MILANO, 28. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Troškovi zaduživanja Italije na rok od 10 godina u utorak su se spustili na 5,5 posto i najniži su od kolovoza prošle godine, pokazuju podaci ministarstva financija s današnje aukcije na kojoj se Rim glatko zadužio za najviši planirani iznos.

Italija je prodala ukupno 6,25 milijardi eura obveznica, uključujući i nove obveznice s rokom vraćanja u rujnu 2022.

Prinosi na 10-godišnje obveznice pritom su smanjeni na 5,5 posto, sa 6,08 posto na sličnoj aukciji krajem siječnja, i na najnižoj su razini od kolovoza. Prodano ih je u iznosu 3,75 milijardi eura, uz potražnju koja je bila 1,4 puta veća u usporedbi s iznosom ponuđenim na upis, objavilo je talijansko ministarstvo financija.

Ministarstvo je prodalo i novu tranšu obveznica s rokom vraćanja u svibnju 2017. u iznosu 2,5 milijarde eura, uz prosječnu kamatnu stopu od 4,19 posto, koja je najniža od svibnja prošle godine. Na zadnjoj aukciji petogodišnjih obveznica održanoj krajem siječnja kamatna stopa iznosila je 5,39 posto.

U fokusu tržišta je najnovija aukcija trogodišnjih zajmova Europske središnje banke (ECB), koja će se održati u srijedu. Očekuje se da će odaziv talijanskih banaka biti velik, nakon što su novi podaci ECB-a pokazali da su u siječnju povećale kupovine državnih obveznica u rekordnom iznosu.

Na prvoj aukciji ECB-ovih jeftinih zajmova s rokom vraćanja do tri godine, održanoj 21. prosinca, europske banke ukupno su uzele 489 milijardi eura zajmova. Približno isti iznos očekuje se na drugoj aukciji ECB-ovih zajmova u srijedu.

Iako tako pribavljena sredstva kod ECB-a vjerojatno završe u kratkoročnim obveznicama, najvećim su dijelom ipak pomogla poboljšati raspoloženje na tržištima.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙