FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažna potražnja za obveznicama Francuske i Španjolske unatoč krizi

Autor: vmom
PARIZ/MADRID, 2. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Francuska se u četvrtak prodajom dugoročog duga glatko zadužila, i to po nižoj cijeni zahvaljujući snažnom interesu ulagača koji je zabilježen i na španjolskoj aukciji srednjoročnog duga.

Prinosi na francuske obveznice pali su uslijed snažne potražnje na prvoj aukciji dugoročnih obveznica s fiksnom kamatnom stopom nakon što je u siječnju zemlja izgubila vrhunski 'trostruki A' kreditni rejting.

Agencija za upravljanje dugom Agence France Tresor (AFT) objavila je da je prodala 7,962 milijardi eura dugoročnih obveznica, u skladu s najvišim planiranim iznosom zaduživanja na današnjoj aukciji. Ukupna vrijednost prikupljenih ponuda premašila je 19 milijardi eura.

AFT je prodao nove obveznice s rokom vraćanja 2022. uz kupon od tri posto i niže prinose, u visini 3,13 posto, u usporedbi s 3,29 posto na sličnoj aukciji održanoj početkom siječnja. Prodano je 5,7 milijardi eura obveznica, uz 1,7 puta veći iznos ponuđen na upis u odnosu na vrijednost izdanja.

Prodao je i 1,011 milijardi eura obveznica s rokom dospijeća u listopadu 2018., uz prinos od 2,44 posto, što je znatno manje u usporedbi s 3,27 posto koliko je iznosio na sličnoj aukciji u ožujku prošle godine. Prodajom obveznica s rokom vraćanja u listopadu 2020. namaknuto je 1,253 milijarde eura. Prinos je smanjen na 2,91 posto, sa 3,64 posto, zabilježenih na zadnjoj aukciji u svibnju prošle godine. Oba izdanja privukla su izrazito veliki interes ulagača.

S obzirom da banke obiluju novom likvidnošću zahvaljujući trogodišnjim zajmovima Europske središnje banke, Francuska je danas uspješno prodala obveznice, a privukla je solidnu potražnju posljednjih tjedana i na aukcijama obveznica s kraćim rokovima otplate, premda joj je agencija Standard & Poor's snizila rejting sredinom prošlog mjeseca.

I današnja španjolska aukcija prošla je uspješno, privukavši snažnu potražnju ulagača, zbog čega su osjetno smanjeni i troškovi zaduživanja Madrida, koji se glatko zadužio za novih gotovo 4,6 milijardi eura. Ministarstvo financija pritom je prodalo 2,52 milijarde eura obveznica s rokom vraćanja 2015., uz prosječan prinos od 2,86 posto, nasuprot 3,38 posto na prijašnjoj aukciji.

Iznos od 984 milijuna eura namaknut je prodajom obveznica s dospijećem 2016. godine, uz prinos od 3,46 posto, u usporedbi sa 4,02 posto na prijašnjoj aukciji. Obveznice s rokom vraćanja 2017. u iznosu 1,05 milijardi eura polučile su prinos od 3,57 posto, pokazuju posljednja izvješća.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙