FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija se ponovno zadužila uz nižu cijenu

Autor: vmom
MILANO, 13. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Talijansko ministarstvo financija na današnjim je aukcijama kratkoročnog duga ukupno namaknulo 12 milijardi eura, i to uz niže troškove zaduživanja, u novoj provjeri povjerenja ulagača da će Italija moći rješavati pitanje golemih dugova.

Zadužila se tako za 8,5 milijardi eura prodajom trezorskih zapisa s rokom vraćanja za godinu dana. Kamatna stopa pritom je snižena na 2,23 posto, u odnosu na 2,735 posto, koliko je dosegnula na nedavnoj sličnoj aukciji. Potražnja je bila tek nešto veća od ponude.

Nadalje, aukcijom 4-mjesečnih trezorskih zapisa, čiji je rok otplate 21. lipnja, pribavila je daljnjih 3,5 milijardi eura. Kamatna stopa pritom je smanjena na 1,546 posto, s 1,644 posto na prethodnoj aukciji.

Riječ je o trećoj ovogodišnjoj aukciji nakon što su prošli mjesec agencije za kreditne rejtinge snizile rejting Italiji. Talijanska vlada na čelu s Mariom Montijem bori se protiv golemog proračunskog manjka nizom mjera štednje i novim porezima, i to u uvjetima stagnacije gospodarskih aktivnosti.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙