FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad talijanskih i španjolskih troškova zaduživanja

Autor: gple
RIM/MADRID, 14. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Talijanski i španjolski troškovi zaduživanja smanjili su se u utorak na aukcijama dužničkih papira nekoliko sati nakon što je agencija Moody's snizila rejtinge obje zemlje.

Signalizirajući daljnje popuštanje pritisaka na tržištima, kamate na talijanske trogodišnje državne obveznice u iznosu četiri milijarde eura smanjile su se na 3,41 posto, sa 4,8 posto koliko su iznosile u siječnju. Potražnja je bila više nego dvostruko veća od iznosa ponuđenog na upis.

Talijansko ministarstvo financija prodalo je i 1,9 milijardi obveznica koje dospijevaju na naplatu u studenom 2015. i u veljači 2017., uz prinos od 3,77 odnosno 4,26 posto.

Španjolska je također u utorak bez ikakvih problema prikupila 5,4 milijarde eura na aukciji kratkoročnog duga, uz snažnu potražnju i niže kamate.

Španjolsko ministarstvo financija prodalo je 2,94 milijarde eura trezorskih zapisa s rokom dospijeća od 12 mjeseci uz prosječan prinos od 1,89 posto, u odnosu na 2,05 posto koliko je iznosio na aukciji održanoj 17. siječnja.

Prodano je i 2,5 milijardi eura 18-mjesečnih trezorskih zapisa, uz kamatne stope od 2,31 posto, u odnosu na 2,39 posto koliko su iznosisle na protekloj sličnoj aukciji.

Potražnja je također bila više nego dvostruko veća od iznosa ponuđenog na upis.

Aukcije su održane nekoliko sati nakon što je agencija Moody's snizila rejting Italije i Španjolske, za jednu odnosno dvije razine, na sadašnjih 'A3'. Snižen je i rejting Portugala, za jednu razinu, dok je šest europskih zemalja, uključujući Francusku, Veliku Britaniju i Austriju, upozoreno da bi im se to moglo dogoditi u narednih 18 mjeseci.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙