FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 15. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvali su danas vladu da Vjesniku, kojem prijeti stečaj, pruži još jednu šansu kako bi se u toj novini sa 72-godišnjom tradicijom pokušao napraviti profesionalni zaokret i pronašli investitori. Predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić rekao je da vlast, koja je godinama srozavala tu tiskovinu treba skinuti "šape" s Vjesnika i dopustiti da se razvije u neovisno glasilo. "Može se govoriti o restrukturiranju i novom načinu upravljana ali gašanje ne dolazi u obzir", rekao je Filić. Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je da profesionalnim zaokretom treba podignuti tiražu Vjesnika, učiniti ga zanimljivijim i nakon toga odlučiti o njegovoj sudbini. "Vjerujem da bi se onda pojavili mogući investitori", kazao je Duka koji smatra da Vjesnik može ponuditi ozbiljne kulturne, gospodarske i vanjsko-političke sadržaje. Predsjednik Vjesnikovog ogranka HND-a Zlatko Herljević ogorčen je što je vlada nakon 72 godine poslala poruku Twitterom da ukida Vjesnik, a glavna povjerenica Vjesnikove podružnice SNH-a Biljana Bašić smatra da je za odluku o stečaju najodgovorniji premijer Zoran Milanović i da je riječ o "kukavičkoj i jadnoj" odluci. Po srijedi su, smatra, interesi oko preuzimanja nekretnina i vrijednog zemljišta. Podsjetila je da je jedno od predizbornih obećanja Kukuriku koalicije bilo i transparentno upravljanje državnom imovinom.

ZAGREB - Likvidacija Vjesnika bila bi loša odluka, poručila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nakon današnjeg sastanka s vodstvom tog dnevnog lista, koje je poziv za sastanak uputilo svim parlamentarnim klubovima. „Likvidacija bi bila loša. Radi se o brendu i jednoj od hrvatskih vrijednosti“, rekla je Kosor pozivajući vladu da pronađe četiri do pet milijuna kuna za privremeno financiranje Vjesnika do, kako je rekla, pronalaska konačnog rješenja za tu dnevnu novinu. Novac se može namaknuti, po njezinom mišljenju, iz proračuna ureda premijera koji je, kako je rekla, povećan je sa 2,7 milijuna na 8 milijuna kuna. Novci se mogu osigurati i, kako je rekla, uzimanjem dijela novca od potpora civilnom društvu koje lani dobilo 40, a ove godine 105 milijuna kuna. U Vjesniku rade profesionalci, ljudima sa sudbinama te je neprihvatljivo da ih vlada pošalje na cestu, poručila je Kosor naglasivši kako će osobno pisati premijeru Zoranu Milanoviću te ga zamoliti za razgovor. Upitana da li je kao premijerka pridonijela srozavanju Vjesnika na 2000 primjeraka, Kosor je odgovorila kako je to netočno.

ZAGREB - HDZ je danas najavio da će, uz prihvaćanje Izvješća o radu državnih odvjetništava u 2010., Hrvatskom saboru na donošenje predložiti zaključak s pozivom DORH-u da spriječi curenje podataka iz istraga u medije, što u toj stranci smatraju udarom na temelje pravosuđa i pravne sigurnosti građana. Zaključak je najavio Josip Salapić koji je u ime Kluba HDZ-a od glavnog državnog odvjetnika Mladen Bajića zatražio da učini sve kako bi se zaustavilo curenje informacija te istražili svi dosadašnji slučajevi kada su mediji te podatke dobili i prije sudova. "Time se izravno krše temeljna ljudska prava, ali i onemogućava rad pravosuđa", istaknuo je, upozorivši kako je gotovo nemoguće da sudovi donesu pravičnu presudu ako je javnost, temeljem medijskih napisa, već nekoga unaprijed osudila. Na problem curenja podataka iz istraga upozorio je i Furio Radin (Klub nacionalnih manjina), nužnim ocijenivši da DORH i Ministarstvo pravosuđa nađu načina kako obilježiti te tajne dokumente, a kako bi se otkrili svi oni koji te podatke dostavljaju medijima. Hrvatski laburisti Bajićevu su izvješću zamjerili izostanak iscrpno obrađenih poglavlja vezanih uz kaznena djela na štetu rada, radnika, kolektivnih ugovora te mirovinskog i zdravstvenog sustava, kao i ona iz stečajnih postupaka.

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić istaknuo je danas kako je za njega tema o objavi registra hrvatskih branitelja završena i da više nema spornih elemenata te da treba razgovarati o načinu njegova objavljivanja, a bivši ministar branitelja Tomislav Ivić to je ocijenio skretanjem pozornosti javnosti s daleko većih problema u zemlji. Nije tema treba li objaviti taj registar ili ne, nego kako to učiniti, rekao je ministar Matić na okruglome stolu "Objava registra hrvatskih branitelja", održanom u organizaciji udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) grada Zagreba, na kojem su pred braniteljima, invalidima i stradalnicima Domovinskog rata svoje argumente za i protiv objave tog registra iznijeli ministar branitelja Predrag Matić, bivši ministar branitelja Tomislav Ivić, čelnici mnogih udruga iz Domovinskog rata te zagovornici i protivnici objave registra. Naglasivši da je status branitelja časna titula, i to se pravo ne može dati svakome, pozvao je branitelje da mu pomognu u načinu objave registra. Ističući da je to pitanje bilo jedno od predizbornih obećanja Kukuriku koalicije, Matić je rekao kako je jedan od argumenata protivnika objave Zakon o zaštiti osobnih podataka, koji se može i promijeniti. Bivši resorni ministar Tomislav Ivić rekao je kako se protivi objavi registra te da od ministra nije čuo argumante za njegovu objavu. Podsjetio je da hrvatski Ustav jamči zaštitu osobnih podataka te da se zakon može promijeniti, a postavio je pitanje je li to potrebno. Po njegovu mišljenju, pitanje objave je i sigurnosno pitanje, naročito za branitelje koji ne žive u Republici Hrvatskoj, a koji mogu biti izloženi dodatnom progonu. Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić usprotivio se objavi registra iako je njegov ratni put i ostale pojedinosti, kao javne osobe, objavljen.

ZAGREB - Referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji (EU) bio je u cijelosti u skladu s Ustavom, ocijenili su danas jednoglasno ustavni suci te odbili prigovor da je za odluku trebala većina ukupnog broja birača, a ne većina birača koji su pristupili referendumu. Suci su takvu odluku donijeli na prvoj ovogodišnjoj sjednici odlučujući o zahtjevu Udruge PROJEKT - Udruga za promicanje i razvoj obrazovanja, jednakosti, ekologije, kulture i tehnologije koja je tražila nadzor nad ustavnošću i zakonitošću državnog referenduma na kojemu je 22. siječnja ove godine 66,27 posto birača izašlih na referendum glasovalo za pridruživanje EU-u. Udruga smatra da je postupak pridruživanja Hrvatske počeo 2003. i da je zato trebalo primijeniti tadašnju ustavnu odredbu da je za odluku potrebna većina ukupnog broja birača, a ne većina izašlih na referendumu, kao što se propisalo izmjenom Ustava 2010. Uz to su se pozvali na Ustavni zakon za provedbu Ustava kojim je naloženo usklađivanje Zakona o referendumu s promjenama Ustava u roku od šest mjeseci, što Hrvatski sabor nije učinio pa je u tom zakonu ostala stara odredba koja govori o potrebi većine ukupnog broja birača. No, ustavni suci zaključili su da ta činjenica nije "ustavnopravno relevantna" jer se na provedeni referendum neposredno primijenio Ustav.

ZAGREB - Predstavnici inicijative "I ja sam bio embrij" danas su se u Hrvatskom saboru još jednom usprotivili najavljenim izmjenama Zakona o medicinskoj oplodnji (MO), kojima bi ponovno bilo moguće zamrzavanje zametaka, te su zastupnicima HDZ-a i HSP-a Ante Starčević predstavili alternativnu metodu liječenja neplodnosti "Fertility care system" koja, po njima, predstavlja alternativu MO, a jamči zaštitu ljudskog života od njegova začeća. Na prezentaciji, na koju su bili pozvani svi saborski zastupnici, bilo je prisutno njih desetak. Voditelj Inicijative Krešimir Miletić kazao je kako je zdravstvenim ustanovama danas zaleđeno 12 tisuća embrija te da ministar zdravlja izmjenama Zakona o MO želi ozakoniti metodu kojom će biti zamrznute, kako je rekao, "nove tisuće i tisuće djece u frižiderima hrvatskih bolnica".

ZAGREB - Sveučilište u Zagrebu je u prijedlogu državnog proračuna za 2012. dobilo 1,181 milijardu kuna, što je u odnosu na proračun iz 2011. iznos koji je nominalno niži za oko 73 milijuna kuna. Smanjenje se dobrim dijelom tiče primanja zaposlenih, dodataka za posebne uvjete rada, dodataka na plaća, prekovremenog rada i rada na određeno vrijeme, kazala je prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček na konferenciji za novinare na kojoj su vodeći ljudi Sveučilišta izvijestili o aktualnim temama koje je razmatrao Senat na jučerašnjoj sjednici. Iznos smanjenja otvorio je pitanje koje ćemo razriješiti s Ministarstvom znanosti, vidjeti kako provesti traženo smanjenje te ga učiniti održivim, kazala je prorektorica, upozorivši da se povećavaju i cijene komunalnih usluga i energenata, što je je dodatni pritisak na vlastite prihode Sveučilišta. Rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš osvrnuo se na postupak odabira znanstvenih projekata koji bi se mogli financirati iz fondova EU, zauzevši se za transparentnost u tim postupcima.

OSIJEK - "Vijeće za Hrvatsku - ne u EU" nastavlja raditi unatoč rezultatima nedavnoga referenduma, posebice na obavještavanju građana o svim negativnim posljedicama ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU), izvijestili su danas u Osijeku predstavnici tog vijeća. Koordinator Vijeća za Slavoniju i Baranju Vjekoslav Majnarić rekao je na konferenciji za novinare kako Hrvatska ulazi u EU iako se ta asocijacija sve više urušava, pri čemu je upozorio na nerede u Grčkoj te veliku nezaposlenost u Španjolskoj, Portugalu i drugim zemljama. Hrvatski narod je pasivan i zaboravio je iskustva iz prijašnjih udruživanja u takve zajednice, a pitamo se ima li, osim hvalospjeva političkih elita, ijedan razlog zbog kojeg bi ta asocijacija bila bolja, rekao je Majnarić.

ZAGREB - U zagrebačkoj Gradskoj upravi danas je predstavljen projekt e-Redar koji omogućuje trenutačni pregled svih radova i prijavu svih nepravilnosti koje su komunalni redari uočili u Zagrebu. Na predstavljanju projekta, uz zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, bili su i pročelnici nekoliko gradskih ureda te direktori podružnica Zagrebačkog holdinga. Ističući kako je projekt e-Redar jedan od najvećih, gradonačelnik Bandić rekao je da se njegovom realizacijom Zagreb svrstao među pet europskih gradova koji su pokrenuli takve projekte. Naglasio je kako se tim projektom omogućuje pregled "svih kapitalnih projekata s lokacijama izvođenja i planiranim rokovima završetka", pregled i nadzor nad izvođenjem prekopa koji imaju valjanu suglasnost Zagrebačkih cesta, praćenje radova i održavanje gradskih cesta te pregled radova koji su u tijeku, a financiraju se iz programa vijeća gradskih četvrti.

ZAGREB - Katolički tjednik "Glas Koncila" smatra da pristup prijedlogu novoga državnog proračuna kakav su očitovali i političari na vlasti i oni u opoziciji bio bi razumljiv i više manje prihvatljiv kad bi Hrvatska imala definirane dugoročne nacionalne ciljeve i kad bi imala strategiju svoga cjelovitoga gospodarskog razvitka. U uredničkom komentaru "Državni proračun i boljitak Hrvatske" glavni i odgovorni urednik tjednika Ivan Miklenić napominje da za razliku od država s dužom tradicijom samostalnosti, koje imaju vrlo precizno definirane i do u tančine razrađene nacionalne ciljeve, Hrvatska kao da je sve dosad bila osuđena na plutanje bez određenog cilja te se u sebi "glođe" kako će potrošiti svoje posljednje resurse prije negoli se "utopi" u dubokim vodama nezasitnoga globalističkog kapitala. "No s konačno stvarnim nastupom nove vlasti u Hrvatskoj - a prijedlog proračuna svako to jest - postaje sasvim očito da se besciljno plutanje hrvatskoga broda nastavlja", tvrdi se u komentaru.

VIROVITICA - Novinar i urednik portala Virovitica.net Goran Gazdek presudom Županijskoga suda u Bjelovaru pravomoćno je oslobođen od optužaba da je oklevetao Josipa Đakića i Antu Krištu. Sud je odbio njihovu žalbu kao neosnovanu i potvrdio presudu Općinskoga suda u Virovitici od 19. listopada prošle godine po kojoj Gazdek nije počinio kazneno djelo protiv časti i ugleda te da je radio svoj posao i objavio istinitu informaciju. Đakić i Krišto Gazdeka su tužili zato što je kao novinar i urednik portala Virovitica.net u lipnju prošle godine objavio vijest da je Državno odvjetništvo zaprimilo anonimnu kaznenu prijavu protiv predsjednika tadašnjega Kriznog štaba Općine Virovitice Ante Krište te članova tog štaba Josipa Đakića, Đure Dečaka i Antuna Trohe u kojoj se traži da odvjetništvo utvrdi za što je 1991. godine potrošeno 500.000 njemačkih maraka namijenjenih kupnji oružja.

ŠIBENIK - Zbog puknuća vodovodne cijevi, jutros se na odjelu audiologije šibenske Opće bolnice urušio strop, potvrdili su iz uprave te bolnice. Na svu sreću, nitko nije stradao, a još se ne zna kolika je šteta. Snijeg je štetu uzrokovao u staroj bolničkoj zgradi, izgrađenoj još 1892. godine, u kojoj su smješteni pedijatrijska služba, odjeli audiologije i kemoterapije te ambulanta anesteziologije. Prilikom urušavanja oštećeni su uređaji za ispitivanje sluha i ravnoteže te takozvana tiha komora, a mogu li se popraviti, utvrdit će se pošto na teren iziđu bolnički serviseri, doznaje se od uprave šibenske Opće bolnice. Cijev je puknula zbog velikog pritiska koji je uzrokovalo naglo otapanje snijega i leda, pretpostavlja uprave.

KARLOVAC - Policija je danas pronašla 14-godišnju Nikolinu Udorović iz Barilovića, čiji je nestanak 12. veljače obitelj prijavila policiji. Glasnogovornica karlovačke Policijske uprave Tamara Grčić kaže da je maloljetnica pronađena u Karlovcu živa i zdrava, a policija u njezinu interesu neće iznositi okolnosti nestanka ni pronalaska.

(Hina) xtdel ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙