FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HK BiH: u zemlji nema pravne sigurnosti za građane

Autor: rmav
, 25. veljače 2012.(Hina) - U Bosni i Hercegovini na djelu je kaotični pravni sustav iz kojega proistječe izostanak bilo kakve realne pravne sigurnosti za njezine građane, a tu ocjenu najbolje ilustrira činjenica da u BiH u praksi funkcioniraju četiri pravna sustava koja se financiraju iz četrnaest različitih izvora, izjavila je u subotu u Sarajevu predsjednica Helsinškog komiteta BiH Vera Jovanović.

Predstavljajući godišnje izvješće HK BiH o stanju ljudskih prava u toj zemlji u 2011. godini, Jovanović je istaknula kako on posebice ukazuje na činjenicu da je BiH jedinstvena i po tom što u njoj nema vrhovnog suda koji bi u konačnici jamčio jednaki zakonski tretman za sve građane protiv kojih se pokreću postupci na sudovima na nižim razinama.

Pravni sustavi entiteta, distrikta Brčko i zakoni koji se primjenjuju na Sudu BiH potpuno su neovisni, a HK konstatira kako je to anomalija koja bitno doprinosi kaotičnom pravnom sustavu u državi kao cjelini.

Iz HK BiH stoga upozoravaju da je krajnje vrijeme za preustroj pravosudnog sustava unutar BiH, koji bi morao dovesti do usuglašenog rada sudova i tužiteljstava.

U analizi HK BiH za 2011. godinu također se upozorava kako je zemlaj opterećena neučinkovitom i glomaznom administracijom.

U tom je sektoru, prema podacima HK BiH, zaposleno više od 72 tisuće ljudi, a za protekle tri godine broj zaposlenih u administraciji unatoč općem siromaštvu i recesiji povećan je za više od četiri tisuće.

U HK BiH tvrde kako je temeljni kriterij pri zapošljavanju u administraciji nepotizam i stranačka pripadnost, što je i razlog njezine neučinkovitosti.

Helsinški komitet BiH je i u izvješću za 2011. godinu mogao samo ponoviti ocjene iz svih prethodnih godina kako se u toj zemlji na različite načine nastavlja etnička i vjerska diskriminacija građana, što je posebice izraženo u odnosu prema onim skupinama koje su u manjini u nekom od dijelova BiH.

Najdrastičniji primjer je postojanje "dvije škole pod jednim krovom" u kojima učenici različitih nacionalnosti uče po različitim školskim programima, kaže Hk BiH.

Prema podacima te organizacije, najmanje 15 posto državljana BiH je nepismeno. Zabrinjavajuć je i podatak o tzv. funkcionalnoj nepismenosti, jer se smatra da trećina stanovnika samo u urbanim središtima pripada u tu kategoriju.

(Hina) xrmav ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙