FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biskupi iz Hrvatske i BiH o teškom položaju Hrvata u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 31. siječnja 2012. (Hina) - Biskupi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, okupljeni na dvodnevnom zasjedanju dviju biskupskih konferencija održanom u Sarajevu, ponovo su upozorili na težak položaj Hrvata u BiH pozvavši na poduzimanje koraka kojima bi se takvo stanje izmijenilo.

Predsjednik Biskupske konferencije BiH, banjalučki biskup Franjo Komarica i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, biskup đakovačko-osječki Marin Srakić kazali su u utorak kako postoji ozbiljna zabrinutost kako za stanje katolika tako i hrvatskog naroda u BiH.

"Ako u ovoj zemlji ne bude Hrvata neće biti ni katolika", upozorio je biskup Komarica na konferenciji za novinstvo.

Istaknuo je kako već petnaest godina Crkva u BiH nije u stanju oporaviti se od teških posljedica rata koje su dramatično utjecale na brojnost i položaj Hrvata.

"Već petnaest godina Katolička se crkva u dobrome dijelu BiH ne može oporaviti od dramatičnih ratnih zbivanja, konkretno od etničkog čišćenja", kazao je banjalučki biskup.

Podsjetio je kako je tim povodom posebno pismo potpore biskupima BiH i Hrvatske uputio i državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcizio Bertone koji je u ime Svetog Oca također iskazao zabrinutost stanjem katolika u BiH.

Komarica je podsjetio na brojke koje zorno svjedoče o tome što se dogodilo s katolicima u BiH tijekom rata i nakon njega. Prema podacima kojima raspolaže Crkva, uoči početka rata u BiH u toj je zemlji živjelo 825 tisuća katolika, a sada ih je tek 446 tisuća.

Komarica je kazao kako političari više ne bi smjeli izbjegavati odgovornost za ovakvo stanje.

Nadbiskup Srakić iskazao je solidarnost hrvatske biskupske konferencije s Hrvatima u BiH obećavši im punu potporu.

Izrazio je uvjerenje kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju neće dovesti u pitanje dosadašnje odnose Hrvata u Hrvatskoj i u BiH.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙