FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDA kritizirao regionalni sastanak u Banjoj Luci

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. veljače 2012.(Hina) - Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) koja je u vlasti na državnoj razini i u Federaciji BiH osudila je u subotu održavanje sastanka premijera država regije u petak u Banjoj Luci kojemu je nazočio i hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

U priopćenju koji je objavila središnjica SDA u Sarajevu navodi se kako su u toj stranci zabrinuti jer su na sastanku predsjednika vlada regije posvećenom zajedničkim aktivnostima na sprečavanju opasnosti od poplava i drugim pitanjima od regionalne važnosti "negirana tijela vlasti i ovlasti države BiH".

Sastanak u Banjoj Luci održan je na poticaj predsjednika vlade Republike Srpske Aleksandra Džombića, a nazočili su mu i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić te premijeri Srbije i Crne Gore Mirko Cvetković i Igor Lukšić. Izaslanik hrvatskog premijera bio je Ranko Ostojić.

U SDA-u ističu kako je neupitno da je zakon o zaštiti i spašavanju zakon na razini BiH te kako su međunarodna suradnja i koordinacija na tom planu u isključivoj ovlasti BiH odnosno Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz SDA stoga upozoravaju kako je ovakav skup trebao organizirati Bevanda, a ne premijer jednog od entiteta u BiH.

"To predstavlja ozbiljan presedan i opasnost da se u budućim regionalnim ili čak bilateralnim susretima iz nadležnosti države BiH pojavljuju entiteti što nije sukladno ustavu BiH i međunarodnoj praksi", stoji u priopćenju.

Najutjecajnija bošnjačka stranka posebice je kritizirala činjenicu da je u Banja Luci bio i federalni premijer Nermin Nikšić iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i to bez konzultacija unutar vlade.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, koji je i član užeg vodstva SDA, već u petak je kritizirao sastanak u Banjoj Luci, a posebice činjenicu da mu je nazočio i ministar Ranko Ostojić. Ahmetović je ustvrdio kako bi bilo primjerenije da je hrvatski ministar unutarnjih poslova prije Banja Luke doputovao u Sarajevo.

Komentirajući Ahmetovićeve optužbe, ministar Ostojić u izjavi za Hinu je kazao kako ne želi ulaziti u unutarnje političke igre u BiH. Istaknuo je kako smatra da je domaćin sastanka bio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, pa samim tim i BiH kao država.

(Hina) xrmav ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙