FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko-češko društvo proslavilo 20. godišnjicu osnutka

Autor: mbur
ZAGREB, 25. veljače 2012. (Hina) - Na proslavi 20. godišnjice osnutka i kontinuiranog rada Hrvatsko-češkog društva uručene su nagrade za promicanje hrvatsko-češkog prijateljstva, priznanja zaslužnim članovima a predstavljen je i najnoviji broj glasila Društva "Susreti".

Na proslavi u Muzeju Mimara koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, nagradu "Marija i Stjepan Radić" za životno djelo zbog iznimnih zasluga za razvoj hrvatsko-čeških odnosa dobio je violist i glazbeni pedagog Zlatko Stahuljak, prvi predsjednik Hrvatsko-češkog društva i prvi hrvatski veleposlanik u Pragu, priopćeno je večeras iz Društva.

Nagradu "Mate Relja" za doprinos razvoju hrvatsko-čeških odnosa na području umjetnosti, dobio je češki filmski i kazališni režiser i dobitnik Oscara Jiri Menzel, dok je nagradu "Predrag Jirsak" za doprinos razvoju hrvatsko-čeških odnosa na području bohemistike dobila Dubravka Sesar, pročelnica Katedre za češki jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Povjesničaru Vjenceslavu Heroutu iz Daruvara dodijeljena je nagrada "Miroslav Jilek" za doprinos razvoju hrvatsko-čeških odnosa kroz znanstvena istraživanja povijesti i sadašnjosti hrvatsko-čeških veza i djelovanja na povezivanju hrvatskih i čeških povjesničara.

Nagrada "Božidar Grubišić" za popularizaciju hrvatsko-čeških odnosa u publicistici i u medijima dodijeljena je Novinsko-izdavačkoj ustanovi "Jednota" iz Daruvara.

O radu Društva u proteklih 20 godina govorio je njegov predsjednik Marijan Lipovac koji je podsjetio na tradiciju dobrih odnosa između Hrvata i Čeha, ocjenivši da je to prijateljstvo vrijednost koju treba njegovati. "To prijateljstvo nema tek nazdravičarski karakter, već je ono djelatno i stoljećima se praktično dokazuje u svim područjima života, i u dobrim i u lošim vremenima", kazao je Lipovac.

Hrvatsko-češko društvo dodijelilo je počasno članstvo češkom kroatistu Dušanu Karpatskom, a dodijelilo je i priznanja nekolicini svojih istaknutih članova za vjernost i doprinos radu udruge - Vlatki Banek, Vladi Bojkiću, Jarmili Hanuški i Marijanu Periću.

Priznanje dosadašnjem djelovanju Hrvatsko-češkog društva na jačanju prijateljstva između dviju zemalja i naroda izrazili su češki veleposlanik Karel Kuehnl, predsjednica Saveza Čeha Leonora Janota i potpredsjednica Udruge građana hrvatske narodnosti u Češkoj Lenka Koprivova.

(Hina) xmb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙