FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovčić s veleposlanicom D’Alessandro o suradnji

Autor: dspo
PULA, 17. veljače 2012.(Hina) - Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je danas u Puli na sastanku s veleposlanicom Italije Emanuelom D’Alessandro kako je za Istru suradnja s Italijom od strateške važnosti te da će Istarska županija poduprijeti sve projekte koje Talijanska unija - organizacija talijanske manjine u Istri i talijanska vlada namjeravaju realizirati na istarskome poluotoku.

"Od iznimne je važnosti ono što Italija radi za talijansku komponentu u Istri preko Talijanske unije. Istarska županija će poduprijeti sve projekte koje Talijanska unija i (talijanska) vlada imaju namjeru realizirati na istarskom poluotoku", poručio je Jakovčić i zahvalio veleposlanici D'Alessandro na potpori koju je danas iskazala za sve važne istarske projekte u izobrazbi, zdravstvu i gospodarstvu.

Pritom je zahvalio Italiji na potpori koju je iskazala Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju, što Hrvatska, kako je rekao, "prepoznaje kao izraz prijateljstva Italije prema našoj zemlji". Napominjući kako je tek prije četiri mjeseca preuzela dužnost veleposlanice te kako joj je to već drugi posjet Istri, Emanuela D'Alessandro je rekla kako je Istra vrlo aktivna u regionalnoj suradnji, pri čemu je istaknula suradnju Istarske županije s talijanskim regijama Toscanom i Friuli Venezia Giuliom.

Rekla je kako Italija oduvijek snažno podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju te da želi biti među prvim zemljama koje će u parlamentu ratificirati sporazum o pristupu.

Po riječima župana Jakovčića, na današnjem sastanku, na kojem je bio i talijanski konzul u Rijeci Renato Cianfarani, razgovarali su i o mogućoj institucionalizaciji suradnje na Jadranu osnutkom skupine za teritorijalnu suradnju. "Bila bi to grupa regija koje bi surađivale na Jadranu. Ulaskom Hrvatske u EU, to će napokon biti moguće", zaključio je Jakovčić i dodao kako očekuje da će Hrvatska, Italija, Slovenija i Grčka i u tome pronaći razloge za partnerstvo.

(Hina) xdspo yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙