FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 24. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijest iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martony potvrdili su u petak u Budimpešti odlične dobrosusjedske i partnerske odnose te želju za jačanjem suradnje na području gospodarstva, izgradnje energetske i prometne infrastrukture, nastavkom izgradnje koridora Vc, kao i projekte prekogranične suradnje, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP). Glede jačanja zaštite manjina, istaknuta je mogućnost modernijih oblika suradnje, poput obrazovanja mladih i zajedničkog stipendiranja uz korištenje fondova Unije, te uz moguću uspostavu Zajedničkog hrvatsko-mađarskog fonda "Zrinski". Dvoje ministara suglasilo se o važnosti nastavka proširenja Europske unije na zemlje regije, gdje Hrvatska ima važnu ulogu kroz mogućnost prenošenja stečenog znanja i iskustva, stoji u priopćenju. Ministrica Pusić sastala se i s mađarskim predsjednikom Palom Schmittom te s potpredsjednikom mađarske vlade i ministrom pravosuđa i javne uprave Tiborom Navracsicsem. U mađarskom parlamentu je razgovarala s Matyasom Firtlom, potpredsjednikom Odbora za europske poslove te s članovima parlamentarne Skupine mađarsko-hrvatskog prijateljstva. Na kraju službenog posjeta Budimpešti, Pusić se susrela s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj, predsjednikom Hrvatske državne samouprave i predsjednikom Saveza Hrvata u Mađarskoj.

AMAN - Snage sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada ubile su u petak 103 osobe u bombardiranju grada Homsa i u napadima na pokrajinu Hamu, priopćili su oporbeni aktivisti. Većina poginulih su civili, a među njima je bilo 14 djece i jedna žena, stoji u priopćenju. U bombardiranju je poginuo i aktivist iz Homsa Anas al-Taršeh koji je snimao napad i postavio snimke na YouTube, priopćila je lokalna organizacija oporbenih aktivista.

TUNIS - Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u petak sirijske vojnike da ne poštuju zapovjedi nadređenih časnika da napadaju protivnike sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. "Nastavak napada na svoju braću mrlja je na njihovoj časti", rekla je Clinton novinarima u Tunisu nakon inauguralnog sastanka skupine "Prijatelji Sirije". "Ako odbiju nastaviti to krvoproliće postat će heroji u očima ne samo Sirijaca, nego svih časnih ljudi diljem svijeta. Oni mogu pomoći da oružje utihne", istaknula je američka državna tajnica. Po njezinim riječima, al-Asad i njegove snage doveli su do humanitarne katastrofe u Siriji. "Oni koji nose odgovornost za humanitarnu katastrofu su Asad i snage sigurnosti", rekla je Clinton. Istovremeno, čelnik glavne oporbene skupine Sirijskog nacionalnog vijeća izrazio je razočaranje konferencijom u Tunisu. "Ovaj skup nije ispunio očekivanja sirijskog naroda", rekao je šef Vijeća Burhan Ghalioun.

TUNIS - Sirijski arapski crveni polumjesec počeo je u petak s evakuacijom ranjenih i bolesnih žena i djece iz četvrti Baba Amro u opkoljenom gradu Homsu, dok jača međunarodni pritisak na sirijsku vladu da otvori zemlju za dopremu humanitarne pomoći. Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) objavio je da je evakuacija u tijeku nakon što su vozila hitne pomoći Sirijskog arapskog crvenog polumjeseca ušla u Baba Amro. "To je prvi korak naprijed", rekla je glasnogovornica ICRC-a Carla Haddad Reutersu u Ženevi. Vijest o evakuaciji stigla je u vrijeme dok zemlje Perzijskog zaljeva na sastanku u Tunisu traže snažniju intervenciju protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i upozorenja SAD-a da će "mu ruke biti još krvavije" ako blokira pomoć civilima. Uz bombardiranja oporbenih četvrti u Homsu koja su u petak ušla u četvrti tjedan, taj je grad postao međunarodno najpoznatije mjesto krvavog obračuna vlade s oporbom u Siriji. Oporbeni aktivisti ranije su izvijestili da je u topničkim napadima u petak poginulo petero ljudi.

KAIRO - Vođe palestinskog islamističkog pokreta Hamasa javno su se u petak okrenuli protiv svojeg dugogodišnjeg saveznika, sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i poduprli narodni ustanak kojim ga se želi srušiti s vlasti. Tim je potezom Asad ostao bez jednog od posljednjih saveznika među muslimanima sunitima u arapskom svijetu i dodatno produbio izolaciju u kojoj se nalazi. Promjenu politike prema Siriji Hamas je obznanio tijekom molitvi u egipatskom glavnom gradu Kairu i u pojasu Gaze. Većina sirijskih pobunjenika su suniti, a u arapskom svijetu podijeljenom između sunita i šijita, odluka Hamasa da okrene leđa Asadu odmah izaziva pitanja glede budućih Hamasovih veza s njegovim najvećim saveznikom Iranom, koji je ostao uz Asada, kao i glede odnosa s iranskim saveznicima u Libanonu, šijitskim pokretom Hezbolahom. "Pozdravljam sve narode iz Arapskog proljeća i pozdravljam junački sirijski narod koji teži slobodi, demokraciji i reformama", rekao je Hamasov čelnik Ismail Hanijeh vjernicima u džamiji al-Azar u Kairu, kamo je stigao u posjet iz Gaze. "Marširamo prema Siriji s milijunima mučenika. Ne Hezbolahu i ne Iranu", uzvikivali su vjernici.

ŽENEVA - Švicarska je policija uspjela identificirati organizatora prošlogodišnje spektakularne krađe dragulja vrijednih 8 milijuna švicarskih franaka (više od 50 milijuna kuna) u Baselu, a riječ je o 56-godišnjem Hrvatu čije ime nije objavljeno. Istraga je pokazala da je pljačku počinila skupina pljačkaša iz istočnoeuropskih zemalja, specijalizirana za krađe nakita, dijamanata i vrijednih starina, koja djeluje u cijelom svijetu, a državno odvjetništvo u Baselu u petak je objavilo da je glavni organizator prošlogodišnje krađe dijamanata na salonu Baselworld 56-godišnji Hrvat, koji je u bijegu i za kojim je izdan međunarodni uhidbeni nalog. U krađi je ukupno sudjelovalo osam osoba, a nisu sve identificirane. Dosad nitko nije uhićen i u petak su vlasti ponovno uputile poziv svim osobama koje nešto znaju da se jave policiji. Pljačkaši su 30. ožujka prošle godine iz staklenog izloga ukrali četiri dijamanta, nakon što su uspjeli odvući pozornost osoblja. Dijamante su ukrali izraelskom draguljaru, koji je krađu primijetio tek nakon 15 minuta, što je lopovima dalo dovoljno vremena da neopaženi izađu iz zgrade u kojoj se održavao najveći svjetski salon nakita i satova. Nijedan dijamant dosad nije pronađen.

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin u petak je rekao da se Rusija neće jednostrano razoružavati, jer je njezina "dužnost spram čovječanstva" da održi ravnotežu snaga i izbjegava veće sukobe. Rusije se neće "jednostrano razoružavati" na nuklearnom području, rekao je Putin tijekom posjeta istraživačkom nuklearnom središtu u Sarovu. "Naš je nacionalni cilj i obveza prema čovječanstvu da održimo ravnotežu strateških snaga i njihovih kapaciteta", dodao je. "To je vrlo važno jer je nakon Drugog svjetskog rata ta ravnoteža... bila jamac izostanka većih sukoba", objasnio je. "Nažalost, u posljednje vrijeme ima mnogo regionalnih sukoba i njih je sve više. No, Bogu hvala, ravnoteža strateških snaga omogućuje nam izbjegavanje većih sukoba", naglasio je. Putin, veliki favorit na ruskim predsjedničkim izborima u ožujku, u jednom je novinskom članku objavljenom u ponedjeljak obećao dosad "nezapamćeno" naoružavanje Rusije, što smatra nužnim zbog, kako je rekao, politike SAD-a i NATO-a.

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin u petak je optužio zapadne sile da po krinkom borbe protiv širenja oružja za masovno uništenje zapravo žele "promjenu režima" u Iranu, prenijele su ruske agencije. "Smatram i da pod krinkom borbe protiv širenja oružja za masovno uništenje... postoje pokušaji druge vrste, postoji drugi cilj - promjena režima" u Iranu, rekao je Putin. "Imamo takve sumnje", dodao je ruski predjednik u izjavi tijekom posjeta istraživačkom nuklearnom centru u Sarovu. "Naše je stajalište drukčije od onog koji nam se pokušava predstaviti kao rješenje iranske nuklearne krize", ustvrdio je. Rusija, koja je dosad prihvatila četiri serije sankcija Vijeća sigurnosti UN-a protiv Irana, dala je do znanja, kao i Kina, da se protivi novim sankcijama.

KANO - Pet osoba ubijeno je u petak u napadu naoružanog muškarca na džamiju u gradu Kanou na sjeveru Nigerije, objavila je policija. Sumnja se da je napadač pripadnik radikalne islamističke sekte Boko Haram koja vodi pobunu na sjeveru te najmnogoljudnije afričke zemlje. Islamistička pobuna ranije je bila uglavnom koncentirarana u gradu Maiduguri na zabačenom sjeveroistoku zemlje, ali se proširila diljem Nigerije. Boko Haram, koji želi uvesti šerijatske zakone u zemlji podijeljenoj između muslimana i kršćana, koristi u posljednjih šest mjeseci sve sofisticiranije napadačke metode.

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙