FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 24. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesi iz svijeta do 9,30 sati.

PARIZ - Gotovo 150 nevladinih organizacija pozvalo je "Prijatelje Sirije", zemlje koje se u petak okupljaju u Tunisu da ispitaju načine kako bi se moglo pomoći sirijskom narodu u "vršenju pritiska" radi prekida nasilja u Siriji. "Strah od građanskog rata se širi te bi Prijatelji Sirije trebali izvršiti pritisak na sve skupine koje ilegalno koriste snagu protiv civila da se zaustavi to nasilje", kaže tih 143 nevladinih organizacija među kojima Human Rights Watch, Međunarodna federacija za ljudska prava i brojne arapske organizacije - egipatske, sudanske, jemenske ili tuniske. Predstavnike više od 60 zemalja očekuje se u Tunisu kako bi "uputili jasnu poruku" sirijskom režimu i zatražili od oporbe da se ujedini radi eventualna budućeg priznavanja.

MOSKVA - Vladimir Putin dobit će oko dvije trećine glasova na predsjedničkim izborima 4. ožujka i time izbjeći drugi krug u borbi za novi mandat na vlasti, pokazuju rezultati ankete objavljeni u petak. Istraživanje Levada centra, najvećeg nezavisnog centra za istraživanje javnog mnijenja u Rusiji, pokazuju da će Putin dobiti od 63 do 66 posto glasova i tako bez problema osvojiti šestogodišnji mandat na čelu Kremlja. Putin je 2000. dobio 53 posto glasova a 2004. 71 posto. Njegov nasljednik Dmitrij Medvedev je 2008. godine dobio 70 posto glasova na izborima na kojima se Putin po tadašnjim ustavnim odredbama nije mogao kandidirati

TOKIO - Povjerenstvo stručnjaka japanskog ministarstva zdravstva usvojilo je u petak strože norme oko radioaktivnosti u hrani, smanjivši znatno dopuštene gornje granice cezija u odnosu na privremene razine o kojima je odlučeno nakon nesreće u Fukushimi. Vlada mora uskoro definitivno potvrditi tu novu sanitarnu odredbu koja bi na snagu trebala stupiti 1. travnja. Nakon nekoliko mjeseci rasprava i poziva na javni komentar, vlasti su odlučile ograničiti na 100 bekerela po kilogramu (umjesto 500) sadržaj radioaktivnog cezija u hrani (meso, riba, voće, povrće, itd.). Pića ili prehrambeni proizvodi namijenjeni maloj djeci neće smjeti sadržavati više od 50 bekerela radioaktivnog cezija po kilogramu. Količina cezija 137 i 134 u mlijeku morat će biti niža od 50 bekerela po kilogramu, a u vodi niža od 10 bekerela, nasuprot ranijih 200.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙