FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ostojić: koordinacijom izbjeći štete od poplava

Autor: rmav
SARAJEVO, 24. veljače 2012.(Hina) - Hrvatska je veoma zainteresirana za preventivne aktivnosti koje bi spriječile moguću katastrofu prouzročenu poplavama u susjednim zemljama, izjavio je u petak Hini hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nakon sastanka održanog u Banjoj Luci na kojemu se razgovaralo o suradnji zemalja u okružju u obrani od mogućih poplava koje se očekuju nakon otapanja velikih sniježnih naslaga.

Ostojić je na tome sastanku sudjelovao u svojstvu osobnog izaslanika predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića.

Srbiju i Crnu Goru na sastanku su predstavljali predsjednici vlada Mirko Cvetković i Igor Lukšić, dok su sa bosanskohercegovačke strane sudjelovali predsjednik vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednici vlada Federacije BiH Nermin Nikšić i Republike Srpske Aleksandar Džombić.

Na sastanku je zaključeno kako u ovome trenutku nema neposredne opasnosti od velikih poplava jer je procjena da rječna korita mogu bez poteškoća primiti povećani priljev vode do kojega će doći otapanjem snijega.

Ministar Ostojić je ipak istaknuo kako Hrvatska ostaje zainteresirana za stanje u području oslonjenom na hidroakumulacije na Neretvi jer bi, u slučaju da ne bude koordinacije pri ispuštanju vode, došlo do značajnog ugrožavanja Metkovića i cijelog područja prema ušću u Jadransko more.

Hrvatska je strana na banjalučkom sastanku ukazala i na potrebu zajedničkog djelovanja u slijevu Save ali i koordinaciju aktivnosti vezanih za Dunav i Dravu.

"Donijeli smo zaključke da će se napraviti kvalitetni protokoli na ministarskoj razini za sve zemlje koje mogu biti ugrožene ovakvih pojavama", kazao je Ostojić, dodajući kako će se na taj način poboljšati primjena i funkcioniranje već postojećih bilateralnih sporazuma o suradnji u zaštiti od prirodnih nesreća.

Cilj je da se u takvim slučajevima susjedima ne pričini šteta spašavajući vlastita dobra i teritorij, pojasnio je hrvatski ministar unutarnjih poslova, podsjećajući na poplave u donili Neretve koje su uslijedile nakon ispuštanja vode iz akumulacija unutar teritorija BiH.

Predoženi će protokoli definirati institucionalno povezivanje i znat će se točno tko koga informira o koracima što se kani poduzeti.

Sudionici banjalučkog sastanka u petak su razgovarali i o drugim vidovima suradnje, te su istaknuli potporu svojih vlada nastavku procesa europskih integracija u svim državama u okružju.

"Mi u svakom slučaju želimo njegovati dobrosusjedske odnose i na konkretnim stvarima kako je to bilo danas", kazao je Ostojić.

Posjet hrvatskog ministar unutarnjih poslova Banjoj Luci kritizirao je tijekom dana na konferenciji za novinstvo u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

On je imao zamjerku na činjenicu da je sastanak održan na području RS odnosno na poticaj predsjednika vlade toga entiteta, a Ostojiću je predbacio kako je najprije trebao doći u Sarajevo i sastati se s ministrom sigurnosti BiH.

Ministar Ostojić je kazao kako u takve "političke igre" ne želi ulaziti, te je podsjetio kako idućeg tjedna u službeni posjet BiH dolazi predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović.

"Nama je domaćin ovdje (u Banjoj Luci) bio Vjekoslav Bevanda odnosno Bosna i Hercegovina", izjavio je Ostojić.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙