FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: dobro raspoloženje, u fokusu građevinski sektor

Autor: neba
ZAGREB, 24. veljače 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj bi burzi i danas moglo vladati dobro raspoloženje zbog Vladine najave novog investicijskog ciklusa, a u pojačanom fokusu investitora mogao bi se ponovno naći građevinski sektor.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je porastao 0,63 posto, na 1.763 boda, a Crobex10 1,0 posto, na 988 bodova.

Po dobicima je predvodio građevinski sektor – cijene dionica IGH, Viadukta, Dalekovoda, Tehnike i Ingre porasle su između 3,7 i 14 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 15,12 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna više nego prethodnoga dana.

„Moguć je nastavak dobrog raspoloženja na domaćem tržištu kapitala, s obzirom na pozitivne vijesti i iz domaćeg gospodarstva i iz svijeta. Pritom bi u nešto većem fokusu investitora ponovno mogle biti dionice građevinskog sektora zbog Vladine najave investicijskog ciklusa“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Vlada planira pokrenuti investicijski ciklus koji bi u ovoj recesijskoj godini trebao osigurati rast realnih investicija za 9,4 posto, što bi pak omogućilo maksimalna ulaganja od ukupno 2,4 milijarde eura.

U roku 90 dana moraju biti objavljene stotine javnih natječaja za projekte i investicije, stotine hrvatskih tvrtki i desetine tisuća ljudi moraju dobiti mogućnost da počnu raditi, istaknuto je na sjednici Vlade.

U nešto većem fokusu mogla bi se naći i dionica Ine zbog jučerašnje odluke Vlade kojom se Hrvatska pridružuje sankcijama EU-a prema Siriji, pa se Ina povlači iz te zemlje u kojoj vladaju politički nemiri.

Ina je u Siriji do sada vratila nešto više od pola svojih ulaganja od oko 1,2 milijarde dolara, a većina njezine lanjske neto dobit od 1,8 milijardi kuna zahvaljuje se poslovnim rezultatima ostvarenima u Siriji.

Bešević Vlajo dodaje da je sa završetkom sezone objave rezultata vidljivo da će u ovoj godini najviše problema zbog izazovnog makroekonomskog okruženja imati one kompanije koje nisu orijentirane na izvoz, kao i one koje još nisu provele mjere racionalizacije poslovanja.

I sa svjetskih burzi jutros pristižu pozitivni signali. Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, ponajviše zahvaljujući dobrim vijestima s američkog tržišta rada, no Dow Jones indeks nije se uspio probiti iznad psihološki važne razine od 13.000 bodova, iznad koje nije bio još od 2008. godine.

Dow Jones indeks ojačao je 0,36 posto, na 12.984 boda, dok je S&P 500 porastao 0,43 posto, na 1.363 boda, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 2.956 bodova.

I na azijskim te europskim burzama cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući dobrim vijestima iz američkog gospodarstva, no naznake recesije u Europi i visoke cijene nafte drže ulagače na oprezu.

Prema procjenama Europske komisije, eurozona će u ovoj godini zabilježiti pad bruto domaćeg proizvoda za 0,3 posto, dok se za EU u cjelini predviđa stagnacija gospodarstva.

Negativno na tržište utječe i snažan rast cijena nafte, potaknut političkom napetošću u vezi Irana. Nakon što je jučer skočila više od 1,5 dolara, jutros je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku porasla daljnjih 70 centi, na 108,50 dolara po barelu, novu najvišu razinu u devet mjeseci.

„Nove smjernice investitorima danas će dati indeks povjerenja potrošača u Michiganu te podaci s tržišta nekretnina“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙