FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V. Ostojić: investicije u turizmu ove godine više od milijardu kuna

Autor: tmis
MUENCHEN, 23. veljače 2012. (Hina) - Investicije u hrvatskom turizmu ove će godine iznositi više od milijardu kuna, od čega više od 900 milijuna kuna ulažu velike hotelsko-turističke kompanije, izjavio je danas u Muenchenu ministar turizma Veljko Ostojić na hrvatskom štandu u sklopu međunarodnog turističkog sajma f.re.e na kojem se od 22. do 26. veljače među više od tisuću izlagača iz 60-ak zemalja svijeta predstavlja i Hrvatska.

Procjena o investicijama temelji se na anketi koju je Ministarstvo turizma provelo među hotelskim kućama, a Ostojić ih je iznio nakon sastanka s bavarskim ministrom gospodarstva Martinom Zielom.

Investicije u hrvatski turizam bile su jedna od tema sastanka u vezi čega je Ziel istaknuo da u Bavarskoj postoji zanimanje investitora za Hrvatskom koja će ulaskom u EU zasigurno ići naprijed.

Dvojica ministara dogovorila su i da će se u idućim mjesecima u Hrvatskoj putem mreže gospodarskih komora organizirati investicijska konferencija na kojoj će se bavarskim investitorima predstaviti određeni projekti iz sektora turizma te čuti njihovi prijedlozi.

Neslužbeno se doznaje da su bavarski investitori zainteresirani za ulaganja u nizu područja, posebice energetiku i obnovljive izvore te turizam (hoteli, hidroavioni koji bi povezivali otoke sa zračnim lukama, marine na Brijunima i sl.).

Sa Zielom je Ostojić razgovarao i o efektima primjene diferencirane stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam, budući je u Njemačkoj ta stopa smanjena sa 19 na 7 posto. Dogodilo se ono što se i očekivalo - snižene su cijene, a povećane investicije i zaposlenost, što je cilj i ono što se očekuje i u hrvatskom turizmu od iduće godine kada se stopa PDV-a smanji na 10 posto, naglasio je Ostojić.

Ministar se na upit hrvatskih novinara osvrnuo i na očekivanja od ove sezone naglasivši da rani buking bilježi pluseve u odnosu na lani na gotovo svim stranim tržištima, a na njemačkom i dvoznamenkasta povećanja.

To, kako kaže, daje određeni optimizam, pri čemu treba znati da rani buking ima i nižu cijenu, kao i da zbog određene stabilnosti njemačkog gospodarstva Nijemci mogu ranije planirati putovanja.

Vjeruje i da će ti početni porasti s vremenom doći u neke realnije okvire te s njemačkog tržišta ponoviti bar dobri lanjske rezultate, a možda ostvariti i mali pomak.

Ostojić ističe da bi bio zadovoljan da se u sezoni ponove lanjske brojke fizičkog prometa, a misli da će financijski rezultati biti bolji od lanjskih.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙