FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 21. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Zastupnik HDZ-a Branko Bačić ocijenio je kako proračun za 2012. nije na tragu onoga što je predvidio program nove vlade te da od najavljenih projekata i investicija u javnom sektoru od osam milijardi kuna "neće biti ništa" najavivši da će HDZ, uz ostalo, podnijeti amandman za nastavak gradnje Pelješkog mosta. Bačić napominje da za većinu projekata nije izrađena projektna dokumentacija niti su izdane građevinske dozvole, pa ga, kako naglašava, žalosti činjenica što vlada odustaje od projekta za koji postoji građevinska dozvola i potpisani su ugovori s hrvatskim izvođačima, a riječ je o Pelješkom mostu. Podsjetio je da je prošla vlada lani utvrdila novu, sporiju dinamiku izgradnje Pelješkog mosta do kraja 2018., a u ovoj godini bi trebalo osigurati 330 milijuna kuna. Na taj bi se način pokrenulo posrnulo gospodarstvo, u prvom redu građevinski sektor te omogućio veći angažman brodogradilišta jer je za izgradnju mosta potrebno oko 50 tisuća tona čelika, navodi Bačić. Pelješki most je, naglašava, povijesni, prometni i gospodarski projekt i zato će, najavio je, među ostalim HDZ-ovim amandmanima biti i onaj da Hrvatske ceste osiguraju sredstva za njegovu izgradnju. Smatra da će se odustajanjem od tog projekta poslati jasna poruka javnosti Dubrovačko-neretvanske županije da će ostati prometno izolirana idućih 15-20 godina.

Mladen Marelić (SDP) odgovorio mu je da su iz HDZ-a sami obećali da će most biti dovršen do 2015., a da do danas "nisu napravili ništa", a i Damir Rilje (SDP) navodi kako sada za to nema novca "ukoliko se nećemo dodatno i ponovno zadužiti".

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će nastaviti sjednicu objedinjenom raspravom o paketu četiri zakonska prijedloga - zakonu o poreznoj upravi i o prestanku važenja zakona o financijskoj policiji te izmjenama zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma kao i izmjenama zakona o financijskom inspektoratu RH. Svi zakoni upućeni su u Sabor po hitnoj proceduri. Osnovni cilj prijedloga Zakona o poreznoj upravi je cjelovito, sustavno i transparentno uređivanje djelokruga i ustrojstva Porezne uprave radi osiguranja racionalizacije obavljanja poslova. U obrazloženju prijedloga zakona vezanog uz ukidanje financijske policije navodi se da je praćenjem primjene zakonskih propisa i učinkovitosti rada Financijske policije i drugih nadzornih službi u Ministarstvu financija: Porezne uprave, Financijskog inspektorata i Carinske uprave utvrđeno preklapanje nadležnosti nadzornih službi i neusklađenost obavljanja nadzora od strane tih službi. Izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma predlaže se odrediti Ured za sprječavanje pranja novca kao ustrojstvenu jedinicu Ministarstva financija, kojom upravlja predstojnik Ureda. Izmjenama i dopunama Zakona o Financijskom inspektoratu predlaže se mijenjanje ustrojstva tog tijela koje će se, umjesto upravne organizacije u sastavu Ministarstva financija, definirati kao ustrojstvena jedinica.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u sinoćnjem večerašnjem je Dnevniku HTV-a izrazio nadu da će na sastanku najavljenom za 22. veljače proizvođači mlijeka i mljekare usuglasiti svoje stavove, istaknuvši da je svaka radikalizacija nepotrebna. "Savjet za praćanje stanja u mljekarstvu, proizvodnji i preradi mlijeka je u srijedu, u 11 sati. Na njemu će sjesti i proizvođači i mljekare i nadam se usuglasiti svoje stavove", rekao je Jakovina dodajući da su dvije strane "vrlo blizu tome". Istaknuo je kako je svaka "radikalizacija scene, odnosno, izlasci na ceste i plasiranje dezinfomacija nepotrebna". Ministar drži da iza toga jednim dijelom stoji politički motiv te ponavlja kako će u ovoj godini Ministarstvo ispoštovati preuzete obaveze. Ponovio da Ministarstvo poljoprivrede ne može odrediti i pregovarati o cijeni mlijeka, naglasivši da je ono "regulativni čimbenik, netko tko je moderator i pomaže zaštititi primarnu proizvodnju i mljekare, ali ne na način da se uništi prerađivačka industrija". Rekao je da kriza nije trebala nastati na takav način, pojasnivši da je nakon najave mljekarske industrije o raskidanju promemorije po kojoj se računala i isplaćivala cijena mlijeka, osnovan stručni Savjet za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka.

KARLOVAC - Dobrotvornim koncertom Martine Filjak, pijanistice svjetskog glasa i hrvatskom ambasadoricom risa, sinoć je u karlovačkom kazalištu Zorin dom promovirana novoosnovana Zaklada „Zemlja risova“. Koncertu, na kojem je Filjak izvela „Bečki karneval“ Roberta Schumanna i „Sonatu br. 2“ Sergeja Prokofjeva, nazočili su i ministrica zaštite okoliša Mirela Holy i ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković te glazbena publika iz Karlovca, Zagreba i Rijeke. Kupnjom ulaznice pomogli su da se večeras prikupi 9990 kuna, a na tom se početnom iznosu Martina Filjak zahvalila, uz obećanje da će za rad Zaklade i zaštitu risa ona osobno učiniti najviše što bude mogla. Glumac Vili Matula, čitanjem bloga dr. Vedrana Sljepčevića s karlovačkog Veleučilišta, upoznao je publiku s čudima risa, sasvim konkretnim jedinkama i njihovom mladunčadi. Ministrica Holy naglasila je važnost očuvanja risa u Hrvatskoj zbog očuvanja biološke raznolikosti, te je naglasila da se u sklopu Ministarstva zaštite okoliša provodi velika reforma, osniva se Nacionalna parkovna agencija, kojom se želi postići učinkovita i ujednačena zaštita prirode diljem Hrvatske.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙