FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 19. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Mljekari i dalje prosvjeduju i ostaju na punktovima do ispunjenja zahtjeva, potvrdio je u nedjelju ujutro predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Igor Rešetar. Napominje kako iza prosvjeda ne stoji politika, već proizvođači koji brane svoje farme. Ponovio je kako vlada i resorno ministarstvo poljoprivrede moraju naći način kako da pomognu proizvođačima da smanje troškove i da se riješi situacija sa otkupnom cijenom mlijeka. Najavio je i kako će danas u podne mljekari dijeliti mlijeko na zagrebačkom Dolcu. Proizvođači mlijeka prosvjeduju od utorka ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a prosvjedovali su i u Đakovu ispred logističkog centra Dukata. Prosvjed ispred KIM-a u Karlovcu jučer je obustavljen. Prosvjedom traže povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego dosad, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU-a. Prema podacima HAK-a, zbog prosvjeda mljekara u Zagrebu je prekinut promet u smjeru zapada na Slavonskoj aveniji od križanja sa Čulinečkom do križanja sa Čavićevom ulicom. U Bjelovaru je za sav promet zatvorena državna cesta D43 kod tvornice Sirele. Podravskom magistralom (D2) na dionici Martijanec-Ludbreg i u mjestu Kloštru Podravskom vozi se jednim trakom naizmjence.

ZAGREB

Ministarstvo poljoprivrede danas je ponovilo poziv proizvođačima mlijeka da se povuku s cesta i, kako navode u priopćenju, "ne čine daljnju štetu", te da se vrate argumentiranim raspravama u Ministarstvu i mljekarama sukladno zaključcima prošlotjednog sastanka Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka. S obzirom na tada usvojene zaključke, "tvrdnje dijela proizvođača o cijeni od 2,30 kuna nije točna, jer nije ni bilo razgovora o cijeni u mljekarama. Mljekare pozivaju udruge proizvođača na dogovor o cijeni mlijeka sljedeći tjedan", kaže se u današnjem očitovanju Ministarstva poljoprivrede o nastavku prosvjeda mljekara. "Štete koje su nastale zbog neotkupljenoga mlijeka, mjere se u milijunima litara i najviše su pogodile proizvođače mlijeka, a nastale su zbog blokade mljekara", koje su po ocjeni Ministarstva neutemeljene, nelegitimne i dijelom osobno i politički motivirane. "Veliki problem proizvođača mlijeka je razjedinjenost u stavovima....Indikativan je i primjer predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore koji se složio na sastanku sa zaključcima Savjeta, dok se njegov predsjednik i direktor sada ne slažu sa svojim predstavnikom i to tri dana nakon sastanka," kaže se u očitovanju. Ministarstvo podsjeća na zaključke sastanka Savjeta od 15. veljače da će se udruge proizvođača mlijeka i mljekare do kraja veljače dogovoriti o novom modelu otkupne cijene mlijeka i primjenjivati dogovorenu cijenu za veljaču i da će mljekare otkupiti sve proizvedeno mlijeko na farmama. Također, da će za idući Savjet proizvođači definirati probleme s kojima su suočeni kako bi Ministarstvo pomoglo.

ZAGREB

Hrvatski sabor sutra će zasjedanje nastaviti raspravom o Vladinom prijedlogu državnog proračuna za ovu godinu s planiranim rashodima u iznosu od 118,84 milijardi kuna, što je 3,4 milijarde kuna manje nego prošle godine, dok su prihodi planirani u iznosu od oko 108,95 milijardi kuna, ili 1,4 posto više nego lani. Uz predložene prihode i rashode, deficit proračuna smanjio bi se za više od 5 milijardi kuna i iznosio bi 9,9 milijardi kuna ili 2,8 posto BDP-a, a Vlada u ovoj godini predviđa gospodarski rast od 0,8 posto te inflaciju od 2,4 posto. Doda li se smanjenju rashoda od 3,4 milijarde kuna i planirani porast prihoda za posebne namjene i pomoći u iznosu od 598,7 milijuna kuna i za taj iznos planirani porast rashoda financiranih iz tog izvora - ukupno smanjenje rashoda iznosi 4 milijarde kuna. Vlada je smanjila rashode za zaposlene za 1,5 milijardu kuna, a doda li se i 450 milijuna kuna za zaposlene u zdravstvu ukupno je smanjenje 1,95 milijardu kuna. Riječ je, kažu u Banskim dvorima, ponajprije o uštedama na posebnim dodacima, radu na određeno vrijeme, prekovremenim, dodacima za posebne uvjete rada i sl. Proračunom Vlada planira smanjiti materijalne rashode za 317 milijuna kuna, na 8,8 milijardi kuna, a subvencije su planirane u iznosu 5,5 milijardi kuna, što je 14,6 posto, ili 933,5 milijuna kuna manje. Subvencije HŽ-u smanjile bi se za 284,7 milijuna kuna, a HŽ-u bi se smanjile i kapitalne pomoći i to za 258,7 milijuna kuna. Poljoprivredi bi se subvencije smanjile za 817,3 milijuna kuna, s 3,6 na 2,8 milijardi kuna. No, ove će se godine platiti ugovorne obveze poljoprivredi prenijete iz prošle godine, te dodatno osigurane investicijske potpore za kapitalna ulaganja, pa će se ranije preuzete obveze u poljoprivredi izvršiti u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde kuna.

ZAGREB

Rano jutros kod otoka Svetac teretni brod je udario u ribaricu koja je manje oštećena na krmenom dijelu, a prema prvim informacijama, dvojica ribara zadobila su samo ogrebotine. Jedanaest nautičkih milja sjeverno od otoka Svetac rano jutros oko 5,10 sati 133-metarski teretni brod „LIM“ zastave Saint Vincent and Grenadines, udario je u krmu ribarskog broda „Peter Pan“ luke upisa Rijeka, dužine 21,6 metara. Prema prvim informacijama, na ribarskom brodu, koji je u tom trenutku ribario, dva od četiri člana posade zadobili su ogrebotine. Na mjestu nesreće nije bilo onečišćenja mora, a brod je zadobio manja oštećenja na krmenom dijelu, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Ribarski brod je u plovnom stanju i upućen je u Primošten radi pregleda broda, očevida i saslušanja posade. Teretni brod „LIM“ u pratnji broda Pomorske policije upućen je na sidrište luke Šibenik, gdje će inspektori Lučke kapetanije Šibenik obaviti očevid i saslušati posadu. Na teretnom brodu, koji je bez tereta išao prema luci Kopar, nalazi se 14 članova posade, hrvatskih državljana, kaže se u priopćenju glasnogovornice ministarstva Marine Halužan.

SISAK

Jedna je osoba ozlijeđena protekle noći u požaru stana u Sisku, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. U požaru koji je oko dva sata izbio u stanu izgorjela je kuhinja, prilikom čega je jedna osoba zadobila opekotine po rukama i nagutala se dima, a zbrinula ju je Hitna medicinska pomoć. Požar je u 2,56 sati ugasilo šest vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe s dva vozila, kaže se u priopćenju.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙