FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je ocijenio da su mu tijekom dvije godine mandata najzahtjevniji bili napori na jačanju mira i suradnje u regiji, smatra dobrim što je državni proračun "srezan" te da će za svladavanje krize biti potrebno "strpljenje, povjerenje i puno odlučnosti". Josipović je u intervjuu za Dnevnik RTL-a povodom dvije godine predsjedničkog mandata kao najzahtjevnije izdvojio napore na jačanju mira i suradnje kad je na početku mandata otišao u BiH i susreo se sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem koji je otišao na Ovčaru, a izdvojio je i susret s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom u pulskoj Areni. Josipović je na pitanje novinara rekao da krizu neće biti lako svladati i da je za to potrebno "strpljenje, povjerenje i puno odlučnosti". Nova vlada ima novi program i dobila je podršku naroda i na izborima i sada - nazovimo to "novim optimizmom" - i neće biti lako jer su mjere neki put ambivalentne: s jedne strane na dugu stazu donose boljitak, veće zapošljavanje i veće prihode, ali u ovom trenutku možda zahtijevaju određenu žrtvu. "Važno je da u provođenju takve politike uvijek imati osjećaj solidarnosti i mogućnost zaštite onih najugroženijih", kazao je Josipović. "Dobro je da je proračun srezan", rekao je te na dodatno pitanje odgovorio da će bude li potrebno, biti rebalans. Na pitanje novinara je li se dovoljno rezalo na troškovima predsjedničkog ureda s 55 milijuna na 49, Josipović je odgovorio da su i lani potrošili devet milijuna manje od planiranih i da su i sad planirane uštede pa se njegovom Uredu ne može prigovoriti rastrošnost. Hrvatski predsjednik smatra kako smo u protekle dvije godine "napravili korak naprijed" kad je riječ o pravdi i pravednosti, vrijednostima na kojima se temeljio njegov program na predsjedničkoj inauguraciji. "Predsjednik ne provodi istrage, ne sudi niti rješava velika globalna socijalna pitanja, ali daje određeni input", kazao je Josipović izdvojivši kao najvažniju stvar koju je zagovarao i ostvario u suradnji sa Saborom, a to je ustavna promjena o nezastarjevanju kriminala u pretvorbi i privatizaciji ratnog profiterstva. Na upit razmišlja li o idućem mandatu, Josipović je odgovorio: "Sve u svoje vrijeme".

ZAGREB - Hrvatska vlada odlučila je danas poslati Crnoj Gori jedan helikopter Oružanih snaga Republike Hrvatske s dvije posade koji će tri dana sudjelovati u akcijama dostavljanja pomoći zametenom području i evakuaciji bolesnih i ozlijeđenih ljudi. Vlada je na danas održanoj telefonskoj sjednici donijela odluku o slanju jednog helikoptera Mi-8 s dvije posade u kojima je osam pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u Crnu Goru na tri dana radi humanitarne pomoći zbog snježnog nevremena i proglašenog izvanrednog stanja, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću. Na poziv crnogorske vlade članicama NATO-saveza za pomoć, u tu su zemlju helikoptere i spasilačke ekipe već poslale Grčka i Slovenija.

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović, u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drage Lovrića danas je posjetio Hrvatsku ratnu mornaricu u Splitu gdje je u Spomen sobi paljenjem svijeća odao počast poginulim pripadnicima HRM-a, a potom je na sastanku sa zapovjednikom HRM-a kontraadmiralom Antom Urlićem naglasio da je nužno nastaviti razvijati sposobnosti HRM-a i Obalne straže, kao i inače dobru civilno-vojnu suradnju. Zapovjednik HRM-a Urlić je ocijenio da mornarica, kao najveći autoritet u zaštiti naših interesa na moru, daje značajan doprinos u međunarodnim mirovnim operacijama te ima bogatu međunarodnu suradnju pa je tako, rekao je, samo lani bilo više od 100 bilateralnih i multilateralnih međunarodnih aktivnosti.

ŠIBENIK - Šibenski gradonačelnik Ante Županović priopćio je danas kako ne dolazi u obzir da se otpad s bilo kojeg područja osim iz Šibensko-kninske županije odlaže na Bikarcu. U priopćenju se osvrnuo na najavu ministrice zaštite okoliša Mirele Holy po kojoj će novi zakon ukinuti županijsku podjelu regionalnih centara za gospodarenje otpadom i umjesto nje predvidjeti manji broj centara, čime bi budući šibenski Regionalni centar za gospodarenje otpadom (RCGO) Bikarac postao centar za odlaganje otpada za Šibensko-kninsku i za Splitsko-dalmatinsku županiju. Projekt RCGO Bikarac od samog početka vodi se isključivo kao projekt šibenske regije, što uključuje prostor županije, a osim toga, kapacitetom je predviđen isključivo za to područje, kaže Županović. To je, zaključio je gradonačelnik, uostalom, potvrđeno i memorandumom o financiranju koji su potpisali Vlada Republike Hrvatske i Europska komisija u listopadu 2006. I šibensko-kninski župan Goran Pauk je, na konferenciji za novinare. istaknuo kako ne dolazi u obzir spajanje Bikarca s bilo čime, osim s onim što je potpisano memorandumom o financiranju.

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) danas je izvijestio da će u ponedjeljak, 20. veljače, početi isplata doplatka za djecu za siječanj 2012., a taj će doplatak, kako navode, dobiti 217.036 korisnika za 405.277 djece. Za isplatu doplatka za djecu bit će potrebno 142.085.000 kuna, procjenjuju iz HZMO-a.

ZADAR - Na sjednici Rektorskoga zbora u Zadru danas se raspravljalo o proračunu za visoko obrazovanje i znanost koji je u dijelu za zaposlene smanjen oko 300 milijuna kuna. Predsjednik Rektorskoga zbora i rektor zadarskoga Sveučilišta Ante Uglešić istaknuo je da rektori nikako ne mogu biti zadovoljni takvim proračunom. "Moramo dobiti jasnu strategiju kako ćemo provoditi taj proračun. Kolektivni ugovori i sva druga materijalna prava, napredovanja nastavnika i znanstvenih suradnika i novaka – problemi su s kojima ćemo se morati suočiti, a da bismo ih riješili, moramo imati jasne smjernice kako provesti ovako smanjen proračun na našim sveučilištima", rekao je rektor Uglešić. Proračun je restriktivan, ocijenio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš te izrazio zabrinutost i nezadovoljstvo takvim stanjem.

ČAKOVEC - Večeras nešto prije 20 sati u Čakovcu, u ulici A. G.Matoša, odjeknula je ekspozija i izbio požar u kući u kojoj se nalazila ženska osoba koja je lakše ozlijeđena. Odmah po dojavi na teren su izašle vatrogasne postrojbe koje su požar ugasile za nekoliko minuta. U trenutku eksplozije u kući se nalazila jedna ženska osoba rođena 1973. godine iz Čakovca koja je vozilom hitne medicinske pomoći odvezena u županijsku bolnicu Čakovec gdje su joj utvrđene lakše tjelesne ozljede, lake opekline. Kao mogući izvor eksplozije spominju se plinske instalacije. Očevid policije i vatrogasaca je u tijeku.

RIJEKA - Na Županijskome sudu u Rijeci podignuta je optužnica protiv 17 hrvatskih državljana koje se tereti da su se nazakonito okoristili na automatima za igre na sreću, to jest da su počinili više kažnjivih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, računalne prijevare i pranja novca te da su tako više tvrtaka oštetili za najmanje 1,8 milijuna kuna, izvijestio je danas Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala ( USKOK). Optužnicom USKOK-a obuhvaćeno je 17 osoba u dobi od 23 do 53 godine iz nekoliko gradova, a najviše ih je Zagreba te iz Rijeke.

ZAGREB - Drago mi je što će kroz moj film "U zemlji krvi i meda" svijet saznati više o regiji koja je prošla ratne strahote jer se u vrijeme kada se to događalo malo znalo o tome, rekla je holivudska glumica Angelina Jolie na crvenom tepihu kina CineStar Arena, uoči premijere svog redateljskog i scenarističkog prvijenca koja upravo traje u tom kinu. Jolie je u poslijepodnevnim satima privatnim avionom sletjela u Zagreb, no bez pratnje Brada Pitta, njezinog životnog partnera, koji je, kako je rekla, ostao doma čuvati djecu. Jolie je rekla da joj je drago što je ponovno u Hrvatskoj, podsjetivši da je prvi put našu zemlju posjetila prošlo ljeto kada je bila gošća na Brijunima kod prijatelja i kolege Rade Šerbedžije, dok je regiju, napomenula je, zavoljela snimajući film s lokalnim glumcima koji su i vlastita iskustva o ratu primijenili u film. O kritikama srpskih medija da je film jednostran, Jolie je rekla kako to nije dokumentarni film, već ljubavna priča, i to ljubavna priča koja se zbog raznih okolnosti nije uspjela realizirati. Uz brojne novinare, snimatelje i fotografe, i uz jako osiguranje, Angelinu Jolie, dočekalo je u Areni petstotinjak oduševljenih obožavatelja kojima je strpljivo dijelila potpise, zadržavši se na crvenom tepihu oko sat vremena. Na svečanu premijeru došle su i mnoge osobe iz hrvatskog javnog i političkog života, među ostalima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji ipak nije prošetao crvenim tepihom.

ZAGREB - Na ovogodišnjoj dodjeli godišnjih nagrada Španjolske filmske akademije Goya u nedjelju 19. veljače za titulu najboljeg filma u 2011. natjecat će se četiri naslova koje je u prošloj godini pogledalo 1,8 milijuna ljudi diljem svijeta. Filmovi Matea Gila, Pedra Almodovara, Benita Zambrana i Henrya Urbizua ukupno zajedno imaju 50 nominacija za tu nagradu koja se dodjeljuje u 28 nagradnih kategorija, te u počasnoj kategoriji "Goya de Honor", koja se dodjeljuje za životno djelo a koja ove godine ide u ruke redateljice i scenaristkinje Josefine Moline. Najviše nominacija, 16, ima Almodovarova horor melodrama "Koža u kojoj živim", koju je dosad pogledalo 700 tisuća ljudi.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙