FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: obilježena 15. godišnjica Pripremnog povjerenstva CTBTO-a

Autor: spđ
BEČ, 17. veljače 2012. (Hina) - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon založio se u petak u Beču, govoreći povodom obilježavanja 15. obljetnice Pripremnog povjerenstva Organizacije za provođenje ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO), za što skorije stupanje na snagu ugovora o zabrani nuklearnih pokusa.

"Kao glavnom tajniku UN-a zadaća mi je poduzimati sve kako bi se ostvarila vizija svijeta bez nuklearnog oružja, a nuklearni pokusi su prijetnja globalnom miru i sigurnosti u svijetu i stoga se zauzimam da Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) stupi na snagu što je moguće prije", rekao je glavni tajnik UN-a prilikom obilježavanja 15. obljetnice Pripremnog povjerenstva u bečkom sjedištu UN-a.

"Petnaest godina otkako je ugovor otvoren za potpisivanje izgleda da smo još daleko od njegova zaživljavanja, što je neodgovorno", rekao je Ban Ki-moon zatraživši od svih država da se zauzmu za moratorij na nuklearne pokuse.

Ban Ki-moon je pozvao sve države koje ugovor još nisu ratificirale da to učine što prije kazavši da "nema dobrog razloga izbjegavati ratificiranje tog ugovora jer svaka država, bez obzira na potpis i ratifikaciju ugovora, obvezna je kao članica međunarodne zajednice preuzeti odgovornost u provedbi ugovora i zauzimanje za nuklearno razoružanje u svijetu".

Ban Ki-moon je također rekao kako će "svijet bez nuklearnog oružja biti sigurniji i prosperitetniji".

CTBT su od 1996., kada ga je usvojila Opća skupština UN-a, potpisale 182 države, a potvrdilo ga njih 157. Da bi stupio na snagu trebaju ga ratificirati prije svega one države koje imaju nuklearna postrojenja na svom teritoriju. Među njima su SAD, jedan od inicijatora ugovora, kao i Kina, Iran, Izrael i Sjeverna Koreja.

Hrvatska je ugovor potvrdila 2000. godine. Cilj ugovora je zabraniti nuklearne pokuse, ograničiti nuklearno oružje u svijetu te uspostaviti suradnju u području nuklearne sigurnosti.

(Hina) xspđ ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙