FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održan jubilarni 65. bal gradišćanskih Hrvata

Autor: sendra poša đurin
BEČ, 21. siječnja 2012. (Hina) - Tradicionalni 65. bal gradišćanskih Hrvata, u organizaciji Hrvatskog gradišćanskog kulturnog društva (HGKD), održan je u subotu navečer u bečkom Kursalonu pod geslom "Austrija-Mađarska-Hrvatska - trilaterala budućnosti".

Ovogodišnji bal otvoren je posebnom koreografijom starih hrvatskih narodnih pjesama i plesova u izvedbi folklornog ansambla Štokavci iz Gradišća i tri folklorne plesne skupine iz Mađarske i Gradišća.

U ponoć je na programu moliško-hrvatska kvadrila kojoj je svrha pokazati povezanost gradišćanskih Hrvata iz Austrije i moliških Hrvata iz Italije.

Na Hrvatskom balu, jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija gradišćanskih Hrvata, redovito se okupljaju Hrvati iz srednjoeuropskih država. Tako se na balu, osim Hrvata iz Austrije i njihovih prijatelja Austrijanaca, okupljaju Hrvati iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske i Italije.

Otvarajući bal, predsjednik Hrvatskog gradišćanskog kulturnog društva Tibor Jugović naglasio je da su gradišćanski Hrvati ponosni na tu priredbu tradicije, kulture i običaja koje njeguju gotovo 500 godina na tlu Austrije.

"Bal je uvijek prigoda za druženje, zajedništvo, razgovore i uživanje u glazbi. Pogotovo je značajan kada se održava 645. put", izjavila je za Hinu Zdenka Weber, ministar savjetnik u hrvatskom ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Kazavši kako ta tradicija najbolje govori o očuvanju hrvatske vlastitosti i ukorijenjenosti gradišćanskih Hrvata u austrijsku kulturnu sredinu, Weber je naglasila da je ta "tradicija koja nas povezuje izraz stoljetne veze između hrvatske i austrijske kulture i najbolji znak pripadnosti Hrvatske kulturnom krugu srednje Europe".

(Hina) xspos ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙