FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obamina administracija pokrenula kampanju za štednju u UN-u

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 26. siječnja 2012. (Hina) Administracija američkog predsjednika Baracka Obame pokrenula je kampanju za stezanje remena u Ujedinjenim narodima, ali bez prijetnje da će uskratiti američka sredstva za financiranje svjetske organizacije.

Cilj je, barem dijelom, preduhitriti još odlučnije mjere koje je predložio Predstavnički dom Kongresa gdje dominiraju republikanci, u kojem se poziva na selektivni prekid američkog financiranja, ako UN ne provede konkretne reforme i postigne transparentnost, izvijestila je TV mreža Fox News.

Za razliku od republikanskog prijedloga, kampanja administracije, koju predvodi američki veleposlanik pri UN-u za upravljanje i reformu Joseph Torsella, izričito odbacuje mogućnost uskraćivanja američke financijske pomoći UN-u i računa da će uvjeravanjem ostvariti predloženo povećanje učinkovitosti, transparentnosti i otvorenosti svjetske organizacije.

Torsella je imenovan na dužnost u UN-u u travnju prošle godine, a prije njega SAD nije imao diplomata zaduženog za reformu UN-a.

Trenutačno SAD plaća 22 posto od 5,2 milijarde dolara redovitog dvogodišnjeg proračuna Tajništva UN-a, te 27 posto za troškove mirovnih operacija, kao i veća ili manja sredstva za niz drugih programa.

Prošle je godine, prema podacima State Departmenta, SAD dao fondovima, programima i agencijama UN-a oko 7,4 milijarde dolara.

Među glavnim elementima reformi koje predlaže Washington su značajni budući rezovi u rastućem "redovitom" proračunu UN-a, te sveobuhvatna reforma "slomljenog" proračunskog procesa UN-a, navodi Fox News.

Predlaže se i zamrzavanje plaća za vodeće dužnosnike UN-a, po uzoru na zamrzavanje plaća za američke državne službenike uvedeno 2010., te smanjenje broja osoblja.

Traži se i komparativna studija "ozbiljno poremećenog" sustava plaća za više dužnosnike UN-a, koji sada ostvaruju gotovo 130 posto plaća svojih američkih kolega po dužnosti, te reorganizacija UN-ovih beneficija od zdravstvene skrbi do godišnjih odmora i mirovine. Tu je i veća zaštita unutarnjih revizora UN-a koji ispituju rasipanje, prijevare i loše upravljanje sredstvima.

Američka administracija zahtijeva i jače napore da se zemlje koje krše ljudska prava i zabranu širenja nuklearnog oružja, poput Irana i Sjeverne Koreje, spriječe da predsjedaju UN-ovim odborima i dobiju druge ključne pozicije - što im je nedavno uspjelo.

Predlaže se i koordinacija napora malog broja zemalja donatora UN-a, koje plaćaju većinu računa svjetske organizacije, kako bi se prisililo UN-ovu birokraciju da se usredotoči na "rezultate stvarnoga svijeta", kako je rekao veleposlanik Torsella, umjesto na birokratske procese.

(Hina) xdh ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙