FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi prekidaju 5-dnevni negativni niz?

Autor: neba
ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Nakon pet dana gubitaka, na Zagrebačkoj bi burzi Crobex indeksi danas mogli porasti, ponajviše zahvaljujući optimizmu koji vlada na svjetskim burzama.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Crobex indeks spustio se jučer blagih 0,06 posto, na 1.728 bodova, a Crobex10 0,02 posto. Oba indeksa ublažila su u drugom dijelu trgovanja prethodne gubitke koji su premašivali jedan posto.

U proteklih pet dana uzastopnog pada, Crobex je skliznuo 2,77 posto, a Crobex10 3,2 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je jučer 13,5 milijuna kuna, što je otprilike četiri milijuna manje nego dan prije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 4,4 milijuna kuna, uz pad cijene od 5,43 posto, na 226,50 kuna. Njome se jučer trgovalo bez prava na predujam dividende od 11,07 kuna po dionici, koji će biti isplaćen 27. veljače.

Milijunski promet ostvaren je i dionicama Atlantic grupe, kojima je cijena pala 1,03 posto, te dionicama Leda, koje su poskupjele 1,69 posto.

„Na domaćem tržištu danas bi se indeksi mogli ponešto oporaviti nakon pet dana gubitaka, jer nam izvana pristižu pozitivni signali“, ističe Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Kako dodaje, izostala je reakcija investitora na prilično dobra financijska izvješća većine domaćih kompanija, vjerojatno zbog opreza investitora u vezi domaće makroekonomske situacije.

„Crobex se već mjesecima kreće u rasponu od 1.700 do 1.800 bodova, što su njegove razine iz prve polovine 2009. godine. Nema snage probiti se iz tog raspona, a vjerojatno je u cijene dionica već ukalkulirano i moguće snižavanje rejtinga zemlje“, ocjenjuje Bešević Vlajo.

Na svjetskim burzama, pak, vlada pozitivno raspoloženje. Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks skočio na najvišu razinu u posljednjih devet mjeseci, zahvaljujući podacima koji ukazuju na jačanje američkog.

Ulagači se nadaju i da će idućega tjedna biti riješeno pitanje grčkih dugovanja privatnim ulagačima. Iz izvora bliskih pregovorima doznaje se da je Grčka s privatnim investitorima dogovorila gotovo sve o restrukturiranju njezinih dugova, te da je preostalo samo još nekoliko detalja do sporazuma o drugom paketu pomoći Grčkoj.

Dow Jones indeks ojačao je 0,96 posto, na 12.904 boda, najvišu razinu od svibnja 2008. godine, dok je S&P 500 skočio 1,10 posto, na 1.358 bodova, najvišu razinu od svibnja prošle godine.

Jutros su zbog toga i na azijskim te europskim burzama cijene dionica znatno porasle.

„S obzirom na dobre makroekonomske podatke iz SAD-a i pozitivan smjer rješavanja dužničke krize u Grčkoj, na svjetskim burzama mogao bi biti nastavljen rast, no vjerojatno uz nešto veću volatilnost, jer grčka kriza ipak još nije okončana“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙