FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kojim bi se trebale osigurati pretpostavke za uspostavu cjelovitog funkcioniranja državne uprave. Prijedlogom zakona redefinira se nadležnost Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom tako da se on definira kao koordinacijsko tijelo za sustav upravljanja državnom imovinom u odnosu na središnja tijela državne uprave i u odnosu na Agenciju za upravljanje državnom imovinom. Propisuje se da je nadležan za koordinaciju sustava upravljanja državnom imovinom, za koordinaciju i harmonizaciju kriterija za upravljanje državnom imovinom, za izradu nacrta prijedloga strategije te prijedloga plana upravljanja državnom imovinom, kao i izvješća o provedbi plana. Također, predlagao bi vladi odluke o utvrđivanju trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH; i dr. Među ostalim, dopunio bi se djelokrug Državnog ureda za središnju javnu nabavu tako da obavlja poslove koji se odnose na središnju javnu nabavu, osim za središnja tijela državne uprave i za Vladu Republike Hrvatske, urede i stručne službe Vlade Republike Hrvatske.

ZAGREB - Za danas je dogovoren novi sastanak u Ministarstvu poljoprivrede na kojem će se dogovarati model formiranja otkupne cijene mlijeka, a prosvjednici su sinoć odblokirali mljekare. Ministra smo upoznali sa problemima ne terenu i rekli da se cisterne puštaju u mljekare, kazao je predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar nakon sastanka s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom. Dogovoren je sastanak u Ministarstvu kako bi dogovorili model formiranja cijene mlijeka, kazao je napominjući kako im je ministar rekao da za veljaču mora ostati promemorija o otkupnoj cijeni, što bi bila cijena od 2,66 kune po litri. Dogovorili smo da se puste cisterne, da se pokupi mlijeko, pojedine mljekare već su to učinile, ostala je bjelovarska Sirela, kazao je sinoć Andrijić dodajući da će to puštati do današnjeg sastanka, nakon kojeg će vidjeti što dalje. Nadam se da ćemo naći rješenje, zaključio je. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina prije sinoćnjeg sastanka izjavio je kako se probleme mljekara ne smije rješavati na ulici već isključivo argumentirano za stolom. Prosvjedi proizvođača mlijeka nastavljeni su jučer ispred Dukata u Zagrebu, Sirele u Bjelovaru, a ispred logističkog centra Dukata u Đakovu i ispred karlovačkog KIM-a prosvjednici su i prolijevali mlijeko. Traže povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU.

ZAGREB - Tri objekta kipara Vojina Bakića iz njegova antologijskog ciklusa Svjetlosni oblici (1963. - 1970.) predstavljeni su sinoć u galerijskom prostoru Academije moderne. Predstavljeni objekti u nas su rijetko viđeni radovi i vlasništvo su dvojice zagrebačkih kolekcionara koji su ih ustupili za izložbu. Ciklus "Svjetlosni oblici" pripada vrhuncu naše umjetnosti, ocijenili su organizatori izložbe koji se nadaju da će mlade generacije, koje do sada nisu mogle vidjeti radove jedog od naših najboljih kipara, sada imati tu priliku. Moduliranjem istovrsnih zrcalnih jedinica stvarajući efektne strukture i rabeći nov materijal, nehrđajući čelik, kipar istodobno slijedi načela geometrijske apstrakcije i optičkih istraživanja, kazao je na otvorenju izložbe likovni kritičar Ivica Župan. Ocjenivši taj Bakićev ciklus antologijskim, istaknuo je da je vrijednost tih radova u tome što optički dinamiziraju prostor, dajući mu time novo raspoloženje i duhovnost. Jedan objekt u galeriji visi sa stropa i izložen je strujanju zraka ili pak dodiru ljudske ruke, pa je statičnost njegove mase relativizirana.

VARAŽDIN - U palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin sinoć je otvorena izložba tapiserija Eleonore Apostolove „Ljepota unikatnog tkanja“. Umjetnica se dosad svojim radovima predstavila na dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i nekoliko u inozemstvu, a ova u varaždinskom muzeju njezina je jedanaesta samostalna izložba. Suatorica postava izložbe Branka Hlevnjak u predgovoru kataloga osvrnula se na likovne elemente slikarskog izraza i grafičkih efekata u tapiserijama Eleonore Apostolove. Ističe među ostalim kako povezujući obiteljsko makedonsko tkalačko nasljeđe i hrvatski suvremeni likovni senzibilitet, Apostolova zauzima važno i nezaobilazno mjesto u području unikatnog tkanja. Eleonora Apostolova rođena je 1957. godine u Negotinu kraj Vardara, u Makedoniji. Školovala se u Zagrebu i 1990. godine diplomirala smjer tekstila na Visokoj školi za dizajn tekstila i odjeće u Zagrebu. Izložba tapiserija Eleonore Apostolove u varaždinskoj palači Sermage traje do 4. ožujka.

ZAGREB - Knjiga Branka Ištvanića „Poetski dokumentarizam Zorana Tadića“ predstavljena je u četvrtak navečer na tribini Hrvatsko slovo uživo u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu. U sklopu predstavljanja knjige prikazani su i Tadićevi dokumentarni filmovi „Pošar s kamenjara“ (1974.), „Druge“ (1972.), „Pletenice“ (1973.) i „Dernek“ (1974.). Tadić je u Dalmatinskoj zagori snimio svijet kojega više nema, napomenuo je Ištvanić dodavši kako se njegova knjiga oslanja upravo na četiri večeras prikazana filma. „Filmovi su svjedoci pravoga iskonskog života“, rekao je dodavši kako ova četiri filma spadaju u najbolje i najljepše hrvatske dokumentarne filmove. Ištvanić je podsjetio kako je Tadić uvijek volio isticati da je jako važan etički čin onoga koji stvara film te je ustvrdio kako Tadićevi filmovi imaju jedinstvo radnje, prostora i vremena. U filmu „Poštar s kamenjara“ Tadić kroz priču o poštaru slika svijet Dalmatinske zagore 60-ih godina, a u filmu „Druge“ prikazuje isječak iz života usamljene starice na kamenjaru. Film „Dernek“ je priča o gastarbajteru koji prevaljuje tisuće kilometara da bi sudjelovao u seoskim događajima, a „Pletenice“ su priča o životu žene u Dalmatinskoj zagori.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙