FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedska daje 1,7 milijun eura za nastavak potrage za nestalima u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 15. veljače 2012.(Hina) - Švedska vlada osigurala je milijun i 700 tisuća eura dodatne novčane potpore Međunarodnom povjerenstvu za nestale osobe (ICMP), čije je sjedište u Sarajevu, kako bi se tijekom naredne dvije godine mogao nastaviti proces traganja za nestalima tijekom ratnih sukoba na području Bosne i Hercegovine.

Ugovor o donaciji u Sarajevu su u srijedu potpisali švedski veleposlnik u BiH Bosse Hedberg i ravnateljica ICMP-ja Kathryne Bomberger.

Švedski je veleposlanik kazao kako je za njegovu vladu iznimno važno rasvijetliti pitanje nestalih tijekom ratnih sukoba te je stoga i odlučeno da se donacijom pomogne rad ICMP-ja, koji je na tom planu do sada ostvario iznimne rezultate.

Švedska je od 2002. godine već osigurala 3,8 milijuna eura za rad ICMP-ja.

Kazao je i to kako je veoma važno da u BiH u cijelosti profunkcionira Institut za nestale osobe (INO) kao lokalno tijelo koje treba nastaviti ono što je započeo ICMP i u čemu trebaju pomoći i političari.

Kathryne Bomberger je podsjetila kako se u BiH još uvijek traga za oko deset tisuća nestalih. Upozorila je kako proces traganja s godinama postaje sve teži, jer nestaju materijalni dokazi koji mogu osigurati pronalaženje tijela, ali i njihovu identifikaciju.

Od 2001. godine kada je počeo s radom, ICMP je pomogao pronalaženje i identifikaciju više od šesnaest tisuća osoba koje se bile prijavljene kao nestale tijekom ratova na području bivše Jugoslavije, a od te brojke oko 13 tisuća identificiranih žrtava bilo je s područja BiH.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙