FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedska obustavila repatrijacije u Siriju

Autor: mhaj
STOCKHOLM , 30. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Švedsko povjerenstvo za pitanja imigranata u ponedjeljak je izvijestilo kako privremeno prekida sve mjere vraćanja osoba kojima je odbijena molba za azilom prema Siriji zbog eskalacije nasilja i nedovoljne sigurnosti ondje te s obzirom na činjenicu da režim predsjednika Bašara al-Asada nastavlja svoju politiku represije.

"Povjerenstvo za pitanja imigranata privemeno je prekinulo sve mjere repatrijacije stanovnika Sirije u tu zemlju. Razlog je dramatično pogoršanje sigurnosnih uvjeta u toj zemlji", stoji u priopćenju Povjerenstva.

Povjerenstvo je 16. prosinca 2011. procijenilo kako je stanje u Siriji dovoljno teško te da Švedska može dopustiti da se poveća broj Sirijaca koji traže azil u toj zemlji. Tijekom 2011. zahtjev za političkim azilom u Švedskoj podnijelo je 640 sirijskih državljana, što je 52 posto više nego prethodne godine, prema statističkim podacima Povjerenstva.

Prema podacima UN-a, u represiji pobune koja je u Siriji počela polovinom ožujka, smrtno je stradalo najmanje 5400 osoba. Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay prošli je tjedan izvijestila kako ta institucija više nije u stanju izvijestiti o točnome broju žrtava.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙