FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijeri o "nordijskom načinu" za izbjegavanje krize

Autor: dmus
STOCKHOLM, 9. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Predsjednici vlada devet nordijskih i baltičkih zemalja sastali su se u srijedu u Stockholmu kako bi razmotrili načine za promicanje žena u najcjenjenije poslove i produžili radni vijek starijih osoba - temama potpuno suprotnim od onih koje dominiraju većinom drugih sastanaka i usko su vezane uz dužničku krizu.

Mnoge od tih zemalja uspjele su izbjeći najteži udar krize koja je pogodila 17-članu eurozonu i zadržati zdrav sustav javnih financija i velikodušnu socijalnu državu.

"U Europi u kojoj se stalno razgovara o kratkoročnom cilju, svladavanju dužničke krize - mi ćemo se danas baviti pitanjima dugoročnog rasta", rekao je u pozdravnom govoru na sastanku domaćin, švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

Na gospodarskom se planu sve više povećava jaz između zemalja nazočnih u Stockholmu, od kojih su samo dvije u eurozoni, i ostatka Europe, jer će njihova gospodarstva ove godine imati rast od 2 posto, dok se za eurozonu predviđa pad gospodarstva od 0,5 posto.

Iako je tema sastanka na vrhu "Nordijski način", u Stockholmu se pojavio i britanski premijer David Cameron, možda i u potrazi za svježim diplomatskim prostorom nakon što je njegova zemlja ostavljena u izolaciji zbog otpora novim fiskalnim pravilima u EU.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙