FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU osigurava dva milijuna eura za nestale

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. siječnja 2012.(Hina) - Europska unija osigurat će pomoć u iznosu od dva milijuna eura Međunarodnom povjerenstvu za nestale osobe (ICMP), kako bi ono moglo nastaviti rad na traganju za nestalima tijekom ratnih sukoba na području bivše Jugoslavije, a sporazum o tome u srijedu su u Sarajevu potpisali posebni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen i ravnateljica ICMP-ja Kathryne Bomberger.

Ova financija potpora, kako je najavljeno, trajat će do kraja 2013. godine i treba osigurati učinkovitu pomoć ICMP-a vladama u traganju za nestalima tijekom rata.

Sorensen je nakon potpisivanja sporazuma podsjetio kako je EU i do sada pomagala rad ICMP-ja, za čije je djelovanje od 2004. godine do danas osigurala tri milijuna eura.

Dodatna dva milijuna osigurana su kroz intstrumente EU za pristupnu pomoć namijenjene Bosni i Hercegovini.

"Za Europsku uniju pronalaženje i identificiranje nestalih osoba ima visok prioritet i EU ostaje privržena tome da u uskoj saradnji sa svojim partnerima i zemljama u okružju pruži potporu u rješavanju ovog važnog pitanja", kazao je Sorensen.

Dodao je kako je problem nestalih osoba jedna od najbolnijih posljedica ratova devedesetih godina, no također je podsjetio kako su u dosadašnjem postupku potrage za nestalima u tim ratovima ostvareni rezultati koje je ocijenio impresivnima.

Prema statistikama ICMP-ja do sada je pronađeno 70 posto nestalih što je, po ocjeni Sorensena, izvanredan rezultat u usposredbi s ostalim dijelovima svijeta suočenim sa sličnim problemima.

Kathryne Bomberger je pak izrazila očekivanje kako će vlade nastaviti predano raditi na pronalaženju i ekshumaciji preostalih nestalih osoba, jer je to izravan doprinos miru, pravdi i pomirenju.

Podsjetila je kako je ICMP je predvodnik u korištenju tehnologije DNK u identifikaciji velikog broja nestalih osoba. Do danas je uz pomoć te metode identificirano vise od osamnaest tisuća osoba, a u genetičkoj bazi ICMP-ja nalazi se 150 tisuća uzoraka DNK koji su od ključnog značaja za identificiranje pronađenih posmrtnih ostataka.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙