FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radmanović: proračunska kriza srušila rejting BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 24. siječnja 2012.(Hina) - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u utorak je utvrdilo prijedlog zakona o proračunu te zemlje za 2011. godinu i uputilo ga ministarsvu financija odnosno parlamentu na usvajanje, no član bosanskohercegovačkog državnog vrha Nebojša Radmanović upozorio je kako je proračunska kriza dodatno urušila ugled i kreditni rejting BiH i svela ga na razinu "goru od smeća".

"I ovako nizak ugled i rejting BiH sada smo potpuno urušili i on je sada gori od smeća", izjavio je Radmanović novinarima u Sarajevu nakon izvanredne sjednice predsjendištva na kojoj je donešen zaključak o utvrđivanju prijedloga zakona o proračunu.

Vlasti BiH prestale su plaćati dospjele rate po inozemnim dugovima s posljednjim danom 2011. godine, jer je ministarstvo financija ocijenilo kako za to nema zakonskih pretpostavki s obzirom da zakon o proračunu nije objavljen u službenom glasniku države.

Parlament BiH usvojio je proračun za 2011. godinu zadnjeg radnog dana u prosincu, u iznosu koji nije do kraja definiran, a ne zna se ni danas no mogao bi iznositi oko 900 milijuna konvertibilnih maraka (oko 460 milijuna eura).

Radmanović je pojasnio kako tek treba zbrojiti koliko je obveza dospjelo na naplatu u zadnjim danima i satima protekle godine te ih stoga valja ukalkulirati u konačni iznos proračuna za prošlu godinu.

Taj je pak proračun osnova za tromjesečnu odluku o privremenom financiranju koja bi trebala osigurati funkcioniranje države do kraja ožujka odnosno do usvajanja proračuna za 2012. godinu.

Radmanović je kazao kako svi snose odgovornost za nastalu zbrku, uključujući i predsjedništvo BiH, no ustvrdio je kako je najveća krivnja na odlazećem ministru financija Draganu Vrankiću i na "još dvoje-troje ljudi" u ministarstvu financija.

Dodao je kako je "nedopustivo da tri čovjeka neće potpisati virman (za otplatu rata kredita) iako su novci za to osigurani".

"Nadam se da će novo vijeće ministara to popraviti", izjavio je Radmanović, ocijenivši kako na temelju dogovora čelnika šest političkih stranaka od 28. prosinca 2011. ima mjesta za odgovorniji pristup ovakvim pitanjima.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙