FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 15. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je dnevni red sjednice dopunio s Vladinim prijedlogom državnog proračuna za 2012., a u dnevni je red, unatoč protivljenju oporbe, po hitnom postupku uvršten i paket poreznih zakona, među kojima i onaj o povećanju PDV-a na 25 posto. Predsjednik Sabora Boris Šprem izvijestio je zastupnike da će prvo raspraviti paket poreznih zakona, a onda i prijedlog državnog proračuna. S predsjednicima saborskih klubova dogovoreno je, rekao je, da odbori o paketu poreznih zakona i proračunu počnu raspravljati već danas popodne, te sutra prijepodne. Najavio je da će Sabor stoga sutra početi zasjedati u podne, čime je odgovorio na zahtjev Dragutina Lesara (Hrvatski laburisti) da zastupnike izvijesti o tome kako će i kada raspravljati o proračunu i poreznim zakonima. Jadranka Kosor se u ime Kluba HDZ-a usprotivila hitnosti postupka za porezne zakone te zatražila redovnu proceduru (dva čitanja), istaknuvši da javnost treba biti bolje obaviještena o posljedicama tih zakona. "Smatramo da će povećanje PDV-a rezultirati povećanjem cijena i tereta koji će se sručiti na leđa najsiromašnijih", poručila je Kosor. Protiv hitnosti postupka bio je i HDSSB, u čije je ime Zoran Vinković također ocijenio da će povećanje PDV-a značiti novi udar za građane te osiromašiti proračune jedinica lokalne samouprave.

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ustvrdio je danas kako bi Državno odvjetništvo, da je prije dobilo "alate" kakvu mu je dao novi Zakon o kaznenom postupku, i ranije odlučnije krenulo u obračun s organiziranim kriminalom i korupcijom. Podnoseći u Saboru Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2010., Bajić je poručio kako je područje suzbijanja korupcije i organiziranog kriminala najveće promjene doživjelo upravo nakon donošenja novog ZKP-a sredinom 2009., kojim je na državne odvjetnike prenesena istraga te pribavljanje dokaza. "To je i odgovor na sva pitanja zašto je od 2009. došlo do bitnih pomaka, posebice u borbi protiv najtežih oblika kriminala i korupcije. Uvidi u spise Državnog odvjetništa pokazuju kako smo to pokušavali i ranije, ali bezuspješno jer nismo imali odgovarajuće alate", rekao je. U izvješću stoji da je USKOK u 2010. imao 1101 kaznenu prijavu, od kojih su se 152 odnosile na kaznena djela organiziranog kriminala, a 925 za korupciju. Navodi se i da je u 2010. smanjen broj prijava (za 1,5 posto), ali da je u znatnom porastu broj i težina najtežih oblika kaznenih djela korupcije, pri čemu su najčešće zlouporabe položaja i ovlasti službenih osoba, odnosno državnih dužnosnika na raznim razinama. Sudovi su za kaznena djela organiziranog kriminala u 2010. donijeli ukupno 305 presuda, od čega 286 osuđujućih, 15 oslobađajućih i pet odbijajućih - uspješnost postupanja USKOK-a u tim predmetima je 93,7 posto osuđujućih presuda, od čega su 90 posto zatvorske kazne.

ZAGREB - Ministarstvo kulture smatra da otvaranje stečaja Vjesnika ne znači nužno i nestanak tih novina te dodaje da će ministarstvo, ali i Vlada u cjelini zasigurno naći mjere kojima će se omogućiti razvoj profesionalizma u medijima. "Pitanje stečaja nije u nadležnosti Ministarstva kulture i procjena je da kulturološki argumenti koje smo više puta isticali nisu mogli riješiti financijske probleme. Otvaranje stečaja ne znači nužno i nestanak novina Vjesnik. Ministarstvo kulture, ali i Vlada u cjelini zasigurno će naći mjere kojima će se omogućiti razvoj profesionalizma u medijima", stoji u odgovoru ministarstva na upit Hine kakav je stav ministarstva u vezi s Vjesnikom s obzirom na najavu pokretanja stečaja tih novina. Prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić najavio je jučer da Vjesnik ide u stečaj zbog zaduženosti i nedostatnih prihoda od prodaje i marketinga. "Uprava je to već trebala učiniti s obzirom na prezaduženost i nemogućnost poslovanja. Međutim to nije učinjeno i Ministarstvo financija će to učiniti u skladu sa zakonom", rekao je prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva, ustvrdivši da su se stekli svi uvjeti za stečaj.

ZAGREB - Knjiga "Jugoslavija i svijet 1968." u kojoj povjesničar Hrvoje Klasić analizira situaciju u Jugoslaviji tijekom jedne od najburnijih godina druge polovine 20. stoljeća, ali i njezin položaj u europskom i svjetskom kontekstu, objavila je nedavno zagrebačka izdavačka kuća "Naklada Ljevak". Klasić u knjizi (476 str.) kroz pet opširnih poglavlja obrađuje promjene u Jugoslaviji, koje su najvećim dijelom bile uvjetovane započetom privrednom reformom 1965. godine, te njezin odnos prema Pokretu nesvrstanih, Varšavskom bloku i Zapadu. Detaljno analizirajući ekonomsku situaciju u zemlji, autor ističe da je u 1968. Jugoslavija ušla s problemima prvenstveno vezanim uz provođenje gospodarske reforme (sve veći vanjski dug, povećanje broja nezaposlenih, odlazak u rad u inozemstvo, smanjenje plaća i rast cijena i slično), a što je uzrokovalo nezadovoljstvo svih razina i segmenata društva. Napominjući kako su najdosljedniji i najkonkretniji u kritikama nepravilnosti u postojećem sustavu bili pojedini ekonomisti, filozofi i sociolozi, Klasić navodi kako su one (kritike) posebno plodno tlo našle među studentima, grupaciji kojoj je, kako je ocijenio, u nadolazećem razdoblju najizvjesnija bila neizvjesnost, a čiju su brojnost i probleme "ljudi na vlasti podcijenili".

ZAGREB - Desetak Vjesnikovih novinara dijelilo je jutros letke ispred zgrade Hrvatskog sabora, apelirajući na savijest saborskih zastupnika da se sačuvaju te novine sa 72-godišnjom tradicijom, a kojoj prijeti gašenje. „Apeliramo kod saborskih zastupnika da se Vjesnik očuva i mišljenja smo da nas žele izbrisati jer se netko želi dočepati vrijednog zemljišta“, rekla je predsjednica Vjesnikove podružnice Sindikata novinara Hrvatske Biljana Bašić.

Vjesnikovci su poručili kako očekuju podršku javnosti i saborskih zastupnika kako bi se očuvao Vjesnik i radna mjesta 130 zaposlenih. Predsjedniku Vjesnikovog ogranka HND-a Zlatku Herljeviću nevjerojatno je da je vlada u samo 24 sata promijenila mišljenje i Vjesnik de facto ugasila preko Twittera. „Dvadeset godina su po potrebi mijenjali glavne urednike, mi smo radili, 20 godina je bilo dovoljno da uzmu sve što smo imali po potrebi, mi nemamo ništa, uzeli su nam čak i prostor“, rekao je Herljević. HDZ je, po njegovu mišljenju, učinio Vjesniku najveću štetu jer je u zadnjih 7,5 godina dirigiranog novinarstva potpuno uništio taj dnevni list. „SDP međutim nije amnestiran od odgovornosti jer je vladao od 2000. do 2004., a mi smo i tada postavljali zahtjeve da se riješi pitanje Vjesnika“, rekao je Herljević.

SPLIT - Oko 8,30 sati 56-godišnji muškarac došao je u zgradu splitske podružnice Hrvatskog zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i zaprijetio da će aktivirati eksplozivnu napravu. Kako kažu u splitskoj policiji muškarac je iz PVC vrećice izvadio kutiju i kazao da se unutra nalazi bomba te zaprijetio djelatnicima da će je aktivirati. O svemu je odmah obaviještena policija koja je brzo stigla u zavod, ispraznila zgradu i uhitila 56- godišnjaka. Ni u zgradi ni kod muškarca nije pronađena eksplozivna naprava, već je muškarac imao praznu kutiju. Još se ne zna koji je bio muškarčev motiv za prijetnju, no neslužbeno se doznaje kako je, navodno bio nezadovoljan rješenjem svojeg problema. Muškarac je doveden u policiju na ispitivanje.

ZAGREB - Ugašen je požar u trgovini namještajem "Phoenix" u Ulici Ljudevita Posavskog 3 u Sesvetama i u tijeku je očevid, doznaje se jutros u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Požar je izbio sinoć u 20,55 sati, gasili su ga vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba. Tijekom noći policija je osiguravala požarište. U požaru nije bilo stradalih osoba, a nakon očevida očekuje se da će biti poznat uzrok požara i nastala šteta.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙