FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: poslovna izvješća kompanija oživjela trgovanje

Autor: neba
ZAGREB, 15. veljače 2012. (Hina) - I danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje veća aktivnost jer se na tržište slijevaju financijska izvješća kompanija za prošlu godinu, što ulagače navodi na zauzimanje novih pozicija.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, 2 porast, a 1 pad.

Crobex indeks pao je jučer 0,9 posto, na 1.746 bodova, a Crobex10 1,08 posto, na 976 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 20,3 milijuna kuna, što je dvostruko više nego dan prije.

Polovina prometa ostvarena je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena oslabila za 0,05 posto, na 240,88 kuna. Pažnju ulagača ta je dionica privukla jer je HT u financijskom izvješću najavio dividendu od 22,14 kuna po dionici, pri čemu će predujam dividende od 11,07 kuna biti isplaćen 27. veljače. Od sutra, 16. veljače, tom dionicom trgovat će se bez prava na sudjelovanje u isplati dividende.

„Objava brojnih financijskih izvješća potaknula je jučer življe trgovanje na domaćem tržištu. Izvješća su nam dala šaroliku sliku – neke kompanije prilično se uspješno bore s krizom, povećavajući prihode i dobiti, a neke se teško nose s krizom, pa čak i gube bitku“, ističe Goran Vorkapić, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Danas očekuje nastavak živog trgovanja.

„Očekujem slično trgovanje kao i jučer zbog financijskih izvješća koja se i dalje slijevaju na tržište. U nešto većem fokusu mogla bi ponovno biti dionica HT-a zbog isplate predujma dividende“, smatra Vorkapić.

Među brojnim kompanijama koje su jučer objavile financijsko izvješće bila je i građevinska kompanija Ingra. Izvijestila je o neto gubitku u prošloj godini od 90 milijuna kuna, što je za milijun kuna manje nego u prethodnoj godini. Međutim, smanjila je operativni gubitak prije poreza i kamata (EBIT) za 32 posto, na 30 milijuna kuna. Poslovni prihodi Ingre iznosili su lani 208 milijuna kuna, što je za 17 posto manje u odnosu na 2010. godinu.

Ingra je jučer objavila i da je sklopila četiri nova ugovora o izgradnji cesta, vrijednih 70,8 milijuna kuna. Cijena te dionice ojačala je 2,11 posto, uz promet od milijun kuna.

Dalekovod je, pak, izvijestio o gubitku za prošlu godinu od 282 milijuna kuna, nakon dobiti od 5,4 milijuna kuna godinu dana ranije, što je posljedica restrukturiranja tvrtke.

Ukupni prihodi Dalekovoda iznosili su lani 1,07 milijardi kuna, što je 31 posto ili oko 500 milijuna kuna manje nego u 2010. godini.

Vorkapić dodaje da je korelacija domaćeg tržišta sa svjetskim burzama u zadnje vrijeme oslabila, jer su više u fokusu investitora domaće vijesti i financijska izvješća.

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači s opreznom čekaju rasplet grčke dužničke drame, a ni američki gospodarski podaci nisu djelovali poticajno.

Dow Jones ojačao je svega 0,03 posto, a Nasdaq indeks 0,02 posto. S&P 500 indeks skliznuo je 0,09 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, što se zahvaljuje nadi ulagača da će Grčka dobiti drugi paket međunarodne pomoći, ali i neočekivanom labavljenju monetarne politike središnje japanske banke.

Pozitivno je na tržište utjecala i najava guvernera kineske središnje banke da će Kina nastaviti ulagati u državne dugove članica eurozone jer ima povjerenje u euro i sposobnost Europe da riješi dužničke probleme.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙