FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčke mjere štednje potaknule cijene dionica na Wall Streetu

Autor: neba
NEW YORK, 14. veljače 2012. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će Grčka dobiti drugi paket međunarodne pomoći i tako izbjeći bankrot, nakon što je u nedjelju tamošnji parlament prihvatio nove mjere štednje.

Dow Jones indeks ojačao je 0,57 posto, na 12.874 boda, dok je S&P 500 porastao 0,68 posto, na 1.351 bod, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 2.931 bod.

Rast cijena dionica zahvaljuje se nadi ulagača da će Grčka dobiti međunarodnu pomoć od 130 milijardi eura, nakon što je u nedjelju tamošnji parlament podržao drastično smanjenje plaća i mirovina, kao i smanjenje broja zaposlenih u državnim službama, što su od Atene tražili Europska unija i MMF.

Grčka je na putu da izbjegne stečaj, što smanjuje pritisak na europske banke koje su izložene grčkim obveznicama, pa je jučer među najvećim dobitnicima bio financijski sektor.

S&P indeks tog sektora porastao je 1 posto, a rast cijena dionica zabilježen je i u gotovo svim ostalim sektorima. Od 10 sektora S&P indeksa, blago su pale cijene dionica samo u uslužnom sektoru.

Podršku tržištu pružaju i dobri, premda ne sjajni, kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je izvješća objavilo 357 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 64 posto nadmašilo očekivanja, dok je u prethodnim kvartalima to ostvarilo oko 70 posto kompanija.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks ponovno se primaknuo najvišoj razini u posljednjih sedam mjeseci, koju je dosegnuo prošloga tjedna. Od početka godine taj je indeks porastao 7,5 posto.

Međutim, i jučer se trgovalo oprezno jer ulagači nisu sigurni da će grčka vlada uspjeti ostvariti sve reformske ciljeve, s obzirom na žestoke prosvjede na ulicama Atene i drugih grčkih gradova.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,91 posto, na 5.905 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,68 posto, na 6.738 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 3.384 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙