FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu predah nakon pet tjedana rasta cijena

Autor: neba
NEW YORK, 7. veljače 2012. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica blago pale jer su se ulagači, zabrinuti zbog grčke dužničke krize i zarada američkih kompanija, odlučili na predah nakon pet tjedan neprestanog rasta burzovnih indeksa.

Dow Jones indeks oslabio je 0,13 posto, na 12.845 bodova, dok je S&P 500 pao 0,04 posto, na 1.344 boda, a Nasdaq indeks 0,13 posto, na 2.901 bod.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 7 posto, potaknut nizom boljih nego što se očekivalo američkih makroekonomskih podataka, dosegnuvši najvišu razinu u šest mjeseci.

No, pitanje je ima li još prostora za rast cijena dionica, s obzirom na neriješenu europsku dužničku krizu i poslovne rezultate kompanija koji nisu impresivni.

Dosad je izvješća objavilo 290 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 60 posto nadmašilo očekivanja, što je manje nego u prethodnim kvartalima, kada je to ostvarilo oko 70 posto kompanija.

Ulagače zabrinjava i Grčka, kojoj je u ponedjeljak istekao još jedan rok do kojega su tamošnji politički čelnici trebali prihvatiti uvjete Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda kako bi Atena dobila drugi paket međunarodne pomoći i tako izbjegla bankrot.

Ako grčka vlada ne pristane na daljnje mjere proračunske štednje i ne postigne dogovor s kreditorima o restrukturiranju dugova, u ožujku neće moći isplatiti 14,5 milijardi eura vrijedne obveznice koje stižu na naplatu.

„Nije čudo što su se ulagači odlučili na predah nakon snažnog rasta cijena dionica od početka godine, posebice stoga što i dalje vlada zabrinutost u vezi Europe“, kaže Bernie Schoenfeld, strateg u fondu BNY Mellon Wealth Management.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 posto, na 5.892 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,03 posto, na 6.764 boda, a pariški CAC 0,66 posto, na 3.405 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙