FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jačanje industrije u svijetu potaknulo cijene na Wall Streetu

Autor: neba
NEW YORK, 2. veljače 2012. (Hina/Reuters) - U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica porasle, nakon podataka koji ukazuju na jačanje industrijske aktivnosti u najvećim svjetskim gospodarstvima i vijesti da grčka vlada i njezini kreditori nadomak dogovoru o restrukturiranju dugova.

Dow Jones indeks ojačao je 0,66 posto, na 12.716 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,89 posto, na 1.324 boda, a Nasdaq indeks 1,22 posto, na 2.848 bodova.

Pozitivno su na tržište jučer utjecale vijesti o jačanju industrijske aktivnosti u najvećim svjetskim gospodarstvima. U Kini je industrija ojačala, dok se očekivalo njezino slabljenje, a u Njemačkoj je industrijska proizvodnja porasla po prvi puta u četiri mjeseca.

Institut za menadžere nabave izvijestio je, pak, da je njegov indeks industrijske aktivnosti u SAD-u u siječnju porastao po najvišoj stopi u sedam mjeseci. Objavljeno je i da je u građevinarstvu potrošnja u prosincu prošle godine porasla peti mjesec zaredom, za 1,5 posto, pri čemu je dosegnula najvišu razinu u godinu i pol dana.

Zahvaljujući tome, građevinski je sektor jučer bio među najvećim dobitnicima. Indeks tog sektora skočio je 1,8 posto.

Ulagače je oraspoložio i grčki ministar financija Evangelos Venizelos, koji je kazao da dogovoru s kreditorima o restrukturiranju dugova Atene predstoji još samo jedan formalni korak. To znači da bi Grčka mogla ispuniti uvjete za dobivanje drugog paketa međunarodne pomoći i tako izbjeći bankrot.

To je potaknulo cijene europskih banaka, a zahvaljujući tome oporavile su se i dionice američkih banaka. Dionice Citigroupa, Bank of America i Morgan Stanleya poskupile su između 3 i 4 posto.

Zbog toga ulagače nisu pokolebali ni slabiji nego što se očekivalo podaci o zapošljavanju. Prema izvješću ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, u siječnju je broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 170.000, oko 10.000 manje nego što se procjenjivalo.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,92 posto, na 5.790 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,44 posto, na 6.616 bodova, a pariški CAC 2,09 posto, na 3.367 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙