FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica i dalje blago rastu

Autor: neba
NEW YORK, 10. veljače 2012. (Hina/Reuters) - U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica blago porasle treći dan zaredom jer su se ulagači nadali da će Grčka dobiti novi paket međunarodne pomoći, nakon što je tamošnja vladajuća koalicija dogovorila gotovo sve mjere štednje koje su tražili kreditori.

Dow Jones indeks ojačao je 0,05 posto, na 12.890 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,15 posto, na 1.351 bod, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 2.927 bodova.

Tri vladajuće grčke stranke postigle su jučer dogovor o gotovo svim mjerama štednje koje od te članice eurozone traže Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond. Iz grčke su vlade poručili da je dogovoreno otprilike 90 posto od 3,3 milijarde eura obećanih ušteda u ovoj godini.

Zahvaljujući tome, ulagači su se nadali da će na sastanku u Bruxellesu ministri financija eurozone ocijeniti da je Grčka učinila dovoljno kako bi dobila novi paket pomoći, vrijedan 130 milijardi eura, i tako izbjegla bankrot.

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna u SAD-u pao za 15.000, na 358.000, što je bolji podatak od očekivanja i ukazuje na poboljšanja na tržištu rada.

Ipak, trgovalo se oprezno jer cijene dionica neprestano rastu od početka godine, pa nije sigurno da još ima puno prostora za njihov daljnji uspon.

Tim više što kvartalni poslovni rezultati kompanija ne oduševljavaju. Dionica PepsiCoa pojeftinila je jučer više od 3 posto, nakon što je taj proizvođač gaziranih pića smanjio procjene zarade u ovoj godini i najavio ukidanje tisuća radnih mjesta.

Ulagače nisu impresionirali ni rezultati Cisco Systemsa, pa je cijena dionice tog proizvođača mrežne opreme pala više od 2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 posto, na 5.895 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,59 posto, na 6.788 bodova, a pariški CAC 0,43 posto, na 3.424 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙