FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 12. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

ATENA - Prosvjednici pokrivenih lica u nedjelju su navečer molotovljevim kotelima stvorili vatreni zid oko zgrade grčkog parlamenta u kojoj zastupnici razmatraju novi sporazum o mjerama štednje koji Grčkoj treba osigurati pomoć EU-a i MMF-a i izbjegavanje bankrota. Grčki su zastupnici pod snažnim pritiskom oko 40.000 prosvjednika na trgu Sintagmi pred parlamentom, ali i vlade koja upozorava da bi odbijanje sporazuma vodio "nezamislivo težim" žrtvama Grka. U sukobima s policijom prosvjednici su bacali molotvoljeve koktele, a policija je protiv gomile rabila suzavac i topovske udare. Snažne eksplozije s prosvjeda mogle su se čuti i u parlamentu. "Suzavac je došao do dvorane parlamenta", rekao je ljevičarski zastupnik Panajotis Lafazanis. Zapaljeno je i nekoliko kina, barova i prodavaonica u starom dijelu Atenu, blizu trga Sintagme. Grčki parlament počeo je u srijedu popodne raspravu o zakonu koji bi smanjenjem plaća, mirovina i otpuštanjima Grčkoj trebao uštedjeti 3,3 milijarde eura i osigurati da izbjegne bankrot idućeg mjeseca.

DAMASK - Sirija je u nedjelju odbacila rezoluciju Arapske lige kojom je ta organizacija pozvala na osnivanje zajedničke mirovne misije UN-a i arapskih zemalja u Siriji, podržala sirijsku oporbu i potvrdila arapske ekonomske sankcije nametnute Damasku. Sirija "kategorički odbacuje" odluke Arapske lige i vjeruje da one odražavaju "histeriju" nekih arapskih zemalja nakon njihova nesupjeha u Vijeću sigurnosti, priopćio je sirijski veleposlanik u Kairu Ahmed Jusuf, ujedno i predstavnik svoje zemlje pri Arapskoj ligi. "Proces donošenja odluka u Arapskoj ligi taoc je arapskih politika ovisnih o nafti, plinu i suradnji sa Sjedinjenim Državama i zapadnim zemljama", dodao je Jusuf. Arapska liga je u nedjelju na ministarskom sastanku u Kairu usvojila rezoluciju kojom poziva na osnivanje zajedničke mirovne misije UN-a i arapskih zemalja u Siriji i ujedno ukida svoju promatračku misiju u toj zemlji koja nije polučila rezultate. Sudanski general Muhamed al-Dabi koji vodi arapske promatrače dao je ostavku u nedjelju. Iako nisu službeno priznali sirijsku oporbu, arapski su je ministri podržali i pozvali na ujedinjenje. "Arapska liga treba otvoriti sve kanale komunikacije sa sirijskom oporbom i dati joj sve oblike potpore", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Suad al-Fejsal. Arapska liga je također potvrdila svoje ranije nametnute ekonomske sankcije Damasku i odlučila sa Sirijom prekinuti svu diplomatsku suradnju.

TRIPOLI - Saif al-Islam Gadafi, sin i nesuđeni nasljednik svrgnutog libijskog čelnika Moamera Gadafija, bit će premješten u zatvor u Tripoliju u roku dva mjeseca nakon čega će mu se suditi, rekao je predsjedatelj libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) u nedjelju. Tri mjeseca nakon što je uhićen u libijskom dijelu Sahare odjeven kao beduin, Saif al-Islam se nalazi na tajnoj lokaciji u sjeverozapadnom gradu Zintanu. U razgovoru za agenciju Reuters Mustafa Abdul Džalil je rekao da vlasti dovršavaju gradnju zatvora u središtu Tripolija, započetu u vrijeme Gadafijeve vlasti, u koji će Saif al-Islam biti premješten. "U ovom ga se trenutku ispituje, a njegovo će suđenje početi čim zatvor bude spreman", rekao je Abdul Džalil. "Ne mogu dati točan vremenski okvir u tjednima, ali sigurno neće biti više od dva mjeseca". Zapovjednici u Zintanu kažu da su Saifa al-Islama zadržali u svom gradu umjesto da ga predaju Tripoliju kako bi ga poštedjeli sudbine njegova oca.

SAO PAULO - Kompjutorska tomografija (CT) pokazala je da bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva (66) više nema tumor grla, ali će se taj nalaz još morati potvrditi endoskopijom, rekao je jedan od liječnika za dnevni list Folha de Sao Paulo, koji je izašao u nedjelju. Onkolog Artur Katz koji liječi Lulu rekao je da se na CT-u "tumor više ne vidi". No za konačnu potvrdu tog nalaza Lula će nakon zračenja koje je počeo u siječnju a treba ga završiti za četiri do šest tjedana, još morati obaviti endoskopiju, dodao je Folha. "To je najbolja pretraga u ovom slučaju. CT možda ne pokazuje neke kancerozne stanice. No kako bilo, ovo je dobra vijest koja nam govori da smo na dobrom putu", rekao je liječnik. Lula je u subotu primljen u bolnicu u Sao Paulu zbog "iscrpljenosti". "Bivši predsjednik je hospitaliziran zbog iscrpljenosti. Zdravlje mu nije ugroženo i samo je na promatranju", poručio je tiskovni ured bolnice u kojoj Lula obavlja radioterapiju.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙