FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA ponovo snizila prognozu rasta naftne potražnje u 2012.

Autor: mkuz
LONDON, 10. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Globalna potražnja za naftom porast će u 2012. manje od jedan posto, izvijestila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u petak, snizivši prognozu rasta potražnje šesti mjesec zaredom zbog slabog svjetskog gospodarstva.

Savjetodavna agencija za energetiku Organizacije za gospodarsku sigurnost i suradnju (OECD) snizila je prognozu rasta potražnje u ovoj godini za 250 tisuća barela dnevno, na 800 tisuća barela dnevno. To je 300 tisuća barela dnevno manje nego što je agencija procijenila u prethodnom mjesečnom izvješću.

"U fokusu ovomjesečnog izvješća nalaze se nedavna sniženja prognoza gospodarskog rasta i posljedični slabiji rast potražnje za naftnim proizvodima u 2012.", navodi IEA. "Ti faktori određuju plafon za inače tvrdokorno visoke cijene sirove nafte", dodaje se u izvješću.

IEA pritom podsjeća da Međunarodni monetarni fond (MMF) sada predviđa da će svjetsko gospodarstvo porasti 3,3 posto u 2012., što je osjetno niže od ranije prognoziranih četiri posto.

Agencija očekuje da će potražnja za naftom u većini industrijskih zemalja pasti za 0,8 posto, a za benzinom više od 40 posto.

Najnoviji preliminarni podaci za prosinac ukazuju na oštar pad potražnje za naftom u Sjevernoj Americi, za čak 4,1 posto na godišnjoj razini, unatoč naznakama otpornosti gospodarstva.

U skladu sa slabim gospodarskim izgledima, europska potražnja za naftom vjerojatno će u 2012. zabilježiti najveći relativni pad, za 300 tisuća barela dnevno u odnosu na 2011., procjenjuju u agenciji.

"Velik dio Europe bilježio je pad gospodarskih aktivnosti već u zadnjem tromjesečju 2011. a pretpostavlja se da će taj trend biti nastavljen i u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što odgovara tehničkoj definiciji recesije", navodi se u IEA-inom izvješću.

Na tržištima izvan OECD-a potražnja će pak u ovoj godini porasti za 1,2 milijuna barela dnevno, ili 2,8 posto, i pomoći će nadoknaditi smanjenje potrošnje u OECD-u, procjenjuju u IEA-i.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙