FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnički dom parlamenta BiH potvrdio novo Vijeće ministara

Autor: rmav
SARAJEVO, 10. veljače 2012.(Hina) - Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u petak je potvrdio imenovanje novog sastava Vijeća ministara BiH, čiji će predsjedatelj biti Vjekoslav Bevanda, čime je ujedno okončana kriza koja je trajala još od izbora u listopadu 2010. godine.

Na sjednici Zastupničkog doma, održanoj u Sarajevu, za novi sastav Vijeća ministara glasovala je uvjerljiva većina zastupnika iz šest stranaka čiji su lideri 28. prosinca 2011. godine dogovorili uspostavu vladajuće koalicije.

Sjednici su nazočila 34 od 42 zastupnika, novi sastav Vijeća ministara podržalo je njih 26, protiv je bilo sedam, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

Oporbeni su zastupnici tijekom kraće rasprave uglavnom isticali kako se radi o politički imenovanim ministrima koje za te dužnosti nije preporučila njihova stručnost.

Takve su primjedbe iz stranaka "šestorke" odbacili kao neutemeljene ističući kako novi ministri, uz jake pozicije u strankama iz kojih dolaze, preporučuju i dokazane kvalitete u dosadašnjem radu.

Uz Bevandu, u novom će Vijeću ministara iz HDZ BiH biti Bariša Čolak, koji će nastaviti voditi Ministarstvo pravosuđa.

HDZ 1990. je za ministra imenovao Damira Ljubića, koji će voditi ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumžija postao je novi ministar vanjskih poslova, a predsjednik glavnog odbora te stranke Damir Hadžić postao je novi ministar prometa i komunikacija.

Stranka demokratske akcije (SDA) imenovala je za ministra obrane Muhameda Ibrahimovića, a za ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za ministra financija postavio je Nikolu Špirića, koji je do sada bio predsjedatelj Vijeća ministara, dok je Sredoju Noviću povjerio još jedan mandat na čelu ministarstva civilnih poslova.

Srpska demokratska stranka (SDS) je za ministra vanjske trgovine postavila Mirka Šarovića.

Odmah po potvrđivanju u parlamentu i davanja svečane prisege Vijeće ministara BiH održalo je i svoju prvu sjednicu na kojoj su definirane osnove prioriteta u budućem radu.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙