FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PIC poziva vlasti BiH da napokon usvoje proračun

Autor: rmav
SARAJEVO, 1. veljače 2012.(Hina) - Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC), kojega čine najutjecajnije zapadne zemlje te Rusija i Turska, upozorio je vlasti BiH na nedopustivi zastoj u postupku usvajanja državnog proračuna te na posljedice koje to ima po ispunjavanje njezinih međunarodnih financijskih obveza, objavio je u srijedu Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH (OHR).

O trenutačnom stanju u toj zemlji upravni odbor PIC-a na razini veleposlanika raspravljao je u utorak, a neposredni povod bila je činjenica da još uvijek nisu usvojeni proračni ni za 2011. niti za 2012. godinu.

Posebna je zabrinutost iskazana zbog načina na koji se provodi postupak usvajanja proračuna za 2011. godinu, zbog čega se svađaju predsjedništvo BiH i ministarstvo financija.

"Iako je rok za usvajanje proračuna za 2011. godinu istekao 31. prosinca 2010. godine, a rok za usvajanje proračuna za 2012. godinu 31. prosinca 2011. godine, ni jedan nije usvojen", podsjeća se u priopćenju uz poziv predsjedništvu, vijeću ministara i parlamentu BiH da se to što prije učini uz postizanje potrebnog kompromisa.

Ovo upozorenje upućeno je dan uoči sjednice zastupničkog doma parlamenta BiH, koji bi u četvrtak trebao glasovati o prijedlogu proračuna za 2011. godinu i o zakonu o njegovu izvršenju, što je opet uvjet da na dnevni red dođe prijedlog proračuna za 2012. godinu.

Zbog neusvajanja proračuna za 2011. godinu nije mogla stupiti na snagu ni odluka vijeća ministara BiH o privremenom financiranju za prvo tromjesečje ove godine, pa stoga ne postoji ni zakonski osnov za plaćanje dospjelih obroka inozemnog duga iako su za to osigurani novci.

Različita stajališta o iznosu državnog proračuna posljedica su političkog sukoba između stranaka iz Federacije BiH i Republike Srpske o tome treba li država imati više ili manje ovlasti, a ovisno o tome i novaca.

Predsjedništvo BiH zbog toga nije bilo u stanju pravodobno predložiti proračun pa on nije ni mogao biti usvojen.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙