FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 9. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor zatražila je u četvrtak na sastanku vodstva Europske pučke stranke u Bruxellesu potporu za što bržu ratifikaciju ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. "Zamolila sam našu političku obitelj da nas podupre u što je moguće bržoj ratifikaciji pristupnog ugovora kako bismo dosegnuli onaj važan datum 1. srpnja 2013. kada Hrvatska postaje članica Europske unije. Vjerujem da pljesak koji sam dobila nakon svoga govora predstavlja potporu toj preporuci i zamolbi i da će proces ratifikacije zaista biti ubrzan", izjavila je novinarima Kosor nakon što je održala govor na sastanku vodstva EPP-a, koji se održava iza zatvorenih vrata. Kosor je dodala da se zahvalila Europskoj pučkoj stranci, njezinu predsjedniku Wilfriedu Martensu i svim njezinim članicama na potpori koju je Hrvatska imala tijekom pregovora.

LJUBLJANA - Kandidat za novog slovenskog ministra vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da se želi što prije sastati s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, te da je po njegovoj ocjeni arbitražni sporazum o rješavanju graničnog prijepora označio bitnu prijelomnicu u uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa. Erjavec je rekao da na području vanjske politike nova vlada neće donositi nikakve radikalne promjene, te da će sa susjednim državama razvijati dobrosusjedske i prijateljske odnose uz uzajamno poštivanje i uvažavanje interesa interesa.

MOSTAR - Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne sa sjedištem u Mostaru koja pokriva većinska hrvatska područja u BiH priopćila je u četvrtak da su strani dobavljači jednostrano raskinuli višemjesečne ugovore o isporuci električnom energijom pravdajući to ekstremnim vremenskim uvjetima zbog čega su moguće veće redukcije u potrošnji, a iz mostarskog Aluminija su najavili da su obavili pripreme za gašenje pogona. Zbog nastalih izvanrednih okolnosti i proglašenja stanja elementarne nepogode suočeni smo s time da su dobavljači otkazali ugovore o nabavi nedostajućih količina električne energije, navodi se u priopćenju Elektroprivrede Herceg-Bosne i dodaje: "Stoga smo primorani svakodnevno iznalaziti nove mogućnosti i kupovati energiju na tržištu po višestruko većim cijenama od uobičajenih. Pozvali su na racionalniju potrošnju električne energije ne isključujući mogućnost uvođenja redukcija.

ATENA - - Grčki dužnosnici pristali su na dogovor s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom o reformama nužnima za dobivanje novoga paketa financijske pomoći, objavio je u priopćenju u četvrtak premijer Lucas Papademos. "Konzultacije između vlade i trojke o pitanju koje je još bilo ostalo otvoreno jutros su uspješno završene. Politički su se čelnici dogovorili o rezultatu razgovora", kaže se u Papademosovu priopćenju. "Postignut je dogovor o sadržaju novoga programa, uoči današnjega sastanka (ministara financija) eurozone", dodaje se u priopćenju. Međunarodni monetarni fond objavio je kako se razgovori o pojedinostima toga aranžmana nastavljaju. Grčki partneri u Europskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) traže veća odricanja u zamjenu za paket pomoći u iznosu od 130 milijardi eura.

RIM - U Aziji kultura "srama" priječi žrtve da prozbore o pedofiliji, rečeno je u četvrtak u Vatikanu, završnog dana skupa o pedofiliji koja je Crkvi nanijela moralnu štetu kao i materijalnu štetu veću od 1,5 milijarde eura, a najviše je naštetila žrtvama i zato je uloga biskupa ključna, a zanemarivanje pedofilije zločin, javile su agencije. "Šutnja koju žrtve i općenito katolici u Aziji odabiru umjesto skandala dio je kulture srama", rekao je nadbiskup Manile, msgr. Luis Chito Tagle pred 200 biskupa i poglavara redovničkih redova okupljenih na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Biskupske konferencije u Aziji pripremaju vlastite strategije za borbu protiv pedofilije slijedeći naputak Vatikana, no msgr. Tagle je priznao da se mnogima ne žuri ili "nisu dovoljno educirani za tu zadaću".

BUKUREŠT - Nova rumunjska vlada desnog centra u četvrtak je dobila povjerenje parlamenta. Vlada koju vodi Mihai Razvan Ungureanu dobila je 237 glasa za, a dvoje zastupnike glasovalo je protiv, no većina oporbenih parlamentarnih zastupnika nije prisustvovala glasovanju. Ungureanua (43), koji je do srijede obnašao dužnost šefa vanjske obavještajne službe, na mjesto premijera imenovao je predsjednik Traian Basescu. Na toj je dužnosti prije njega bio Emil Boc koji je podnio ostavku zbog sve većeg nezadovoljstva stanovnika uslijed oštrih mjera štednje.

MADRID - Španjolski sudac Baltasar Garzon, u svijetu poznat po pokušajima suđenja zločina protiv čovječnosti, osuđen je u četvrtak na 11-godišnju kaznu zabrane rada po optužnici koja ga je teretila za ilegalno prisluškivanje, objavio je Vrhovni sud u Madridu. No u srijedu je na neodređeno vrijeme odgođena odluka o tužbi koju su protiv Garzona podnijele dvije desničarske udruge koje ga terete da je istragom zločina frankizma prekršio zakon o oprostu. Zakon o oprostu španjolski parlament donio je 1977., a udruge drže da se o njega Garzon ogriješio pokušajem da istraži sudbinu nekih od preko 100.000 nestalih osoba tijekom Građanskog rata (1936.-1939.) i doba diktature Francisca Franca (1939.-1975.)

BRUXELLES - Europska komisija je u četvrtak istaknula da je i dalje "vrlo zabrinuta" stanjem u Mađarskoj, osobito zbog pitanja slobode medija i slobode izražavanja. "I dalje smo vrlo zabrinuti zbog aktualnog stanja u Mađarskoj, posebice zbog prijetnje za slobodu medija koju predstavljaju sadašnji zakoni o medijima", izjavila je potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes, koja je zadužena za digitalni razvoj, što uljučuje i elektronske medije. Članovi Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove u četvrtak su raspravljali o stanju u Mađarskoj.

BRUXELLES - Sirijski predsjednik Bašar al Asad još uvijek uživa potporu sirijske srednje klase, a oporba je podijeljena, što predstavlja opasnost od potencijalnog građanskog rata koji bi mogao zahvatiti regiju, upozorio je turski veleposlanik u EU-u. Turska, najveći sirijski susjed, također je zabrinuta da sankcije koje su Damasku nametnuli EU i SAD neće uspjeti prisiliti Asada da odstupi s vlasti, a Iran i Rusija Asada podupiru. "Asad i dalje ima potporu. srednja ga klasa još uvijek podupire, jer se boji što će biti nakon njega", rekao je Yenel.

WASHINGTON - Američke savezne vlasti dale su u četvrtak konačno odobrenje za gradnju nuklearnih reaktora u Sjedinjenim Državama, prvi put nakon 1986. godine. Upravno vijeće Povjerenstva za nuklearnu regulaciju (NRC) na sjednici je donijelo rezoluciju kojom se odobrava "gradnja i puštanje u rad trećeg i četvrtog reaktora u Vogtleu". Tom nuklearnom centralom u Georgiji upravlja tvrtka Southern Nuclear koja je u ožujku 2008. podnijela NRC-u zahtjev za proširenje.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙