FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC snizio prognozu rasta potražnje za naftom

Autor: mpuk
BEČ, 9. veljače 2012. (Hina/AFP) - Gospodarska slabost u Europi i SAD-u i više cijene nafte potaknule su u četvrtak Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) da snizi prognozu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini.

U naftnom kartelu sada očekuju da će dnevna potražnja u ovoj godini iznositi 88,76 milijuna barela dnevno, u odnosu na ranije prognoziranih 88,9 milijuna barela dnevno.

To je ujedno 940 tisuća barela dnevno više u odnosu na razinu iz 2011., pokazuju revidirani podaci OPEC-a.

"Posustala gospodarstva Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) negativno utječu na tržište nafte i unose znatan raspon neizvjesnosti u kratkoročnoj perspektivi", upozorava OPEC u redovnom mjesečnom izvješću o naftnim tržištima.

Posebno izdvajaju zabrinutost za izglede za rast u SAD-u i za moguće štetne posljedice dužničke krize eurozone.

U Europi je "situacija nešto manje ozbiljna ali su i dalje prisutni mnogi izazovi", naveo je OPEC.

U naftnom kartelu, koji proizvodi oko 30 posto svjetske nafte, očekuju da će se potražnja povećati u prvom redu u Kini, Indiji, na Bliskom istoku i u Latinskoj Americi.

Kao dodatnu kočnicu za svjetsku potražnju navode i više cijene nafte.

"Očekuje se da će rast maloprodajnih cijena naftnih proizvoda negativno utjecati na potražnju za naftom u cijelom svijetu", istič u OPEC-u.

"Taj će se trend najviše osjetiti u prometnom i industrijskom sektoru, u kojima je širom svijeta primjetno usporavanje upotrebe nafte", dodaje se u OPEC-ovu izvješću.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙