FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 8. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Snježno nevrijeme u Bosni i Hercegovini protekla 24 sata odnijelo je još tri života, potvrdile su u srijedu službe spašavanja i liječnički timovi. Pripadnici hercegovačke gorske službe spašavanja u selu Goranci kod Mostara pronašli su mrtve dvije starije žene u njihovim kućama. Točan uzrok smrti nije utvrđen, no pretpostavlja se kako je uzrok smrti pothlađenost, baš kao i u slučaju 36-godišnjeg muškarca iz mjesta Grabovica koji je pronađen u snijegu pored lokalne prometnice. Stanje je i dalje najteže na području Hercegovine gdje već danima traju problemi u opskrbi električnom energijom, posebice na području istočnog dijela Mostara, Neuma i Nevesinja gdje struje nema već pet dana Zbog tih problema otežana je i opskrba vodom jer ne rade crpke na vodocrpilištima.

LJUBLJANA - Postupak prodaje Mercatora bio je vođen s "figom u džepu" zbog neusklađenosti interesa njegovih vlasnika koji su se zbog prodaje 52 posto svojih dionica udružili u prodajni konzorcij, ocijenio je u razgovoru za Slovensku televiziju profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Bogomir Kovač komentirajući odluku Agrokora da zbog dugotrajnosti postupka odustane od svoje ponude od 221 euro za dionicu slovenskog trgovačkog lanca. Istina je da Agrokor za operaciju preuzimanja Mercatora nije imao potpuno jasnu financijsku konstrukciju i da je to nosilo rizike za Mercator i dobavljače, ali je potreba za svježim kapitalom kod Pivovarne Laško (PL) i Nove Ljubljanske banke tako velika da oni s odustajanjem Agrokora nikako ne mogu biti zadovoljni, ocijenio je Kovač, dodajući da će zato vlasnici već za nekoliko mjeseci natječaj za prodaju Mercatorovih dionica morati ponoviti.

MOSKVA - Sirijci sami moraju odlučiti o sudbini predsjednika Bašara al-Asada nakon pregovora između vlasti i oporbe, ocijenio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, dan nakon posjeta Damasku. Lavrov nije odgovorio na pitanje novinara o tome je li sa Asadom govorio o mogućnosti njegova odlaska s vlasti. " Svaki zaključak nacionalnog dijaloga mora biti rezultat dogovora među Sirijcima, prihvatljiv za sve Sirijce", naglasio je. "Podržavamo svaku incijativu stvaranja uvjeta za dijalog među Sirijcima, i tako mora postupiti međunarodna zajednica, bio to arapski svijet, Europa, Sjedinjene Države ili druge regije svijeta", naglasio je. On je zaključio da određivanje rezultata nacionalnog dijaloga nije zadaća međunarodne zajednice.

WASHINGTON - Bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum u utorak je pobijedio na republikanskim predizborima u Coloradu, Minesoti i Missouriju, prekinuvši pobjednički niz Mitta Romneya i učinivši utrku za predsjedničku nominaciju stranke potpuno otvorenom. U izjavi za CNN, Santorum je kazao kako je utrka za kandidata koji će se na predsjedničkim izborima 6. studenoga suprostaviti Baracku Obami sada "na ničijoj zemlji". Na temelju nepotpunih rezultata i projekcija američkih TV mreža, Santorum je osvojio predizbore u Minnesoti i Missouriju, a Republikanska stranka Colorada je objavila da je Santorum pobjednik i u toj državi.U pobjedničkom govoru u svom stožeru u St. Charlesu, u Missouriju, Santorum je sebe pozicionirao kao kandidata koji nudi najjasniji kontrast prema predsjedniku Baracku Obami.

BUKUREŠT - Bivši šef obavještajne službe Mihai Razvan Ungureanu, koji je imenovan rumunjskim premijerom, sastavio je u srijedu vladu smijenivši dosadašnje ministre iz vladajuće stranke kako bi se odmaknuo od politike svoga prethodnika koji je podnio ostavku suočen s narodnim nezadovoljstvom zbog oštrih mjera štednje. Parlament bi u četvrtak trebao potvrditi 43-godišnjeg Ungureanua za premijera koji je naslijedio koaliciju vladajuće Demokratsko-liberalne stranke (PDL, centar) i manjih stranaka. Dosadašnji premijer Emil Boc najnovija je žrtava u nizu premijera koji su u Europi izgubile izbore ili podnijeli ostavku zbog narodnog nezadovoljstva nametnutim mjerama štednje u gospodarskoj krizi. Zbog prosvjeda u Rumunjskoj, koja je u Europskoj uniji druga najsiromašnija zemlja s prosječnom plaćom ispod 350 eura ili četvrtinom zajamčene minimalne plaće u Francuskoj, popularnost PDL-a ispod je 20 posto.

BRUXELLES - Europska unija izrazila je u srijedu duboku zabrinutost nakon ostavke predsjednika Maldiva kao posljedice pobune policajaca i zatražila da nove vlasti poštuju ustav i pravnu državu. Šefica diplomacije EU Catherine Ashton naglasila je u priopćenju "važnost poštivanja ustava, pravne države i ljudskih prava". Te su vrijednosti "u središtu postupka demokratske tranzicije na Maldivima", naglasila je ona. Maldivski predsjednik Mohamed Našid u utorak je podnio ostavku, nakon tjedana prosvjeda i pobune policije koja je ranije zauzela zgradu državne televizije. Predsjedničke ovlasti Našid je prenio na potpredsjednika Vahida Hasana Manika koji je položio prisegu i tijekom dana bi trebao objaviti sastav nove vlade.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙