FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar turizma i veleposlanik Francuske o jačanju turističke suradnje

Autor: nbrc
ZAGREB, 7. veljače 2012. (Hina) - Ministar turizma Veljko Ostojić sastao se danas s veleposlanikom Francuske Jerome Pasquierom, a razgovaralo se uz ostalo o francuskim iskustvima s nižom stopom PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu, projektima promocije hrvatskih kulturnih potencijala na francuskom tržištu te mogućnostima ulaganja u hrvatski turizam.

Kako je priopćeno iz Ministarstva turizma, pitanje niže stope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu izuzetno je važno za podizanje konkurentnosti sektora te atraktivnosti kod potencijalnih ulagača. Budući da je Francuska zemlja koja je pokazala dobar primjer kako spuštanje PDV-a može pozitivno utjecati na povećanje prihoda, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje konkurentnosti, Hrvatska je otvorena i zainteresirana za francuska iskustva, rekao je ministar.

Osvrnuo se i na važan projekt "Festival hrvatske kulture u Francuskoj" koji će ove jeseni, u trajanju od tri mjeseca, biti održan u toj zemlji. Riječ je o dobroj prilici za promociju naših kulturnih potencijala na tom važnom hrvatskom emitivnom tržištu. Upravo će kulturni turizam i kreiranje kvalitetnih paketa s naglaskom na kulturnu baštinu biti područje na koje će se, između ostalih, Hrvatska snažnije usmjeriti u narednim godinama, objasnio je ministar.

Razgovaralo se i o francuskim iskustvima vezanim uz destinacijski menadžment s obzirom da je jedan od hrvatskih prioritetnih ciljeva i unaprjeđenje sustava turističkih zajednica s ciljem povećanja njihove učinkovitosti.

Ministar je predložio i suradnju dviju zemalja na područjima obrazovanja turističkih kadrova te zaštite okoliša.

Upoznao je francusko izaslanstvo i s mogućnostima ulaganja u hrvatski turizam te naglasio kako je jedan od prioritetnih ciljeva potencijalnim ulagačima olakšati poslovanje, odnosno ulaganja u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako su u pripremi tzv. greenfield i brownfield projekti, ali i oni vezani uz pretvaranje bivših vojnih objekata u kvalitetne turističke kapacitete. Od postavljenih ciljeva istaknuo je i privatizaciju 15 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu te inicijativu za promjenu Zakona o turističkom zemljištu.

U priopćenju se prenosi i ocjena veleposlanika Pasquiera kako su svjesni da je turizam važan sektor za hrvatsko gospodarstvo te da bi niža stopa PDV-a u turizmu Hrvatskoj omogućila povećanje konkurentnosti u odnosu na druge zemlje. Dodao je da je snižavanje PDV-a restoranima u Francuskoj bio velik "zalogaj" za francusku Vladu, ali je činjenica da je, između ostalog, potaknuo nova zapošljavanja.

Govoreći o francuskim turistima, istaknuo je kako Hrvatsku ne percipiraju samo kao odredište sunca i mora, već i kao zemlju s brojnim potencijalima za kulturni turizam. Stoga je festival na kojem će naši kulturni potencijali biti predstavljeni ove godine u Francuskoj ocijenio odličnom prilikom ne samo za promociju francuskim turistima, već i svim ostalima koji će na taj festival doći sa svih kontinenata.

Veleposlanik Pasquier podržao je i prijedlog ministra Ostojića za jačanje suradnje dviju zemalja na području obrazovanja, ali i na području gastronomije i vinarstva, zaključuje se u priopćenju Ministarstva turizma.

(Hina) xpp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙