FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar turizma razgovarao sa šefom delegacije EU u Hrvatskoj

Autor: nbrc
ZAGREB, 27. siječnja 2012. (Hina) - Ulaskom u Europsku uniju Hrvatskoj će biti otvoreno niz mogućnosti za još snažniji razvoj turizma te povećanje njegove konkurentnosti, Hrvatska će postati atraktivnija potencijalnim ulagačima te, kao odredište, turistima zanimljivija za duži boravak, istaknuo je ministar turizma Veljko Ostojić koji se u Ministarstvu turizma danas sastao sa šefom delegacije Europske unije u RH Paulom Vandorenom.

Kako je priopćeno iz Ministarstva turizma, ministar Ostojić je, govoreći o prioritetnim ciljevima Ministarstva u sljedeće četiri godine, informirao delegaciju EU-a o izradi strategije razvoja hrvatskog turizma, važnog dokumenta koji će definirati ne samo ciljeve, viziju i smjer razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, već će dati i temeljiti plan implementacije, odnosno načina na koje provesti ciljeve.

Podsjetio je da se Hrvatska na ljestvici konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma trenutno nalazi na 34. mjestu u svijetu te na osmom mjestu od devet zemalja Sredozemlja. Ovi podaci predstavljaju velik izazov za Hrvatsku kojoj je glavni turistički cilj podići konkurentnost na međunarodnoj turističkoj sceni.

Od zacrtanih ciljeva u četverogodišnjem mandatu istaknuo je i privatizaciju 15 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, oko čega Ministarstvo turizma, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, nastoji pronaći najbolje modele i načine za ubrzavanje tog procesa. Spomenuo je i potencijal bivših vojnih objekata koje će se pokušati staviti u funkciju turizma i novih zapošljavanja.

Predstavnike delegacije informirao je i o pripremama oko promjene Zakona o turističkom zemljištu te o nadogradnji i profesionalizaciji sustava turističkih zajednica.

Posebna pažnja, naglasio je ministar, bit će posvećena pripremi projekata za povlačenje sredstava iz fondova EU te podizanju razine obrazovanja kadrova u turizmu, što će biti ostvareno u skladu s međunarodnim standardima.

Od prioritetnih ciljeva ministar Ostojić je izdvojio i dugoročnu zaštitu prirodne baštine.

Šef delegacije Vandoren izrazio je zadovoljstvo rezultatima referenduma o ulasku Hrvatske u EU te podržao spomenute hrvatske turističke ciljeve, posebno se osvrnuvši na podizanje razine edukacije u čemu, smatra, Hrvatskoj mogu pomoći iskustva i savjeti međunarodnih obrazovnih institucija u kojima se obrazuje turistički kadar.

Naglasio je i kako Hrvatska ima velik potencijal za još snažniji turistički razvoj te ponudio pomoć oko pripreme projekata za povlačenje sredstava iz fondova EU, navodi se u priopćenju Ministarstva turizma.

(Hina) xpp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙