FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige zbog Grčke spustile cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 6. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog zbrinutosti trgovaca i ulagača da bi neuspjeli pregovori o drugom paketu pomoći za Grčku mogli zakočiti potražnju u eurozoni.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu bila niža za 85 centi i iznosila je 113,73 dolara. Na američkom je naftnom tržištu barel pojeftinio 77 centi, na 97,07 dolara.

Tržišta čekaju hoće li grčke koalicijske stranke prihvatiti bolne uvjete novog paketa pomoći kako bi osigurale potreban novac za uredno servisiranje financijskih obveza. Očekivalo se da će to učiniti u ponedjeljak, ali je jedan dužnosnik grčke vlade opovrgnuo da je određen takav rok.

"Jedan od ključnih rizika u europskoj situaciji jest mogućnost da Grčka ne postigne sporazum o mjerama štednje koje se od nje traže", rekao je Ric Spooner iz sydneyskog CMC Marketsa.

"Gospodarstva eurozone još uvijek ne ulijevaju veliko povjerenje i ta činjenica ograničava rast cijena usprkos jakim američkim gospodarskim podacima i napetostima u Iranu", tumači Ken Hasegawa iz tokijskog Newedge Brokeragea.

Na kraju prošlog tjedna tržišta je ugodno iznenadilo izvješće o američkom tržištu rada u siječnju, koje je pokazalo da su poslodavci neto otvorili čak 243 tisuće novih radnih mjesta, čime se stopa nezaposlenosti spustila na 8,3 posto.

U međuvremenu ne popuštaju ni napetosti oko iranskog nuklearnog programa, pa je jedan iranski zapovjednik u nedjelju kazao da bi Teheran napao zemlju sa čijeg bi se teritorija izvodile akcije protiv Irana.

Američki mediji prenijeli su nedavno izjavu američkog ministra obrane Leona Panette da će Izrael vjerojatno bombardirati Iran u sljedećih nekoliko mjeseci kako bi preduhitrio Irance u nakani da izrade nuklearnu bombu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije u ponedjeljak na svojoj internetskoj stranici objavila cijenu barela referentne košarice svoje nafte za petak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙