FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 6. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

SPLIT - Župan Splitsko-dalmatinski Ante Sanader danas je od Vlade zatražio pomoć u mehanizaciji radi čišćenja prometnica i probijanja snježnih nanosa na području ove županije gdje je, kako je upozorio, stanje posebice teško na imotsko-vrgoračkom području i naselju Slivno. "Odlučili smo zatražiti pomoć od Vlade u tehnici jer trenutačna tehnika kojom raspolažemo na području županije nije dostatna u ovoj situaciji", kaže župan Sanader. Po njegovim riječima osim održavanja državnih i županijskih cesta mora se ići na probijanje putova i snježnih nanosa prema naseljima visokih tri do četiri metra. "Od grada Zagreba smo tražili pomoć i dobili smo samo jedan stroj, a očekivali smo veću pomoć", istaknuo je župan Sanader. Naglasio je kako se sada pokušava dobiti pomoć od Hrvatskih autocesta. "Primarno tražimo pomoć sa autocesta koje su očišćene i smatramo da nam se može dati dio snaga, računamo na tu pomoć“, rekao je župan. Također je istaknuo kako se građani moraju u većoj mjeri samoorganizirati u čišćenju snijega.

RIJEKA - Škole u Primorsko-goranskoj županiji danas normalno rade, osim škola u Mrkoplju i u naselju Hreljinu kraj Rijeke u kojima je nastava skraćena, a nastave nema u Vrbniku jer se tijekom vikenda u toj školi zapalio dimnjak, rekao je danas na konferenciji za novinare obnašatelj dužnosti župana Vidoje Vujić. Izvijestio je da niske temperature, bura na Kvarneru i snijeg u Gorskom kotaru prošlog vikenda nisu uzrokovali veće probleme u županiji, a da su dežurne službe odradile su svoj posao. Županijski centar 112 primio je u 24 sata s petka na subotu više od 2000 poziva. Hitnoj službi, koja je imala ukupno oko 270 intervencija, preusmjereno je oko 200 poziva, vatrogascima 50, a policiji 30 poziva. Grad Rijeka smjestio je 21 beskućnika u prostorije Crvenog križa, rekao je Vujić dodavši da inače u prihvatilištu Ruže sv. Franje u prosjeku boravi 13 beskućnika. Posebno vozilo prevezlo je unatoč buri tijekom vikenda s otoka Krka, Cresa i Lošinja šest osoba u riječku bolnicu. Bura je oštetila oko 20 krovova, među ostalima krov robne kuće Vežica u Rijeci i Pomorske škole u Bakru.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo izjavio je danas kako unatoč novim količinama snijega koji od jutros pada u Osijeku, gradske službe funkcioniraju besprijekorno, a komunalni redari su nakon dva dana upozoravanja od jutros počeli kažnjavati fizičke i pravne osobe zbog neočišćenog snijega. Nakon sastanka s pročelnicima gradskih upravnih odjela Bubalo je izvijestio kako je do 10 sati kažnjeno ukupno 129 fizičkih i pravnih osoba, a s tim mjerama će nastaviti dok traju ovakve vremenske prilike. Nije ključno ispisivanje prijava već da svatko očisti svoje površine, rekao je Bubalo. Kazao je kako će se nastaviti i s jučer započetim odvozom snijega iz pojedinih dijelova grada, a koji se kamionima prebacuje na nekoliko lokacija u gradu, među ostalim, kod osječkog Sajma, te putem slivnika u gradsku kanalizaciju. Istaknuo je kako gradska uprava dobija i pojedine primjedbe građana glede čišćenja snijega, ocijenivši da su nadležne službe jučer odradile svoj posao i izvan predviđenih prioriteta, kao što su državne i županijske ceste.

OSIJEK - Zimske službe u Osijeku radile su cijelu noć na čišćenju snijega na prometnicama i ulicama, kao i četiri ledolomca koja su Hrvatske vode angažirale na razbijanju leda i osiguravanju protočnosti rijeke Drave. Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda rekao je da su cijelu noć radila četiri ledolomca na razbijanju leda, od kojih su se dva probila od ušća Drave u Dunav kod Aljmaša do Osijeka, te se ponovno vratila do Aljmaša. Dva će ledolomca stalno „putovati“ na tom potezu i raditi na obrani od mogućeg stvaranja ledenih barijera, a dva su ledolomca u „pričuvi“ na Dravi kod Osijeka, gdje su noćas „obranili“ protok Drave kod pješačkog mosta u Osijeku. Bitno je, istaknuo je Đuroković, što više leda progurati prema Dunavu i ne dozvoliti stvaranje ledenih barijera i čepova. Za sada je situacija pod kontrolom, te Hrvatske vode nisu pozvale u pomoć mađarske kolege i njihove ledolomce, premda je upitno bi li se mađarski ledolomci i mogli angažirati zbog niskog gaza Drave. Hrvatske vode su u petak proglasile redovnu obranu od leda za Dravu u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji, rekao je Ivica Nađ iz Hrvatskih voda. Na Dunavu za sada nema problema s ledom, on je protočan i veliki brodovi mogu prometovati.

ZADAR - Unatoč jutrošnjoj rekordno niskoj temperaturi u gradu Zadru od -6 stupnjeva, nastava se redovito održava u svim osnovnim i srednjim školama, a otvoreni su i dječji vrtići. Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić pozvao je ravnatelje da organiziraju čišćenje prilaza školama i vrtićima. Također su pozvani svi vlasnici poslovnih prostora da održavaju prilaze svojim objektima. Sve gradske i prigradske linije voze redovito. Autobusni promet prema Rijeci ponovno je u prekidu. Linije za Zagreb i Split od jučer su uspostavljene, ali uz kašnjenja od sat do sat i pol. Za sav promet zatvorena je dionica autoceste A1 između Svetoga Roka i Maslenice. Obilazak samo za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Maslenice. Jadranska magistrala otvorena je samo za osobna vozila. Trajektni promet prema otocima zadarskoga arhipelaga je također redovit. Zračna luka Zadar od petka je zatvorena. U samom gradu Zadru uspostavljene su sve gradske i prigradske linije, osim za Dračevac i Arbanase, gdje autobusi ne mogu zbog neočišćenih prometnica. Autobusi zadarske Liburnije na svim gradskim linijama vozili su cijelo vrijeme snježnog nevremena. Sve linije, osim dvije, su održavane, ali bez voznoga reda.

ZAGREB - Vlakovi voze s manjim zakašnjenjima, kao i autobusi na linijama prema Dalmaciji, a promet iz Zračne luke Zagreb odvija se redovno. Hrvatske željeznice (HŽ) priopćile su da vlakovi prema Dalmaciji kasne 15 do 30 minuta, dok vlakovi prema Slavoniji voze sa zakašnjenjem do 30 minuta. Vlakovi u prigradsko-gradskom prijevozu grada Zagreba voze po voznom redu, a na pruzi Ploče - Metković Željeznice Bosne i Hercegovine su otkazale sve međunarodne vlakove. Autobusni kolodvor Zagreb izvijestio je da su za sada zabilježena manja kašnjenja autobusnih linija prema Dalmaciji, a ostale autobusne linije voze po rasporedu uz minimalna kašnjenja. Autobusi koji voze prema Dalmaciji kasne 30, odnosno 90 minuta, kao i prema Rijeci koji kasne 15 do 20 minuta. Pozivaju putnike da zovu službu za informiranje kako bi provjerili vozne redove pojedinih linija jer su neke autobusne linije prema Dalmaciji otkazane. Vremenske neprilike u Zračnoj luci Zagreb nisu uzrokovale probleme. Zrakoplovni promet odvija se bez kašnjenja.

ŠIBENIK - Šibensko-kninska županija jučer je zabilježila prvi smrtni slučaj, najvjerojatnije uzrokovan vremenskim neprilikama, izvijestili su jutros iz Policijske uprave šibensko-kninske. U mjestu Boraja pored Šibenika, susjedi su jučer ujutro ispred obiteljske kuće pronašli mrtvo tijelo 50-godišnjeg mještanina kojemu je u Općoj bolnici Šibenik konstatirana smrt, najvjerojatnije uslijed smrzavanja, navodi policija. Iz PU šibensko-kninske također obavještavaju kako jučer, unatoč vremenskim neprilikama, nije zabilježen niti jedan incident u prometu. Na županijskom području danas ne pada snijeg, no temperature su još uvijek oko -5 stupnjeva Celzija. Jenjala je i bura, pa su djelatnici Cesta Šibenik, zaduženi za čišćenje prometnica, od ranoga jutra na terenu. Na šibenskom području očišćeni su gotovo svi važniji pravci, no djelatnicima Cesta Šibenik ostalo je još prokrčiti put do najudaljenijih gradskih zaselaka, obavijestili su iz šibenske Gradske uprave. Tijekom dana, napominju iz grada, uputit će se mehanizacija i prema mjestu Tromilja kako bi se probio put do tromiljskih zaselaka.

GOSPIĆ - U Gospiću se već treći dan mjeri temperatura ispod -13 stupnjeva Celzijevih, snijeg i dalje pada, a osjećaj hladnoće povećava jaka bura. U Gospiću ima 32 centimetra, a u Plitvicama 49 cm snijega. U "Elektrolici" u Gospiću kažu da u Podvelebitskom primorju i danas ekipe radnika otklanjaju kvarove na dalekovodima i nisko naponskoj mreži. Područje Jablanca, Cesarice i Barić Drage još je bez struje a sanaciju kvarova otežava olujna bura i hladnoća. U komunalnim poduzećima u Gospiću, Karlobagu i Korenici prijavljuju se kvarovi na vodovodnim sustavima i vodomjerima.

ZAGREB - Hladno vrijeme u Hrvatskoj će se zadržati do sredine veljače dok će jak snijeg padati još danas i sutra dopodne, doznaje se u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) u kojem najhladnije jutro predviđaju u četvrtak, 9. veljače, kada će se temperature spustiti i 20 stupnjeva ispod ništice. Većih količina snijega, koji će padati još danas i sutra dopodne, bit će u Lici, Gorskom Kotaru i Slavoniji, sa snježnim nanosima od deset do 20 centimetara, a u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske moglo bi napadati desetak centimetara snijega. Slabiji snijeg, koji ne bi trebao stvarati veće probleme, ponovno se očekuje od petka, 10. veljače, do nedjelje, 12. veljače. U većini kopnenih krajeva temperatura će se u četvrtak spustiti 15 stupnjeva ispod ništice, a mjestimice čak i do -20 stupnjeva Celzijevih, navodi DHMZ. Danas poslijepodne i sutra, 7. veljače, vjetar će u sjeverozapadnom području i gorju na udare biti povremeno jak, a može biti čak olujan, sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima. Slabljenje bure očekuje se u četvrtak, a za vikend njeno ponovno jačanje. Bura će na Jadranu puhati do sredine veljače.

ZAGREB - Snijeg pada u Gorskom kotaru, mjestimice u središnjoj Hrvatskoj, Lici i Slavoniji, a u većem dijelu zemlje moguća je poledica. HAK vozače savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće odgode putovanja. Zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama proglašeni su na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te Dalmaciji. Trenutno nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci, te obrnuto. Za sav promet zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, D1 Gračac-Knin, D59 Knin-Kistanje- Kapela, D218 Brotnja- Sučević, D506 Dobroselo- Mazin i D425 Čeveljuša- Karamatići (zbog pada žice dalekovoda).

ZAGREB - Vrhovni sud danas je počeo razmatrati žalbe na nepravomoćnu presudu šestorici osuđenih zbog ubojstva novinara i suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića. Na presudu zagrebačkog Županijskog suda iz studenoga 2010. žalili su se i obrana i USKOK. Obje strane nezadovoljne su izrečenim kaznama, a tužiteljstvo i pravnom kvalifikacijom presude u kojoj je odbačena optužba da je ubojstvo počinila zločinačka organizacija koja je planirala i ubojstva Hrvoja Petrača i njegova sina Novice. U presudi nije prihvaćena ni USKOK-ova tvrdnja da je Pukanić likvidiran kako bi ga se spriječilo da piše o poslovima kriminalnih skupina povezanih s duhanskom mafijom. No, nije otkriven motiv ubojstva ni krajnji naručitelj. Na prvoj od tri zakazane sjednice sudac izvjestitelj će u nazočnosti odvjetnika, tužitelja i dvojice osuđenika upoznati sudsko vijeće sa svim bitnim pojedinostima devetomjesečnog suđenja, prvostupanjske presude i žalbama. Novinar i suvlasnik Nacionala Ivo Pukanića i njegov suradnik Niko Franjić ubijeni su 23. listopada 2008. u podmetnutoj eksploziji na parkiralištu pokraj redakcije tjednika, za što su šestorica optuženika osuđena na ukupno 150 godina zatvora.

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas se, drugi puta od izlaska iz Remetinca, došao javiti sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda što je jedna od mjera opreza koje su mu izrečene sredinom prosinca kada je pušten na slobodu. Za razliku od prvog javljanja sucu kada je kasnio pola sata, Sanader je jutros na sud došao nešto prije zakazanih 9 sati i izašao nakon 20-ak minuta. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković pojasnila je da je riječ o uobičajenoj proceduri. Ustvrdila je i da su spremni za sutrašnje davanje iskaza u 10 sati u USKOK-u koji je bivšeg premijera nakon niza korupcijskih afera osumnjičio i za milijunsko pogodovanje tvrtki DIOKI Roberta Ježića. U toj se istrazi Sanader sumnjiči da je zlouporabio premijerski položaj i DIOKI-ju omogućio struju po nižoj cijeni, a upravu HEP-a naveo i da Ježiću isplati zajam od 15 milijuna kuna. Potom je na štetu JANAF-a DIOKI-ju pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura, a za sve je od Ježića navodno nagrađen luksuznim BMW-om vrijednim 4,2 milijuna kuna. Kako je na predviđeno ispitivanje prošlog tjedna Sanader došao bez odvjetnika USKOK mu je zaprijetio da će na ročištu 7. veljače svakako biti ispitan, čak i ako mu sud pritom bude prisiljen odrediti branitelja po službenoj dužnosti.

NOVIGRAD - Jedna je osoba poginula u teškoj prometnoj nesreći koja se jutros oko tri sata dogodila na cesti Ponte Porton-Novigrad, izvijestila je istarska policija. Prema dosada raspoloživim informacijama nesreća se dogodila kada je vozač, upravljajući automobilom "mazda 323" pulskih registracija iz smjera Buja prema Novigradu, najvjerojatnije uslijed neprilagođene brzine prešao na suprotnu stranu ceste, a potom izletio s ceste i udario u stablo. Muškarac je preminuo na mjestu događaja, a neslužbeno se doznaje da je riječ o 27-godišnjaku s područja Buja koji je bio sam u vozilu. Očevid su obavili djelatnici umaške prometne policije te općinska državna odvjetnica, a intervenirali su i vatrogasci. Cesta od Novigrada do industrijske zone bila je zatvorena jutros do 7,30 sati.

SPLIT - Splitska bolnica je puna ozlijeđenih, uglavnom osoba koje su zbog vremenskih neprilika, zadobile lomove nakon pada zbog snijega i poledice, izvijestio je danas ravnatelj Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split Dujomir Marasović. "Lomova građana je sve više, mi smo zatrpani takvim pacijentima“, kaže Marasović. Po njegovim riječima vjerojatno će se donijeti odluka da se iz bolnice otpuste pacijenti iz Splita kako bi mogli ostati oni koji su dopremljeni iz drugih mjesta ili novi pacijenti. U školama u Splitu i ostalim mjestima na području Splitsko-dalmatinske županije, po jučerašnjoj odluci gradskog i županijskog i kriznog stožera, nastave ni danas nema zbog teških vremenskih prilika koje veće četvrti dan ugrožavaju to područje.

ZAGREB - Zbog kvara u sustavu mikrovalnih veza od jutra je otežana komunikacija informativnih zaslona na stajalištima tramvaja i autobusa sa središnjim računalnim centrom, zbog čega dolazi do poteškoća u njihovome radu, priopćio je ZET. Kvar, koji je najvjerojatnije izazvan niskim temperaturama i vremenskim neprilikama u gorskim predjelima proteklih dana, popravljaju servisne ekipe proizvođača i ZET-a. S obzirom da su radio uređaji postavljeni u raznim dijelovima grada, ZET obavještava da bi intervencije mogle potrajati cijeli dan zbog čega putnike moli za razumijevanje.

ZAGREB - Radi velikog interesa za koncert grupe Wilco, koji će se održati 11. ožujka, koncert će se iz kluba Aquarius premjestiti u Paviljon 9 Zagrebačkog velesajma, izvijestio je danas organizator INmusic festival koji prvi puta predstavlja "novi koncertni prostor pomalo zanemarenog Zagrebačkog velesajma". "Paviljon 9 odlikuje jedinstvena arhitektura koja ga čini jednim od najljepših koncertnih prostora regije. Osim što je prostor idealan za koncerte kapaciteta od oko 2000 ljudi, pristup i dolazak posjetitelja također je maksimalno prilagođen budući da se, osim parkirnih mjesta na Zagrebačkom velesajmu, javni prijevoz nalazi točno ispred južnog ulaza koji će biti otvoren za posjetitelje koncerta", stoji u priopćenju. Grupa Wilco nedavno je nominirana za prestižnu nagradu Grammy, a njihov koncert u Paviljonu 9 najavni je koncert za nadolezeći INmusic festival koji će se održati 29. i 30. lipnja na Jarunu. Wilco će na dugoočekivanom premijernom nastupu u Hrvatskoj predstaviti hvaljeni novi album 'The Whole Love'.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙