FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: predani potpisi za referendum o obiteljskom zakoniku

Autor: lfia
LJUBLJANA, 3. veljače 2012.(Hina) - Predstavnici slovenske civilne udruge bliske Katoličkoj crkvi predali su u petak u parlamentu peticiju sa 42.000 potpisa protiv obiteljskog zakonika kojim se izjednačuju neka prava heteroseksualnih i homoseksualnih parova, čime su stvorene pretpostavke da se o tome održi referendum.

Parlament je spomenuti zakon prihvatio prošle godine, ali nije na snazi jer je udruga "Za obitelj i prava djece" odmah najavila da će tražiti da se o njegovu sadržaju građani izjasne na referendumu, za koji je potrebno prikupiti najmanje 40.000 potpisa.

Za udrugu je najkontroverznija zakonska odredba prema kojoj bi istospolni partneri u stabilnim zajednicama ubuduće mogli usvajati djecu iz svojih ranijih heteroseksualnih veza, a tvrde da se novim konceptom u zakonu narušava i tradicionalno shvaćanje da je obitelj zajednica muškarca i žene, sa djecom.

Predajući peticiju s potpisima u parlamentarni postupak, predsjednik udruge Aleš Primc izjavio je da bi se referendum na kojemu treba odlučiti da li taj zakon prihvatiti ili odbaciti mogao održati 11. ili 25. ožujka, kada se u nekim većim općinama održavaju zamjenski izbori za gradonačelnike (npr. u Ljubljani), kako bi se uštedjelo na troškovima, jer svaki referendum košta oko 4 milijuna eura.

"Očekujemo tolerantnu kampanju prije referenduma u kojoj će se iznositi argumenti svake strane", izjavio je Primc.

"Dijete treba i oca i majku, nadamo se da će to ubuduće poštovati i slovenski zakoni. Ovaj zakon ne poštuje majke i očeve, zato ga treba odbaciti", rekao je Primc.

Ulaganjem peticije sa traženim brojem potpisa raspisivanje referenduma postaje obvezom. Do toga ne bi došlo samo ako bi od njega odustali sami inicijatori, što nije vjerojatno. Očekuje se da će o referendumu parlament odlučivati u petak idućeg tjedna, nakon što bude glasovao o novoj vladi.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙