FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 2. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas kako će na zahtjev Srećka Ferenčaka, kao resorni ministar, pokrenuti opoziv odluke Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) o njegovu imenovanju u Nadzorni odbor JANAF-a, a zbog kako je kazao, štete koju medijski tretman Ferenčaka može imati za koaliciju. "Gospodin Ferenčak koji je čovjek s visokom razinom osobne i političke odgovornosti, svjestan je potencijalne štete koju medijski tretman može imati za našu koaliciju i zatražio je od mene da poduzmem mjere, kao resorni ministar, da se promijeni prijedlog HANDA-e za članove Nadzornog odbora i ja ću to dakako i učiniti", rekao je Čačić komentirajući medijske napise o imenovanju Ferenčaka, nepravomoćno osuđenog na godinu dana zatvora zbog preprodaje zemljišta, u NO JANAF-a. "Vodstvo HNS-a i ja osobno u potpunosti stojimo iza gospodina Ferenčaka, glavnog tajnika HNS-a, uvjereni u njegovu nevinost i da je postupak politički potaknut", rekao je Čačić dodavši kako je siguran da će i odluka suda to potvrditi. Dodao je da, "ako se potvrdi politička uvjetovanost tog postupka konačnom odlukom", u svakom pogledu računa na Ferenčaka kao na jednu od ključnih osoba u kontroli javnih tvrtki. Čačić je novinarima potvrdio i da se o svemu tome konzultirao s premijerom Zoranom Milanovićem koji se, po Čačićevim riječima, složio sa svim rečenim. Umjesto Ferenčaka u NO JANAF-a ide HNS-ovac Krešimir Komljenović, rekao je Čačić novinarima nakon sjednice vlade.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranke Kosor rekla je danas da je vlada Zorana Milanovića odustala od načela depolitizacije Uprave i Nadzornih odbora javnih poduzeća, jer se u sva javna poduzeća na te funkcije moraju dovesti isključivo njihovi ljudi, bez obzira tko ima kakve kvalifikacije i kakav 'teret' nosio na leđima. "To su imenovanja isključivo po političkoj podobnosti, bez obzira tko imao kakvu kvalifikaciju i bez obzira kakav tko 'teret' nosio na leđima", kazala je Kosor u izjavi novinarima u središnjici HDZ-a komentirajući najavu, pa odustajanje vlade, da HNS-ovac Srećko Ferenčak bude član Nadzornog odbora Janafa. Napomenuvši kako i u slučaju Ferenčaka vrijedi da je svatko nevin dok mu se to sudskom presudom ne dokaže, predsjednica HDZ-a istaknula je da to načelo nije Milanovića niti Željka Jovanovića spriječavalo da cijelu stranku, HDZ, proglase zločnačkom organizacijom. "Tada načelo da je svatko nevin dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže krivnja za njih nije vrijedilo. Ali, u slučaju kada se radi o njihovim podobnicima tada to načelo treba vrijediti", rekla je Kosor dodavši kako to dokazuje da nova vlada ima apsolutno dvostruka mjerila prema svojima i drugima, što je problem. "Problem je i u funkcioniranju pravne države. To je pravi problem oko kojega se treba upitati javnost, jer to se u konačnici može shvatiti kao pritisak na pravosuđe i sud", naglasila je.

OSIJEK - Kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević izjavio je danas u Bilju kako "središnjica HDZ-a ne smije postati bunker, već je, upravo suprotno, treba otvoriti za sve članove i simpatizere te cjelokupnu javnost". Milošević je sudjelovao na okruglome stolu "Uloga jedinica lokalne samouprave u razvoju gospodarstva i poticanju investcija", koji je okupio čelnike nekoliko jedinica lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije iz HDZ-a. Nakon skupa, zamoljen da komentira jučerašnju odluku Nacionalnog vijeća HDZ-a da se kandidati za dužnost predsjednika i potpredsjednika HDZ-a neće moći koristiti stranačkim prostorijama do 5. svibnja, Milošević je novinarima rekao kako treba poštovati odluke svih tijela stranke, a osobno smatra kako stranačke prostorije trebaju biti otvorene za sve članove i sve aktivnosti. Rekao je kako vjeruje da će, unatoč takvim okolnostima, "biti dovoljno prostorija za susretanje s članovima, simpatizerima i dužnosnicima HDZ-a iz cijele Hrvatske".

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i glavni tužitelj SAD-a Eric Holder dogovorili su u SAD-u suradnju u predmetima korupcije i organiziranog kriminaliteta, a sa zamjenikom FBI-a Seanom Joyceom dogovorena je suradnja u finacijskim istragama. Bajić i njegov američki kolega Holder ocijenili su dosadašnju suradnju iznimno uspješnom te su dogovoreni modaliteti buduće suradnje, posebno u predmetima korupcije i organiziranog kriminaliteta, izvijestilo je Državno odvjetništvo (DORH) na svojim internetskim stranicama. S veleposlanikom za ratne zločine Stephanom Rappom Bajić je razgovarao o pitanjima procesuiranja počinitelja ratnih zločina, suradnji u regiji i aktivnostima koje predstoje DORH-u. Sa zamjenikom direktora FBI-a Seanom Joyceom Bajić je razgovarao o iskustvima istraživačkog rada FBI-a te sličnim iskustvima u Hrvatskoj, a dogovorena je suradnja vezana uz predmete financijskih istraga. Na sastanku s Philipom Reekerom iz Ureda Državnog tajnika za pitanja jugoistočne Europe razmatrana su pitanja pravne suradnje u državama u regiji. S Peterom Ainsworthom iz Public Integrity Unit, tijela koje se bori protiv korupcije i sukoba interesa državnih dužnosnika, razgovaralo se o metodama istraživanja korupcije i procesuiranja počinitelja.

RIJEKA Na panel raspravi o projektu izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, koja je danas održana s ciljem upoznavanja javnosti o tom projektu, istaknuto je da je riječ o cjelovitom sustavu, koji se temelji na smanjenju količine otpada na mjestu nastanka, iskorištavanju vrijednih sastojaka i trajnom odlaganju uz strogu primjenu propisa. Obnašatelj dužnosti župana primorsko-goranske županije Vidoje Vujić naglasio je kako se radi o važnom projektu koji će omogućiti odlaganje i gospodarenje otpadom na visokoj razini. Najavio je da će županijska cesta od naselja Rujevice do Marišćine uskoro postati državna cesta, pa će obveza izgradnje posljednje dvije dionice postati obveza Hrvatskih cesta. Vujić je još istaknuo da je rok za izgradnju Marišćine tri godine, prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava od EU, te je pozvao na suradnju kako bi se projekt zaista i ostvario. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da će pozitivni učinci Marišćine biti višestruki, da je počela sanacija postojećeg odlagališta Viševac te da je završena izgradnja vodoopskrbe za Marišćinu, što će omogućiti kvalitetniju vodoopskrbu za općinu Viškovo.

ZAGREB - RTL televiziji u ponoć ističe jednomjesečni rok u kojem emitiranje programa treba prilagoditi programskoj osnovi iz 2005., a ako to ne učini taj bi televizijski nakladnik mogao privremeno ili trajno ostati bez koncesije, dok RTL televizija tvrdi da nema razloga da joj se oduzme koncesija. Ne doživi li RTL prilagodbe do ponoći, Vijeće za elektroničke medije će u idućem razdoblju raspraviti o daljnjim potezima. Predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak rekao je Hini da je u tom slučaju jedina daljnja sankcija privremeno ili trajno oduzimanje koncesije RTL televiziji. RTL-u su utvrđena odstupanja od programske osnove u informativnom i dijelu zabavnog i dječjeg programa. Tako je utvrđeno da je je udio informativnog programa u čitavom programu RTL-a tek nešto malo iznad osam posto, a trebao je biti 18 posto. Vijeće je RTL-u izreklo opomenu što je programsku osnovu promijenio za više od 10 posto od njezinog sadržaja bez njegove prethodne suglasnosti. Vijeće je tom nakladniku krajem prosinca prošle godine izdalo treću opomenu i obvezao ga da u roku od trideset dana uskladi program s programskom osnovom iz 2005. za koju ima suglasnost Vijeća. "Poslije toga više nema druge sankcije osim donošenja odluke o eventualnom oduzimanju koncesije", rekao je Ljevak. No, kaže da ne treba prejudicirati da će to biti učinjeno dok Vijeće ne donese odluku.

KARLOVAC - Veleučilište u Karlovcu predstavilo je danas članovima Gospodarskog vijeća Županijske komore svoj projekt "INTREPID usluge za gospodarstvo" u čiji je razvoj uloženo milijun i 40 tisuća eura, od čega je Europska komisija osigurala više od 736 tisuća eura, Ministarstvo znanosti 260 tisuća eura, a Veleučilište oko 44 tisuće eura. U sklopu Centra za mehatroniku na Veleučilištu ostvareni su tako uvjeti za istraživanja, transfer tehnologije i inovacije s potporom komercijalizaciji inovacija i primijenjenih istraživanja, rekao je prodekan za stručni i znanstveni rad te suradnju s gospodarstvom Darko Vyroubal. Svrha je da se zaista povežu znanost i gospodarstvo te da tvrtke, posebice male i srednje, mogu obaviti nužna mjerenja proizvoda, npr. mehanička svojstva, kemijski sastav, svojstva i pogreške u materijalu, ultrazvučno i magnetno ispitivanje, sve do CNC strojne obrade glodanja i tokarenja. Naime, posebnost novih usluga su i radionice u kojima je moguća brza prototipna proizvodnja i izrada 3D fizičkih modela iz nacrta i obratno. Konstruktorska stanica ima softwer za konstruiranje, za simuliranje i matematički softwer.

PULA - S obzirom na veliku hladnoću i izrazito vjetrovito vrijeme jučer u Puli te zbog loše vremenske prognoze sljedećih dana, Stožer za zaštitu i spašavanje grada Pule donio je odluku o privremenom smještaju beskućnika i osoba bez osiguranog smještaja na području Pule, priopćila je danas služba za odnose s javnošću grada Pule. Kako se navodi, na mjestu negdašnjeg Doma za psihički bolesne odrasle osobe "Vila Maria", grad je osigurao posebnu prostoriju za privremeni boravak beskućnika, a za smještaj osoba pobrinut će se volonteri pulskoga Gradskog društva Crvenog križa. Prostorija za prihvat potpuno će biti spremna tijekom dana, a grad je svima osigurao čaj i topli obrok. Svi zainteresirani za privremeni prihvat mogu se osobno javiti u Dom "Vila Maria" te gradskome Crvenom križu. Gradu Puli u toj su akciji pomogli pulsko Gradsko društvo Crvenog križa, istarska Policijska uprava, pulski Centar za socijalnu skrb i crkva Gospe od Mora, koja je ustupila prostoriju na privremeno korištenje, te volonteri udruge "Naš san njihov osmijeh" i mnogi građani koji su donacijama omogućili da se prostorija uredi za smještaj beskućnika, doznaje se u gradu Puli.

KOPAČKI RIT - U Kopačkom ritu, jednom od najočuvanijih močvarnih staništa u Europi, danas je mnogim sadržajima te konferencijom za novinare obilježen Svjetski dan močvarnih staništa. Ravnateljica Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Biserka Vištica podsjetila je da je Kopački rit na listi područja zaštićenih prema Ramsarskoj konvenciji, gdje je uvršten 1993. godine. Istaknula je kako je Kopački rit najveće poplavno područje u srednjem i gornjem toku Dunava, smješten na ušću Drave u Dunav, te da je, među ostalim, jedno od najvećih mrijestilišta riba dunavskoga slijeva. Radi potvrđivanje kriterija Ramsarske konvencije, u Kopačkome ritu se svake godine zimi broje ptice močvarice. Ove zime zabilježeno je 57 vrsta ptica, ukupno 28.550 ptica, od čega 27.776 ptica močvarica. Svjetski slogan ovogodišnjega Svjetskog dana močvarnih staništa "Vlažna staništa i turizam" upućuje na razvijanje ekoturizma, od kojeg korist ima lokalna zajednica, a bitna je i zaštita ekosustava. Radi što konkretnijeg djelovanja i "sprege čovjeka i prirode", iznimno je važna edukacija, posebice najmlađih, u kojih trebamo razvijati osjećaj za prirodu i okoliš, rekla je Vištica. Dodala je kako Javna ustanova Park prirode Kopački rit cijele godine organizira mnoge edukativne radionice za djecu, a Kopački su rit i danas posjetili mnogi učenici.

VINKOVCI - Visoka poslovna škola s pravom javnosti Višnjan pokraj Poreča otvorit će krajem veljače u Vinkovcima izvanredni specijalistički diplomski stručni studij "Management u turizmu", najavljeno je na konferenciji za novinare u uredu vukovarsko-srijemskog župana u Vinkovcima. Program stručnog i specijalističkog diplomskog stručnog studija menadžmenta u turizmu namijenjen je obrazovanju menadžera za upravljačke dužnosti u turističkim poduzećima i drugim poslovnim sustavima, istaknuo je osnivač Visoke poslovne škole Višnjan Robin Paulovski. Riječ je o dvogodišnjem studiju u trajanju od četiri semestra na koji se moguće upisati uz prethodno završeni trogodišnji preddiplomski studij, rekao je Paulovski. Školarina iznosi 10.000 kuna po godini školovanja, a nakon završetka studija stječe se titula stručnog specijalista ekonomije – menadžera u turizmu. Dodao je kako škola program izvodi na temelju dopusnice Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je da je strategijom razvoja Vukovarsko-srijemske županije turizam označen kao gospodarska grana od posebnog interesa, te županija podržava sve inicijative u svrhu razvoja i unaprjeđenja turističke djelatnosti.

ZAGREB - USKOK je pokrenuo istragu protiv petero prevaranata koji su se lažno predstavljali kao osobe koje mogu osigurati bespovratne kredite iz fondova Europske unije namijenjene malim poduzećima i obrtima od kojih su naplatili 420.000 kuna za nepostojeće troškove. Prevaranti su uhićeni, a poslijepodne će sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odlučiti o zahtjevu USKOK-a da ih zadrži u jednomjesečnom istražnom zatvoru. Ne otkrivajući identitet osumnjičenih, USKOK je na internetskim stranicama objavio da ih se tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, krivotvorenje isprava te izradbu, nabavljanje, posjedovanje, prodaju ili davanje na uporabu sredstava za krivotvorenje isprava. Iz izvora bliskog istrazi doznaje se da je kao osnivač kriminalne skupine osumnjičen 47-godišnji Dalibor Rubin. Skupinu se tereti da je od siječnja prošle godine do veljače ove godine za 420.000 kuna prevarila nekoliko tvrtaka i obrta sa zadarskog područja kojima je petookrivljena 36-godišnja Azemina Mraović, kako se sumnja, lagala da im preko agencije "Zum distribucija" može osigurati bespovratni kredit za koji agenciji moraju platiti troškove, kao što su pristojbe, ovjera dokumenata, izrada elaborata i drugo. Prevaranti su pritom žrtve uvjerili da je ta agencija ovlaštena za posredovanje prema Ministarstvu financija koje odobrava kredite.

ZAGREB - Novi asfaltni program, kojim bi se za deset godina uredile sve male, nerazvrstane ceste u Zagrebu, nova je poslovna aktivnost Zagrebačkih cesta - podružnice Zagrebačkog holdinga, izvijestio je holding. "Zagrebačke ceste i Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet dogovorili su poslove asfaltiranja nerazvrstanih cesta kako bi se podigao prometni standard", rekao je voditelj Zagrebačkih cesta Alen Gospočić. Istaknuo je kako su stručni timovi popisali i klasificirali sve ceste u Zagrebu te su napravili detaljan plan potpunog uređenja malih, rubnih i nerazvrstanih cesta. "Prvenstvo uređenja imaju makadamske ceste te one koje su najviše uništene", najavio je Gospočić. Istaknuo je da su za ovu godinu planirana sredstva za taj program 40 milijuna kuna, a time bi se uredilo 200-tinjak cesta u najlošijem stanju. "Prema našim proračunima ovakvim bi akcijama za deset godina sve nerazvrstane ceste bile asfaltirane i uređene", naglasio je voditelj Zagrebačkih cesta - podružnice Zagrebačkog holdinga Alen Gospočić.

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija (HRT) najavila je danas da će već pri prvom prikazivanju filmova sa srpskog ili bosansko-hercegovačkog govornog područja gledateljima ponuditi mogućnost da, ukoliko to žele, uključe titlove za film te ga prate s hrvatskim prijevodom, dok će oni kojima to nije potrebno film moći i dalje pratiti bez njih. Titlovi za svaki film nalazit će se na stranicama HRT-ova teleteksta a prije emitiranja svakog pojedinog filma gledatelji će biti obaviješteni na kojoj se stranici teleteksta nalazi prijevod za film koji će gledati. Nakon javnih rasprava koje su se posljednjih dana vodile na temu potrebe prevođenja filmova s područja Srbije i Bosne i Hercegovine na hrvatski jezik, HRT u priopćenju navodi kako je pronašao tehničko rješenje koje će zadovoljiti sve zainteresirane strane, a istovremeno sačuvati izvornost djela. HRT napominje da je time udovoljio Zakonu o elektroničkim medijima i njegovoj odredbi po kojoj svi strani filmovi trebaju imati prijevod na hrvatski jezik.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je u Gradskoj upravi održao radni sastanak s nezavisnim stručnjacima Misije Europske komisije (EK) za područje suzbijanja i prevencije korupcije, a u sklopu njihova sedmodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika. Takvi sastanci na državnoj i lokalnoj razini odvijaju se u sklopu monitoringa EK u RH, a u ime misije vodi ih Laura Stefan. U ime Grada Zagreba, kako stoji u priopćenju, sastanak je vodio gradonačelnik Bandić, a o suzbijanju korupcije na lokalnoj razini, transparentnosti rada tijela lokalne samouprave, sprečavanju sukoba interesa i postupcima javne nabave, u okvirima svoje nadležnosti govorili su pročelnik Kontrolnog ureda Mirko Herak, zamjenica pročelnika Ureda gradonačelnika Anica Tavra i pravna savjetnica za pravne poslove u Stručnoj službi gradonačelnika Mirjana Lichter Kristić. Uz predstavnicu Europske komisije Lauru Stefan, sastanku su prisustvovali načelnik sektora za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa RH Davor Dubravica, treći tajnik Misije RH pri EU Miljenko Petrak, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, pročelnik za financije Slavko Kojić, te pročelnik Stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i njegova zamjenica Slava Zlatec, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Predstavom "Latinovicz, povratak" koja će se održati 6. i 7. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti, taj muzej u suradnji s Eurokazom nastavlja seriju projekata izvođačkih umjetnosti koji za polazišnu točku uzimaju likovna djela iz zbirki MSU-a te ih stavljaju u novi kontekst. Sliku Josipa Seissela "Pafama" iz 1922. , prvu apstraktnu kompoziciju hrvatske moderne umjetnosti, redatelj Mladen Vukić suprotstavlja razmišljanjima Miroslava Krleže o boji i formi iz romana Povratak Filipa Latinovicza (1932.), navodi se u najavi predstave. Ta predstava Kazališne udruge Kufer bit će izvedena u Dvorani Gorgona MSU-a, a igraju Hrvoje Klobučar, Vesna Tominac Matačić, Tomislav Martić, Milica Manojlović i Slavko Juraga Namjera je, uz odmak od osamdesetak godina, Krležin roman postaviti pred elementarnost teatra riječi i teatra slike, kažu organizatori. Zadržana je monološka struktura Krležinog romana i unutarnje propitivanje protagonista. Drugi interpretativni nivo pak polemizira s Krležom. Premda se Krležin likovni konzervativizam izjašnjava protiv apstrakcije i u kontrapunktu je sa Seisselovom slikom, u ovoj predstavi blijedi i daje prednost zaigranosti umjetnika.

ZAGREB - Skupina nezavisnih stručnjaka Europske komisije (Peer based mission) te Načelnik Sektora za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa Davor Dubravica danas su bili u posjetu Zagrebačkom holdingu d.o.o., izvijestio je holding. Navodi kako su teme sastanka bile transparentnost poslovanja, javna nabava, interna revizija, rad Etičkog povjerenstva i Povjerenstva za reklamacije potrošača, sustav prijave nepravilnosti i zaštita zviždača. "Važno je naglasiti da će nalazi i procjena misije biti obuhvaćeni u izvješću Europske komisije o monitoringu antikorupcijskih aktivnosti u Republici Hrvatskoj", navodi Zagrebački holding. Sastanku su nazočili predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. Ivo Čović, direktori Službe za nabavu i Interne revizije, predsjednica Etičkog povjerenstva i članica Povjerenstva za reklamacije potrošača.

DUBROVNIK - Podizanjem svečane zastave na Orlandov stup i tradicionalnim puštanjem golubica u Dubrovniku je danas otvorena 1040. festa sv. Vlaha, dubrovačkog zaštitnika. Uz brojne okupljene vjernike otvaranju feste nazočili su crkveni velikodostojnici, nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, biskup šibenski Ante Ivas, te prvi puta paroh crkve sv. Vlaha u Strugi u Makedoniji Risto Naumovski i drugi. Otvaranju su nazočili i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić sa suradnicima te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnici i općinski načelnici Županije te predstavnici diplomatskog zbora akreditiranog u Hrvatskoj, kao i drugi gosti i uzvanici. Festu je prvi put otvorio novi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je podsjetivši na važnost dana "ki nam dohodi jednom na godište", kazao kako ga slavimo u ozračju dva iznimno važna datuma - 20. obljetnice ratne feste sv. Vlaha 1992. godine, koju je predvodio kardinal Franjo Kuharić i nedavnoga referenduma o ulasku RH u Europsku uniju. Referendum je, naglasio je mons. Uzinić ukazao na podijeljenost hrvatskog društva koje se najbolje ogleda u niskom postotku izlaska na referendum, što se posebno iskazalo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

DUBROVNIK - U prigodi obilježavanja Dana grada Dubrovnika i feste sv. Vlaha u kazalištu Marina Držića večeras je održana svečana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj su dodijeljene nagrada grada. Uz ostale, svečanoj sjednici nazočili su i potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, potpredsjednik sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Nenad Stazić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora te drugi gosti i uzvanici. Obraćajući se okupljenima, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić govorio je o postignućima u protekloj godini. Naglasio je kako je sve Dubrovčane obilježio ponos kada su 6. prosinca prošle godine na Stradunu i na Srđu postrojeni svi dubrovački branitelji ispred hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, što je još jednom, 20 godina nakon rata, potvrdilo zajedništvo. Uz ostalo je kazao kako u protekle tri godine grad Dubrovnik izvršava sve svoje obveze i uspješno posluje, istaknuvši obnovu prometnica, ulaganje u novo groblje Dubac, obnovu Lazareta, a iznad svega uspješne turističke rezultate.

DUBROVNIK - Intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender, ravnateljica dramskog programa Dora Ruždjak Podolski i ravnatelj glazbenog programa Ivan Repušić večeras su novinarima predstavili pretprogram ovogodišnjih 63. Dubrovačkih ljetnih igara koje će se održati od 10. srpnja do 25. kolovoza. Od premijernih dramskih naslova bit će izveden Euripidov antički klasik "Medeja" u režiji Tomaža Pandura i u suradnji s HNK-om iz Zagreba, potom "Dantonova smrt" Georga Buechnera u režiji Olivera Frljića, te autorski rad kazališnog umjetnika Saše Božića pod nazivom "Skup: Igre" u suradnji s Art radionicom Lazareti. U repriznom dramskom programu publika će moći vidjeti Sofoklovog "Kralja Edipa" u režiji Eduarda Milera, te "Katu Kapuralicu" Vlaha Stullia u režiji Daria Harjačeka. Također i ove godine na Igrama će nastupiti Studentski teatar "Lero" koji će izvesti "Mjesečinu za Lady Machbeth" Milana Milišića u režiji Davora Mojaša. Glazbeni program donosi sve žanrove od barokne do suvremene glazbe, jazza i folklora, od simfonijske, operne i komorne glazbe do klavirskih i violinističkih recitala.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙